سه تصمیم جدید برای رونق بورس
به گزارش «دنیای بورس»، سنا نوشت: حسن قالیباف اصل، سخنگوی شورای عالی بورس گفت: در جلسه دیروز عصر و دیشب شورای عالی بورس مقرر شد که سقف صندوق های سرمایه گذاری بردرآمد ثابت از ۳۰ هزار میلیارد تومان به ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش یابد.
به گفته وی مصوب شد حداقل ۵۰ درصد از مجموع ۲۰ درصد نصاب سهام، به سهام عدالت تخصیص یابد و حداقل اوراق دولتی در نصاب ها از ۱۰درصد به حداقل ۲۵ درصد افزایش پیدا کند.
او افزود: مصوب شد بانک مرکزی در امور صدور مجوز برای صندوق های سرمایه گذاری وابسته به نهادهای مالی مرتبط با بانکها، تسریع و تسهیل کند. همچنین امکان تاسیس صندوق برای بانکهای فاقد صندوق، فراهم و اجازه تاسیس بیش از یک صندوق برای بانک ها نیز صادر شد.
سیگنال مثبت همتی به بورس
همچنین عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در اینستاگرام نوشت:به منظور تقویت بازار سرمایه و نیز ارتقاء نقش بانکها در اطمینان بخشی به فعالیت سرمایه گذاران در آن بازار، موارد زیر را به عنوان نظر بانک مرکزی در جلسه دیروز عصر و دیشب شورای عالی بورس اعلام و تاکید کردم:
وجود و گسترش فعالیت صندوقهای سرمایه گذاری فعال در بازار سرمایه، فرصت مناسبی برای سرمایه گذاران است. ضمن توصیه به افزایش ظرفیت سرمایه گذاری دراینگونه صندوق ها، بانک مرکزی نیز برای کمک به تحقق این موضوع در خصوص صندوق هائی که بانکها مدیریت صندوق را به عهده دارند، افزایش سقف صندوقهای با درآمد ثابت را تا مبلغ سی هزار میلیارد تومان بلامانع میداند.
بانک مرکزی تأسیس صندوقهای جدید سرمایه گذاری با درآمد ثابت توسط بانکها را بلامانع می داند.
برای شرکتهای تأمین سرمایه متعلق به بانکها که متقاضی افزایش سرمایه هستند، تمهیدات لازم برقرار خواهد شد و از تسهیلات فوق نیز برخوردار خواهند بود.
با توجه به نرخ سیاستی اعلام شده، بانک مرکزی نسبت به این نرخ در بازار بین بانکی پایبند و برنامه ریزی لازم در همین رابطه انجام داده است. بانکها نیز توافق کرده اند با توجه به شرایط برخی از بانکهای ناتراز، نرخ سود بین بانکی را حداکثر ۲۰ درصد تعیین وعملیاتی کنند.
عدم رعایت نرخ سودمصوب شورای پول واعتبار به هیچ وجه مجاز نیست. لذا، بانکها ملزم به رعایت نرخهای مصوب سود سپردهها هستند. بازرسان حوزه نظارت بانک مرکزی تخلفات گزارش شده در بانکها را از روز شنبه شروع به رصد کرده اند و برای اعمال قانون گزارش خواهند داد.
بازارگردانی سهام؛ از شعار تا عمل
دنیای اقتصاد در مطلب دیگری نوشت: در حالی تمامی شرکتهای بورسی از ۱۰ مهرماه امسال و شرکتهای حاضر در فرابورس از ۱۵ ماه مهر ملزم به معرفی بازارگردان شدند که شرکت بورس و اوراق بهادار تهران علت عدم بازگشایی نمادهای متوقف و طولانی شدن این مدت را عدم معرفی بازارگردان موثر عنوان میکند.
آخرین روز شهریورماه بود که معاون عملیات بازار شرکت بورس تهران با صدور اطلاعیهای به مدیران عامل شرکتهای بورسی اعلام کرد که با توجه به اهمیت روزافزون الزامات نقدشوندگی بازار و لزوم تنظیم عرضه و تقاضای بازار به موجب آییننامه حفظ ثبات بازار سرمایه و صیانت از حقوق سرمایهگذاران و سهامداران، داشتن رکن بازارگردانی موثر از سوی ناشر و سهامداران شرکتها جزو الزامات پذیرش شرکتهاست. طبق این اطلاعیه تمامی شرکتهای بورسی از ۱۰ مهرماه و تمامی شرکتها در فرابورس از تاریخ ۱۵ مهر ملزم به معرفی بازارگردان شدند.
