دنیای بورس: نفت سپاهان در شهریور با جهش حدود 40 درصدی مبلغ فروش همراه شد. با این حال عملکرد تولیدی ضعیف این شرکت عاملی برای افزایش فشار فروش بود. معاملات امروز این سهم که تا محدود منفی نیز کشیده شد با افزایش تقاضا در ساعات پایانی بازار تا صف خرید پیشروی کرد. در این شرایط نگاهی به وضعیت سودآوری این شرکت در تابستان و همچنین سال مالی جاری میتواند دید دقیقتری از آینده قیمتی این سهم ارائه دهد.
تولید ضعیف تابستان
«شسپا» در تابستان حدود 148 هزار تن انواع محصول تولید کرده است که افت 21 درصدی تولید را در عملکرد فصلی نسبت به بهار نشان میدهد. تولید تابستان این شرکت در مقایسه با سال گذشته افت 8 درصدی را تجربه کرده است. این موضوع عامل نگرانکننده برای سهامداران این شرکت محسوب میشود و در شرایط کنونی نیز اثری از شفافسازی در این خصوص مشاهده نمیشود. در مجموع در نیمه نخست سال جاری در مقایسه با سال گذشته نفت سپاهان با افت حدود 7 درصدی تولید مواجه شده است.
در خصوص عملکرد شهریور نیز این شرکت در شهریور سال گذشته با افت شدید تولید در مقایسه با دیگر ماهها مواجه بود. این موضوع در سال جاری با شدت کمتری همراه شد؛ با این حال ضعف عملکردی دیگر ماههای تابستان (احتمالا به علت مسائلی مانند کاهش خوراک و کمبود آب) به ضعف کلی تولید این شرکت در سال جاری منجر شد.
علت افت تولید نفت سپاهان به صورت دقیق مشخص نیست با این حال بر اساس اطلاعات موجود به نظر میرسد که افت تولید موقت بوده و در نیمه دوم میتوان به جبران این کاهش امیدوار بود؛ در سالهای گذشته نیز عملکرد نیمه دوم سال نسبت به نیمه نخست بهتر بوده است. در این خصوص اگر عملکرد بهار سال جاری در دو فصل پیش رو تکرار شود میتوان به حصول تولید کل سال 96 و 95 امیدوار بود. نوسانات تولید اثرات قابل توجهی بر سودآوری این شرکت دارد و بر این اساس باید با دقت بیشتری دنبال شود.
فروش صعودی «شسپا»
در گزارش پیشین «دنیای بورس» به انتظار برای خودنمایی نفت سپاهان در تابستان اشاره شده بود. بر این اساس به انتظار برای فروش 400 میلیارد تومانی در شهریور اشاره شد. با این حال تولید ضعیف مانعی در برابر تحقق این درآمد در شهریورماه شد. با این وجود فروش این شرکت از خرداد تا شهریور رویه صعودی را تجربه کرده است. نرخهای فروش محصولات جانبی و روانکار به واسطه رشد نرخ فروش صادراتی افزایش یافته است.
سناریوهای مختلفی میتوان از سودآوری این شرکت در سال 97 بیان کرد. در این میان مقدار تولید محصولات از مهمترین متغیرهای اثرگذار خواهد بود. علاوه بر این نرخ لوبکات متغیر بسیار مهمی در رویه سودآوری این شرکت محسوب میشود.
آخرین برآورد از سود تابستان «شسپا»
نفت سپاهان در تابستان توانایی ساخت سود حدود 230 تومانی را دارا است. بر این اساس به بنظر میرسد سود هر سهم «شسپا» در نیمه نخست به حدود 351 تومان خواهد رسید. اگر بازار به دنبال تحلیل سادهانگارانه باشد احتمالا با تکرار سود تابستان در دو فصل آتی به سود حدود 811 تومانی خواهد رسید که بر این اساس نیز با ارائه عملکرد نیمه نخست در اواخر مهر باید در انتظار واکنش مثبت به این سهم در قیمتهای کنونی ماند. با این حال سودآوری این شرکت میتواند سناریوهای متفاوتی را شامل شود.
سناریوهای پیش رو برای نیمه دوم
همانگونه که تاکید شد سناریوهای سودآوری نفت سپاهان به صورت قابل توجهی به میزان تولید و همچنین نرخ لوبکات وابسته است. اگر بنا به آزادسازی قیمت لوبکات و ادامه تولید شرکت بر اساس میانگین ماهانه تابستان باشد سود هر سهم «شسپا» در سال جاری به حدود 800 تومان خواهد رسید.
با این حال بر اساس انتظارات موجود از نرخ لوبکات و همچنین رویه تولید این شرکت به نظر میرسد سود 1060 تومانی برای سال مالی 97 «شسپا» در دسترس باشد.
در یک سناریو خوشبینانه نفت سپاهان در سال جاری توانایی ساخت سود 1530 تومانی را دارا است. این سناریو بر این فروض استوار است که نرخ لوبکات تقریبا در حدود فعلی قرار بگیرد و میزان تولید به میانگین تولید ماهانه سال پیش باز گردد.
بر اساس سناریوهای بالا و با توجه به نسبت قیمت به درآمد انتظاری به نظر میرسد میتوان به جذابیت «شسپا» در شرایط کنونی تکیه کرد. با این حال با توجه به ریسکهای پیش رو به خصوص در بخش نرخگذاری لوبکات نمیتوان به رشد قیمتی سهم تا نسبت قیمت به درآمد 4 بر اساس سناریو خوشبینانه امیدوار بود؛ با این حال امیدواری قابل توجهی به بهبود رویه تولید در نیمه دوم و حتی افزایش شتاب تولید وجود دارد.