دنیای بورس: عرضه اولیه به مانند ورودی تازهای برای بازار سهام است که باید به نوعی جایگاه خود را در بازار پیدا کند و در اینجا از تعبیر هضم عرضه اولیه استفاده شده است. شناسایی این روند میتواند حاوی سود برای معاملهگران باشد.
قدیمیترهای بورس احتمالا با اصطلاح موجهای مختلف عرضه اولیه و تلاش برای کسب سود در موجهای بعدی سهام تازهوارد آشنایی خوبی دارند. پایان موج نخست صعود عرضه اولیه زمانی رخ میدهد که تعداد معاملات در بازار اوج میگیرد یا به اصطلاح میتوان گفت موعد هضم عرضه اولیه در بازار فرامیرسد. افزایش تعداد معاملات به معنای خروج معاملهگرانی است که در روز نخست در عرضه اولیه شرکت کردهاند و با اولین سیگنال نزولی مسیر خروج را در پیش میگیرند. باید به این موضوع توجه کرد که عمده افرادی در عرضههای اولیه شرکت میکنند کمترین آشنایی را نسبت به ارزندگی سهام ندارند و بر این اساس با اولین سیگنالها از افت قیمتی سهم راه خروج از بازار را در پیش میگیرند.
در شرایط کنونی نیز عرضههای اولیه مانند «رنیک» و «بجهرم» با افزایش محسوس تعداد معاملات روزانه مواجه شدهاند که نشان از خروج خریداران روز عرضه اولیه از این نمادها دارد و بر این اساس پایان موج صعودی نخست عرضه اولیه را شاهد هستیم. در چنین شرایطی بازار در حال هضم عرضههای اولیه است تا سهامداران جدید بر اساس تحلیل خود نسبت به ارزندگی یا عدم ارزندگی به خرید سهام بپردازند. همین موضوع است که بر افزایش تعداد عرضههای اولیه تاکید میشود تا به این ترتیب نقدینگی عظیمی که در شرایط کنونی در بورس وجود دارد به جای خروج به بدنه بازار جذب شود. در معاملات امروز «بجهرم» نیز بیش از 7500 کد حقیقی خریدار سهام بودند و از سوی دیگر نزدیک به 22 هزار کد در حال فروش هستند. اگر فشار فروش حقوقی ایجاد نشود رویه قیمتی آتی این سهم جالب به نظر میرسد.
در حالیکه تعداد خریداران حقیقی بالا است مسیر آتی قیمت این سهم جالب توجه است. در این خصوص «رنیک» در 13 شهریور عرضه شده بود و پس از ثبت بازدهی بیش از 100 درصدی از اوایل هفته گذشته مسیر نزولی را در پیش گرفت. «رنیک» از سقف قیمتی اصلاح نزدیک به 20 درصدی را تجربه کرده است و در معاملات امروز نیز با وجود افت تا نزدیکی کف قیمتی بار دیگر تا با افزایش تقاضا با صف خرید همراه است.
یک نکته جالب توجه اینکه رویه هضم عرضه اولیه بدون دخالت سهامدار عمده در نقش حامی سهام میتواند احتمال شروع موج دوم را افزایش دهد. اما باید توجه داشت نمیتوان انتظار صعود قطعی سهام پس از پایان موج نخست را داشت و در چنین شرایطی است که باید حداقل آگاهی از عرضههای اولیه وجود داشته باشد. بررسی عرضههای اولیه از نگاه بازاری و همچنین بنیادی دارای اهمیت است و بر این اساس بار دیگر تاکید میشود تحلیلهای ارائهشده از عرضههای اولیه بیش از آنکه به زمان خرید مرتبط باشد برای کسب سود پس از موج نخست عرضه اولیه اهمیت دارد.
در نتیجه افزایش شدید تعداد معاملات پس از عرضه اولیه سهام تازهوارد مرحله نخست هضم عرضه اولیه را نشان میدهد. در ادامه میزان اصلاح، رویه مشارکت معاملهگران حقیقی و حقوقی و مهمتراز همه عوامل بنیادی میتواند راهنمای ادامه مسیر قیمتی سهم باشد. بر این اساس اگر تعداد معاملات در حال اوجگیری است کسانی که دید چندانی از عرضه ندارند باید از سهم خارج شوند. لازم است که حداقل اطلاعات از عرضه اولیه و انتظارات بازار وجود داشته باشد. اگر سهام عرضه اولیه رشدی بالاتر از میانگین را داشت باید به ریسک بیشتر حاکم بر معاملات آن توجه شود و اگر سهام عرضه اولیه رشدی کمتری از میانگین رشد دیگر سهام تازه عرضهشده داشت نیز میتواند مورد بررسی دقیقتر قرار گیرد.
در این رابطه بیشتر بخوانید:
دو موتور داغ عرضه اولیه یکشنبه/ جذابیت «دتوزیع» با دوربین بازاری
یک عرضه اولیه جذاب در راه بورس تهران