بررسی واحد‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در ۳۰ روز گذشته؛

بررسی وضعیت ماهانه صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس

اکوایران: صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله فعال در بورس تهران، محل مناسبی برای سرمایه‌گذاری به لحاظ مدیریت ریسک فردی است. این صندوق‌ها به فعالان بازار سرمایه، امکان سرمایه‌گذاری مدیریت شده با توجه به پیش بینی آن‌ها از روند بازار و میزان ریسک پذیری فردی را می‌دهند.

به گزارش اکوایران، صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط و سهامی از زمانی که در بازار سرمایه امکان معامله آنلاین و خرید و فروش واحدهای آن‌ها -مشابه سهام- فراهم شد با استقبال بالایی از سوی سرمایه‌گذاران و فعالان بازار مواجه بودند. 

 

صندوق‌های سرمایه‌گذاری از لحاظ دارایی‌ها به سه نوع درآمد ثابت (تماماً اوراق قرضه و درآمد ثابت)، مختلط ( ترکیب اوراق قرضه و سهام) و سهامی ( تماماً سهام) تقسیم می‌شوند. از لحاظ ریسک نیز می‌توان این سه دسته را به ترتیب از کم ریسک به پر ریسک طبقه بندی کرد و از لحاظ بازدهی مورد انتظار نیز افرادی که واحد‌های این صندوق‌ها را خریداری می‌کنند در صندوق‌های درآمد ثابت انتظار دریافت بازدهی ثابت و کمتری به نسبت بازدهی نوسانی صندوق‌های مختلط و پرنوسان سهامی دارند. با وجود این سه دسته بندی افراد با توجه به میزان ریسک پذیری و چشم‌اندازی که از شرایط اقتصاد کلان کشور دارند یعنی انتظارات تورمی یا رکودی می توانند صندوق مناسب با خواسته‌ها و ریسک‌پذیریشان را انتخاب کنند. اما تفاوت این صندوق‌ها با یکدیگر تنها از این سه جهت نیست.

به عنوان مثال برخی از صندوق‌های سهامی بازار سرمایه تمرکز خود را برخرید و فروش اوراق مرتبط به بازار طلا و سکه دارند و یا برخی نیز سهام‌های دلاری و یا ریالی بازار را معامله می‌کنند. تنوع سبد صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط و سهامی باعث شده تا فعالان بازار با توجه به پیش بینی که از بازارهای مالی مختلف و یا سهم‌ها و صنایع بازار سرمایه دارند از مزیت سرمایه‌گذاری حرفه‌ای بهره‌مند شوند.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری با بیشترین بازدهی در یک ماه اخیر

از زمانی که صندوق‌های سرمایه‌گذاری امکان معامله در بازار ثانویه را پیدا کردند؛ صنعتی در بین صنایع بازار با نام صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله شکل گرفت و واحد‌های صندوق های خصوصی عام و برخی از صندوق‌های دولتی که عرضه عمومی شده بودند در این گروه قرار گرفتند.

IMG_20230212_132210_480

در میان نماد‌های این صنعت، ۱۰ نماد در یک ماه اخیر بازدهی بیش از 10 درصد داشتند. واحد صندوق ونچر در یک ماه اخیر 39 درصد افزایش قیمت داشته که بیشترین میزان را در میان این صنعت به ثبت رسانده است. نکته قابل توجه در خصوص سبد این صندوق داشتن بتا 30 روزه منفی به نسبت شاخص کل بازار است؛ درصورتی که ۹ صندوق دیگر که بازدهی بالایی داشتند حدوداً با بتای 30 روزه مثبت یک فعالیت کرده‌اند. در میان این ۱۰ نماد که بازدهی قیمت واحد بالاتری را به نسبت سایر صندوق‌های قابل معامله داشته‌اند؛ حداقل 5 صندوق دارایی‌های خود را بر مدار بازار طلا و سکه سرمایه‌گذاری مدیریت ‌می‌کنند که نشان دهنده اهمیت پیش بینی بازار‌ها قبل از سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها دارد.