پیش از این ابلاغیه تاکید بر فعال شدن بازارگردانی ترجیعبند مصاحبهها و صحبتهای فعالان بورسی و کارشناسان بازار سرمایه بود. آنان تاکید داشتند عملیات بازارگردانی یک ضرورت مهم برای بازار سرمایه است که از چند سال پیش نیاز به آن در بازار احساس میشد اما توجه چندانی به این موضوع نشده و تنها در زمانهای ریزش بازار و بروز بحران و با توجه به شرایط ایجاد شده به سمت استفاده از بازارگردانها حرکت شده است.
ابلاغیه شرکت بورس نیز پس از آن صادر شد که بازار سرمایه با نوسانات و افت شدید مواجه شد و سیاستگذاران بورسی پس از پشت سر گذاشتن برخی آزمون و خطاها، بر لزوم بازارگردانی که یکی از ارکان مهم صیانت از حقوق سهامداران شناخته میشود، تاکید کردند.
با وجود این اما اکنون از بین حدود ۶۰۰ شرکت بورسی و فرابورسی بیش از نیمی از آنها هنوز بازارگردانی ندارند.
لغو پذیرش در بورس در صورت نداشتن بازارگردان
به گفته حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اکنون روی ۲۹۸ نماد عملیات بازارگردانی صورت میگیرد.
او دیروز با اعلام این رقم تاکید کرد که همه ناشران مکلف به ایجاد یا استفاده از عملیات بازارگردانی شدهاند و سپس هشدار داد ممکن است ناشرانی که از تکالیف خود سر باز زنند، پذیرش آنها در بورس و فرابورس لغو و صلاحیت حرفهای مدیران سلب شود.
بر اساس آنچه قالیباف گفته پیش از این بازارگردانی فقط برای ناشران جدید محدود شده بود اما با «آییننامه حفظ ثبات بازار سرمایه و صیانت از حقوق سهامداران» که در شهریورماه امسال توسط شورای عالی بورس مصوب شده، همه ناشران مکلف به ایجاد یا استفاده از عملیات بازارگردانی شدهاند.
به گفته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ناشرانی که از تکالیف خود سر باز زنند، مشمول جرایم و مجازاتهای مقرر در فصل ششم «قانون بازار اوراق بهادار» و «قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید به منظور تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی» میشوند.
شرکت بورس اوراق بهادار تهران نیز در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» با اشاره به بازگشایی نمادهایی چون شپنا، تاپیکو، ومعادن بعد از توقف تاکید کرد که نمادهای متوقف در راستای حمایت از سرمایهگذاران پس از تعیین بازارگردان موثر بازگشایی خواهند شد.
روابط عمومی شرکت بورس و اوراق بهادار تهران با تاکید بر اینکه عدم بازگشایی نمادها ارتباطی با روند شاخص ندارد یادآور میشود: به منظور حمایت از سهامداران در تاریخ ۲۹ شهریورماه ۱۳۹۹ با ارسال نامه به شرکتهای پذیرش شده در بورس اوراق بهادار آنها را ملزم به معرفی بازارگردان کرد و در این راستا شرکتها موظف به معرفی بازارگردان تا ۱۲ مهرماه بودند.
به تازگی محسن علیزاده، عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس ضمن تاکید بر رسیدگی به متخلفان بازارگردانی از ارسال نامهای در این رابطه به سازمان بورس خبر داده بود.
او گفته بود در این نامه از رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار خواسته شده تا اقدامات سهامداران حقوقی را پس از الزام آنها به بازارگردانی به مجلس اعلام کند.
این نماینده مجلس عضو در شورای عالی بورس از عدم تعهد حقوقیها گلایه کرده و گفته بود: در شورای عالی بورس مصوب شد تا همه سهامداران حقوقی ملزم به بازارگردانی شوند اما اکنون شاهدیم که این اتفاق نیفتاده و بسیاری از سهامداران عمده و حقوقی این کار را انجام ندادهاند. او سپس به دستورالعمل اخیر رئیس دستگاه قضا اشاره و تاکید کرد سازمان بورس و اوراق بهادار باید لیست متخلفان را به مجلس ارائه کند تا بعد از بررسی به قوهقضائیه ارسال شود.
بازارگردانی چیست؟
یکی از مهمترین جذابیتهای بازار سرمایه نسبت به بازارهای دیگر مثل بازار مسکن و خودرو، نقدشوندگی آن است. بازارگردانی فعالیتی حرفهای است که یکی از مهمترین وظایف بازارگردانها افزایش قدرت نقدشوندگی در بازار است.
