مجمع سالانه و فوقالعاده سیمان مازندران در حالی با حضور 88 درصد سهامداران برگزار شد که در پایان سهامداران رای به تقسیم سود 30 تومان به ازای هر سهم از 36.8 تومانی سود ساخته شده دادند. شرکت در سال مالی مورد گزارش، سرمایه خود را از حدود 27 میلیارد تومان به 82.2 میلیارد تومان افزایش داد و آنرا به ثبت رسانده است. در این میان البته تقسیم سود براساس سرمایه جدید صورت گرفت.
همچنین مصوب شد سرمایه شرکت در مرحله اول از 82.2 میلیارد تومان به 123.3 میلیارد تومان (50 درصد) افزایش یابد. افزایش سرمایه از 123.3 میلیارد تومان به 164.4 میلیارد تومان در اختیار هیات مدیره قرار گرفت تا در دو سال اجرایی شود. در این میان سیمان شمال («سشمال»)، سیمان فارس و خوزستان («سفارس»)، بانک صنعت و معدن، سیمان کرمان («سکرما») و سرمایهگذاری و توسعه صنایع سیمان («سیدکو») به عنوان اعضای هیات مدیره ابقا شدند.
گزارش مدیرعامل
سال گذشته در بازار مازندران 16 شرکت به ارائه سیمان مشغول بودند که به خاطر وضعیت نامناسب بازار سیمان، این تعداد در سال مالی مورد گزارش به 23 شرکت رسید. با این همه شرکت توانست در سال مالی مورد گزارش سهم 2 درصدی از تحویل کل سیمان در کشور را به خود اختصاص داد و جایگاه پنجم را داشته است.
مهمترین تصمیم هیات مدیره در سال مالی مورد گزارش، پافشاری روی قیمت فروش سیمان بود تا از هدررفت سرمایههای ملی کشور جلوگیری کند؛ به طوری که میانگین فروش سیمان در سال مالی مورد گزارش 101 هزار تومان بوده، در حالی که در سال قبل از آن 88 هزار تومان بود. این موضوع سبب شده با وجود کاهش حدود 10 درصدی در تحویل سیمان نسبت به سال قبل، درآمدهای شرکت افزایش قابل ملاحظهای پیدا کند. به عبارتی گرچه درآمد پیشبینی شده برای سال مالی مورد گزارش 164 میلیارد تومان بوده و تنها 140 میلیارد تومان محقق شده است، اما سود خالص شرکت نسبت به سال قبل از آن 78 درصد رشد یافت.
به گفته مدیرعامل سیمان مازندران که در گزارشی آن را ارائه کرد، در راستای افزایش بهرهوری و کاهش بهای تمام شده اقدامهایی همانند کاهش هزینههای اداری و پرسنلی، رعایت مصرف برق در اوج مصرف برق، کاهش مصرف سیلیس و مانند آن صورت گرفت که سبب شد با وجود افزایش حدود 40 درصدی در درآمدهای شرکت، بهای تمام شده کمتر از 20 درصد رشد داشت.
مصرف انرژی الکتریکی به ازای تولید هر تن سیمان به صورت میانگین 103 کیلووات در کشور است که بر مبنای گزارش ارائه شده در سال مالی مورد گزارش در سیمان مازندران به 98 کیلووات در هر تن رسید. در این میان 11 هکتار از اراضی کارخانه به کاشت نهالهای جنگلی اختصاص یافت و غبارهای خروجی از کارخانه نیز در راستای رعایت محیط زیست کاملا کنترل شد.
مدیرعامل در بخش دیگری از گزارش ارائه شده عنوان کرد: از اتفاقهای خوبی که در سال مالی مورد گزارش رخ داد حل و فصل پروندههای مالیاتی چند سال گذشته و نیز پرونده حسابرسی تامین اجتماعی که مجموعا سبب بخشودگی 18 میلیارد تومانی جرایم شرکت در این رابطه میشود. همچنین بخشی از اراضی شرکت که در حاشیه رودخانه و با سازمان آب مورد اختلاف بود، به شرکت برگشت.
گزارش هیات مدیره همچنین نشان میدهد: در زمینه صادرات بازار آذربایجان در حال حاضر به خاطر اقدامهای حمایتی دولت آن کشور از مقاصد صادراتی سیمان مازندران حذف شده که مجموعه امیدوار است پس از انتخابات آتی این کشور مرزهای آن به روی محصولهای «سمازن» باز شود. در بازار روسیه هم محدودیتهایی مانند نگهداری سی روزه بار در بنادر که سبب میشود صادرات به سختی انجام شود وجود دارد که به بهانه آزمایش سیمان صادراتی در آزمایشگاه های کشور روسیه صورت میگیرد.