بتای 30 روزه صندوق‌های سرمایه‌گذاری به نسبت شاخص کل

بتای هر سهم یا هر واحد صندوق به نسبت شاخص کل نشان دهنده روند و شدت حرکت قیمتی سهم یا واحد در برابر حرکت شاخص کل است. برای مثال درصورتی که بتای یک واحد صندوق به نسبت شاخص کل یک باشد نشان می‌دهد درصورتی که شاخص کل ۱۰ درصد افزایش و کاهش داشته باشد؛ قیمت واحد این صندوق نیز به همین میزان تغییرات دارد و درصورتی که بتا ۲ باشد دو برابر میزان تغییرات شاخص کب تغییر می کند و یا اگر بتا منفی یک باشد تغییرات واحد صندوق به میزان شاخص کل اما در خلاف جهت است. در بررسی بتا 30 روزه واحدهای صندوق‌ها به نسبت شاخص کل باید به این مسئله توجه‌ داشت که بتای محاسبه شده نشان دهنده رابطه تغییرات قیمت واحد‌های صندوق با شاخص کل بوده و سبد سهامی صندوق بتای جداگانه‌ای دارد.

IMG_20230212_132211_075

در میان بیشترین و کمترین بتای 30 روزه واحد‌های صندوق‌ها به نسبت شاخص کل، اهرم تنها صندوقی است که بتای 30 روزه بیش از 2 به نسبت شاخص کل دارد که به نظر می‌رسد با توجه به سیاست‌های سرمایه‌گذاری این صندوق اسم اهرم برای آن به معنی سرمایه‌گذاری با اهرم بالاتری در جهت شاخص کل انتخاب شده است. با این وجود بازدهی این نماد در ماه‌های گذشته قابل‌توجه نبوده‌است. نقطه مقابل نماد اهرم، نماد استارز است که بتای 30 روزه آن به نسبت شاخص کل منفی 66 صدم بوده و در یک ماهه گذشته منفی‌ترین بتا را در بین واحد صندوق‌ها داشته است. در میان 10 نماد از گروه صندوق‌های سرمایه‌گذاری که بیشترین و کمترین بتای 30 روزه را به نسبت شاخص کل داشته‌اند دو نماد عیار و ونچر که بازدهی بالایی داشتند نیز قرار دارند؛ در حالی که بتای 30 روزه ونچر به نسبت شاخص کل منفی 51 صدم است و یکی از کمترین بتا‌های گروه را دارد و نماد عیار با بتای 1.75 یکی از بیشترین بتا‌های 30 روزه را به نسبت شاخص کل دراراست.

بیشترین ورود پول حقیقی به صندوق‌های قابل معامله

صندوق‌های سرمایه گذاری قابل معامله در این ماه‌ها بیشتر از سهم‌های بازار ورود پول حقیقی دارند. این مسئله را می‌توان نشأت گرفته از وسعت و حجم سبد و واحد‌های صندوق و یا استقبال فعالان بازار و حقیقی‌ها از این واحد‌ها دانست. در پج روز معاملاتی اخیر یازده صندوق سرمایه‌گذاری بیش از 20 میلیارد تومان ورود پول حقیقی داشتند. ما بین این یازده نماد، سه نماد کارا، کمند و افران ورود پول حقیقی بیش از 200 میلیارد تومان داشته‌اند. از سوی دیگر نماد کمند در بین واحد‌ها در بین ۵ بتای 30 روزه کمتر به نسبت شاخص کل قرار داشت و نماد عیار نیز در بین ۵ بتای 30 روزه بیشتر به نسبت شاخص کل بود و بازدهی 19 درصدی در یک ماه اخیر داشت.

IMG_20230212_132210_567

 

Submitted by karkhane on