اقدام به خرید و فروش جهت محدود کردن دامنه نوسان قیمت، افزایش قدرت نقدشوندگی سهام از طریق خرید سهمها در صف فروش یا عرضه سهمها در صف خرید، کنترل قیمت سهام در یک محدوده برای جلوگیری از نوسانهای شدید قیمت که دوباره با جلوگیری از تشکیل صف خرید و فروش انجام میشود و همچنین حفظ نقدینگی در بازار که با حفظ جذابیت بازار به واسطه افزایش نقدشوندگی آن حاصل میشود، جزو وظایف بازارگردانهاست.
شیوه فعالیت بازارگردانها نیز اینگونه است که حجم زیادی از اوراق بهادار در اختیار دارند و میتوانند مقدار زیادی از سفارشها را در بازارهای مالی انجام دهند. این سفارشها هم میتواند سفارشهای خرید و هم فروش باشد که در عرض چند ثانیه اتفاق میافتد. اساسا، بازارگردانها همواره طرف مقابل حجم معاملات سرمایهگذار را میگیرند.
بهعنوان نمونه اگر سرمایهگذاران به دنبال فروش اوراق بهادار باشند، بازارگردانها این اوراق بهادار را خریداری میکنند تا زمانی که همه فروشندگان تامین شوند و برعکس، اگر سرمایهگذاران اوراق بهاداری را خریداری کنند، بازارگردانها این اوراق بهادار را به فروش میرسانند تا تمام سفارشها پر شود. از این رو بازارگردانها عرضه و تقاضا را در بازارهای مالی تامین و سهام را در بین فروشندگان و خریداران دست به دست میکنند.
خبر آخر | تکلیف بورس در تعطیلات کرونایی
دنیایاقتصاد هم نوشت: بورس از جمله بازارهایی است که باز بودن آن در دوره تعطیلات کرونایی با ابهاماتی همراه است. در این میان رئیس سازمان بورس گفته فعالیت بورس تهران منوط به باز بودن بانکهاست. در صورت ادامه معاملات در بورس و فرابورس، احتمالا مشاغل وابسته از جمله صندوقهای سرمایهگذاری و تامین مالی، سبدگردانها، کارگزاریها و... نیز به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
هرچند نامی از بانکها در لیست مشاغل سطح یک دیده نمیشود اما گفته شده بانکها در دو هفته آینده باز خواهد بود و ادارات دولتی نیز با یکسوم نیروی کار خود به فعالیت ادامه خواهند داد که به تبع آن بازار سرمایه نیز تعطیل نمیشود. طبق مصوبه ستاد مقابله با کرونا، از شنبه مصادف با اول آذر حدود ۱۰۰ شهر به دلیل قرار گرفتن در بالاترین سطح هشدار شیوع کرونا (سطح ۳ - قرمز)، تعطیل خواهند بود و تنها مشاغل سطح یک اجازه فعالیت خواهند داشت.
توییت بازان بورسی | اما و اگر تعطیلی بورس
دنیایاقتصاد همچنین در مطلب دیگری نوشت: روز گذشته بورس بازهم سبز رنگ بود و سهامداران روبهروی ساختمان بورس تجمع اعتراضی برگزار کردند. اما در شبکههای اجتماعی خیلیها درباره اینکه با شروع محدودیتها از ابتدای آذر بورس فعالیت میکند یا نه، صحبت کردند. عدهای درباره اینکه بهتر است بورس تعطیل شود یا نه، باهم بحث کردند. برخی هم این خبر را به اشتراک میگذاشتند که قرار است بانکها با حداقل نیرو کار خود را ادامه دهند و به تبع آن بازار سرمایه نیز تعطیل نمیشود.
اما در مقابل برخی از کاربران هم با به اشتراک گذاشتن صحبتهای رئیس سازمان بورس مبنی بر اینکه اگر تعطیلی بانکها توسط هیات دولت بهطور رسمی اعلام شود، بورس هم تعطیل خواهد شد، درباره این مساله مینوشتند که چرا قبل از اعلام محدودیتها فکر این حوزهها نبودهاند که با اطلاعرسانی درست و رسمی، مانع از ایجاد شایعه و اما و اگر بشوند.
برخی از کاربران هم درباره این موضوع مینوشتند که از حالا نباید درباره یک هفته دیگر صحبت کرد. چراکه ممکن است روز قبل از اعمال محدودیتها در تهران، هم بانکها تعطیل شوند و هم بورس و به دیگران توصیه میکردند که فعلا برای هیچکاری برنامهریزی نکنند. اما بحثها به همین مورد ختم نشده بود. افراد زیادی با به اشتراک گذاشتن فیلمها و عکسهای تجمعهای اعتراضی سهامداران، درباره این موضوع صحبت میکردند که آیا این افراد حق اعتراض دارند یا نه.