به گفته مدیرعامل سیمان مازندران در این زمینه برای نخستینبار موفق به دریافت استاندارد سخت گیرانه روسیه با عنوان GOST شد که صادرات به این کشور را آسان میکند. با داشتن این گواهینامه امید است سیمان مازندران بتواند وضعیت درآمدی خود را به وضعیت سالهای 92 و 93 برساند.
همچنین در بازار قزاقستان و ترکمنستان که قبلا سیمان مازندران صادرات خوبی داشت رقابت منفی در آنجا سبب کاهش قیمت سیمان شد که مجموعه تلاش میکند قیمت را در سطح مناسب نگهدارد. این در حالی است که سیمان مازندران در فروش داخلی نیز با تسهیلات ارائه شده، بخش قابل توجهی از فروش را به سمت فروش نقدی برده و برای فروشهای اعتباری هم تضمینهای لازم را دریافت کرده است.
گزارش حسابرس
گزارش حسابرسی سیمان مازندران نیز مطلوب بدون بند شرط اعلام شد. بر این مبنا در بند 5 (تاکید بر مطلب خاص) سال مالی قبلی شرکت به خاطر تغییر سال مالی 9 ماهه بود و بنابراین صورتهای مالی مورد گزارش قابلیت مقایسه مناسب با سال گذشته را ندارد. همچنین در بند 6 (تاکید بر مطلب خاص) 12 میلیارد تومان بابت جرایم مالیاتی سالهای 90 تا 94 در حسابهای شرکت لحاظ نشد. مانده حسابها و اسناد دریافتنی تجاری در سال مالی مورد گزارش بیشتر شد و فروش سیمان نیز کاهش یافت. همچنین بیش از 7 میلیارد تومان تسهیلات هدفمندی یارانهها هنوز تعیین تکلیف نشد.
درباره اختلاف رقم مالیات، مدیرعامل عنوان کرد: با اقدامهای انجام شده از مجموع 38 میلیارد تومان بدهی و جرایم مالیاتی (که 10 میلیارد تومان قبلا پرداخت شد) با تقسیط اصل مالیات و پرداخت آن مجموعه توانست نامه تایید بخشودگی 12 میلیارد تومان را دریافت کند. درباره افزایش اسناد دریافتنی نیز مدیرعامل تاکید دارد: در حال تغییر فروش به روش نقدی هستیم تا این مساله رفع شود و البته برای فروشهای اعتباری وثیقههای کافی گرفته شد. درباره تسهیلات هدفمندی یارانهها هم موضوع در سطح کشور و کل کارخانههای سیمان در دست پیگیری است و پرداخت در ابتدا بلاعوض بود و امید است این موضوع با تایید سازمان مربوطه رفع شود.
پرسش و پاسخ
گردش لوازم و قطعات: در بخش پرسش سهامداران و پاسخ مسئولان، هیات رییسه در خصوص پرسش نماینده بورس مبنی بر اینکه چرا مانده لوازم یدکی و قطعات در سال مالی مورد گزارش گردش نداشت؟ تاکید کردند: قطعات و لوازم یدکی گردش داشت اما مانده آن ثابت بوده است و دلیل آن این ست که باید قطعات یدکی همیشه برای مواقع ضروری در دسترس باشد و نمیتوان آن را کاهش داد.
«سمازن» به روایت اعداد
- سود تحقق یافته (EPS) به ازای هر سهم؛ 36.8 تومان
- سود تقسیم شده (DPS) به ازای هر سهم؛ 30 تومان
- هزینههای مالی (بهره بانکی) به ازای هر سهم؛ (13.9) تومان
- سود انباشته در 30 آذرماه سال 96 به ازای هر سهم؛ 54.8 تومان
حاشیههای مجمع
- مدیرعامل پیش از اعلام رسمیت جلسه و تشکیل هیات رییسه، شروع به ارائه گزارش خود کرد که با تذکر یکی از افراد مواجه شد و از رئیس جلسه دعوت کرد تا هیات رییسه را تشکیل دهد.
- تعارفها و تشکرهای مدیرعامل از اعضای هیات مدیره و همکاران و مدیران به کرات انجام شد.
- در حاشیه جلسه نماینده سیمان فارس و خوزستان گفت: برنامهریزیهایی در انجمن صنفی سیمان برای افزایش نرخ سیمان در دو مرحله یکی اواخر اسفند و دیگری در اردیبهشت ماه صورت گرفت که وضعیت شرکتهای سیمان را بهتر خواهد کرد.
- حضور مدیران و کارکنان شرکت که از کارخانه آمده بودند، چشمگیر بود.
*** سیمان مازندران برای تامین سیمان استانهای مازندران و گلستان در سال 1353 تاسیس و در سال 1360 به بهرهبرداری رسید. این شرکت در نزدیکی شهر نکا واقع شده و روزانه 7300 تن کلینکر و 8000 تن سیمان تولید میکند که ظرفیت تولید سالانه سیمان آن بیش از 2 میلیون تن است.