مسالهای هم که مطرح میکردند از این قرار بود که آنها بدون دانش و اطلاعات کافی در رابطه با بورس و صرفا برای کسب سود وارد این حوزه شدهاند و باید به این موضوع واقف باشند که دانش و اطلاعات بورسی نداشتهاند.
از دیگر موضوعاتی که سهامداران و افراد فعال در حوزه بورس یکی دو روزی است در شبکه اجتماعی توییتر درباره آن مینویسند سهمهایی است که در پرتفوی خود دارند. برای مثال دیروز یکی از افراد فعال در حوزه بورس در صفحه خود نوشت: فخوز امروز حجم خوبی خورد اما به مقاومت ۳۶۰۰ خورده به نظرتون فردا و پس فردا این مقاومت را خواهد شکست؟
علی چشمی،استادیار گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد هم در صفحه توییتر خود نوشت: «معضل قیمت سهام شرکتهای کوچک در بورس را به چه شکلی میتوان حل کرد؟ چون تعداد سهام این شرکتها اندک است و هجوم به این سهام یا هماهنگی ساختگی باعث افزایش شدید قیمت و صفهای عجیب میشود.»
او در توییت دیگری هم نوشت: «گدنا بعد از عرضه اولیه ۲۳۲ درصد در سه ماه اول، بازدهی داشته و نسبت قیمت به سودش ۱۴۰ شده است. کل سهامش ۳۰۰ میلیون و ارزش بازار آن ۵۹۷ میلیارد تومان است. اما نماد آریا طی سه ماه اول بعد از عرضه اولیه ۱۶۱ درصد بازدهی داشته است. در حالی که قیمت به سودش ۱۲ است با ارزش بازاری ۷۷۰۰۰ میلیارد تومان.»
حسن شجاعی | نماینده مجلس: شورای عالی بورس بهعنوان رکن اصلی بازار اوراق بهادار که تصویب سیاستهای کلان این بازار را بر عهده دارد، به اندازه سایر ارکان و افراد در به وجود آمدن شرایط کنونی بورس دخیل است؛ چرا که طبق قانون بازار اوراق بهادار، این شورا در راستای حمایت از حقوق سرمایهگذاران و ساماندهی،حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارآی اوراق بهادار و به منظور نظارت بر حُسن اجرای این قانون تشکیل شده است.بنابراین لازم است اعضای این شورا که حالا در جبهه منتقدان قرار گرفتهاند؛ یک سوزن به خود بزنند و یک جوالدوز به سایر افرادی که مسبب به وجود آمدن شرایط کنونی بورس هستند.
سعید درخشانی | فعال بازار سرمایه: یکی از مهمترین مباحث دنیای مالی و سرمایهگذاری، کرونا و زمان احتمالی رسیدن به پیک بیماری است. تخمین درست این نقطه در دنیا و ایران الان مهمترین ماموریت هر بنگاه اقتصادی باید باشد، در حالی که هیچ گزارشی نه از طرف منابع خصوصی و نه دولتی در ایران منتشر نشده است.
محمدرضا سبزعلیپور: حذف 4 صفر از اسکناسهای کشور آغاز شد! ایران چک ۱۰۰ هزار تومانی و اسکناس ۱۰ هزار تومانی جدید توزیع شد. البته 4 صفر آنها کمرنگ شده و پایین ایران چک 100هزار تومانی نوشته شده 100 و پایین اسکناس 10هزار تومانی عدد 10 چاپ شده است! دولت با حذف صفرها بهدنبال تلقین ارزانی است.
رضا غلامی | پژوهشگر اقتصاد پول و بانک: با سرمایهگذاری در بورس مخالف نیستم ولی با اغفال مردم مخالفم. مردم باید بدانند که روند این بازار در دو سال اخیر درست نبوده و برای سرمایهگذاری در سهام باید به ریسک آن نیز واقف باشند. اگر وزیر مسکن بودم، برای سرمایههای خرد، ساختار فروش متری مسکن را ایجاد میکردم.
مهدی رباطی | مدیرعامل کارگزاری: بازارساز اصلی مسکن صنف مشاورین املاک هستند که بیهیچ دخالت دولت و نهاد رگولاتوری کاملا هماهنگ با منابع خود کف قیمت را بسته و سقف قیمت را مدیریت میکنند و با ایجاد ثبات و اعتماد بازاری همواره مطمئن در اذهان مردم برای سرمایهگذاری ایجاد کردهاند. حالا برای بورس همه را معکوس بخوانید.