محمود مخدومی در نشست تحلیلی و هم اندیشی تاپیکو که با حضور مدیران ارشد این شرکت و اهالی بازار سرمایه برگزار شد، عنوان کرد: براساس استراتژیهایی جدید، تاپیکو به طور حتم و در آینده نزدیک از شرکتهای زیانده کم بازده، کوچک مقیاس، یا خارج از استراتژی که هم اکنون در اختیار دارد خارج میشود.
در ترکیب شرکتهای عضو گروه تاپیکو، پس از بازنگری و مطالعات دقیق، مجموعه قصد دارد شرکتهایی که فعالیت مشابه دارند را با هم ادغام کرده و یا طوری سازماندهی کنیم که در زنجیره همافزایی گروه شستا موثر باشند. از این رو در راستای همکاری بیشتری با سازمان بورس و بازار سرمایه نسبت به شفافیت عملکردها، دقیقتر و سنجیدهتر عمل میکند.
بر اساس ابلاغ کمیته سازماندهی که هم اینک در شستا در حال برنامهریزی و فعالیت است، مبنی بر کاهش هلدینگهای شستا از ۹ به ۵ هلدینگ، تاپیکو شرکتهای دوده صنعتی، کربن ایران، حریر و لطیف را واگذار خواهد کرد.
چشم انداز روشن حوزه گاز
مخدومی در مورد بازار انرژی جهان با بیان اینکه پیشبینی موسسههای بینالمللی، افزایش قیمت نفت با شیب ملایم در سالهای آینده خواهد بود، تاکید میکند: بر اساس تحلیلهای صورت گرفته قیمت نفت و گاز با شیب ملایمی رو به افزایش و قیمت ۷۵ دلار برای هر بشکه نفت در ۵ سال آینده محتمل است.
عدهای معتقدند قیمت گاز هم اکنون اشباع شده و از طرفی عدهای نظر مخالف دارند و دلیل عمده آن را نیاز چین میدانند. از طرفی این گروه افزایش قیمت گاز را تا سال ۲۰۲۱ صعودی میداند و دلیل عمده آن را محدودیت های ایجاد شده در ال.ان.جی عنوان میکنند.
بر مبنای گزارشی که در نشست ارائه شد، حجم تجارت کنونی گاز در جهان ۳۰۰ میلیون تن است. پیشبینی میشود در سال ۲۰۲۰ حدود ۵۰ میلیون تن کمبود ال.ان.جی در جهان وجود داشته باشد. از این رو قیمت گاز رو به افزایش گذاشته و در نتیجه افزایش آن، قیمت محصولهایی همچون متانول، اوره و آمونیاک تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.همچنین از دید مخدمی ورود ال پی جی آمریکا بر بازار کم اثر است وعلت آن پایه پروپان ال پی جی آمریکا اعلام شد که توانایی رقابت با نفتا را دارد.
بر اساس پیش بینیهای مذکور از قیمت جهانی گاز تا سال ۲۰۲۰، رقابت در تولید محصولهای نفتا و پتروشیمی افزایش مییابد که اگر نوسانهای صعودی ارزش ارز را نیز در کنار این موارد جای دهیم، چشمانداز خوبی در این حوزه ایجاد میشود.در تاپیکو براساس نوع مالکیت و وظایف تعریف شده عنوان شده این مجموعه مواد اولیه را از قبل تهیه میکند تا به تولید مقرون به صرفه دست یابد و در نتیجه محصولها در بستر بهتری به فروش رسانده شود.
معامله حق تقدمهای باقیمانده
افزایش سرمایه ۸۷ درصدی تاپیکو از موارد دیگری بود که مخدومی به آن اشاره دارد. به گفته مدیران هم اکنون 5.3 درصد حق تقدمها معادل۲۰۰ میلیارد تومان استفاده نشده که حتما با اطلاع قبلی و در ۱۰ روز آتی به صورت بلوکی عرضه میشود. سرمایهگذاری تامین اجتماعی نیز به عنوان سهامدار عمده تعهد خرید حق تقدمهای باقیمانده را دارد.
حوزه بین الملل
تعاملات بینالمللی یکی از رئوس اصلی کار مدیریت تاپیکو در دوره جدید است. مخدومی در این باره میگوید: در چند ماه آینده مذاکرات بین المللی را جهت عقد قراردادها نهایی میکنیم؛ به طوری که از این بابت قیمت محصولها در اتمام، پایان کار را پیشبینی کرده باشند.
در این راستا مدیریت جدید قصد دارد همچنین با توسعه ناوگان کشتیرانی ایران از طریق مبادله تفاهمنامه، صادرات محصولها در راستای همافزایی بین گروه جهت فروش محصولها را نیز استفاده کند.
پروژههای سودده
از دید مخدومی پروژههای سودده تاپیکو در چند مورد قابل تعریف است؛ براین اساس:
الف) پروژه پتروالفین فنآوران یکی از پروژههای پربازده تاپیکو خواهد بود که با افزایش قیمت محصول سود قابل توجهی را برای تاپیکو به همراه دارد. تنها مشکلی که این مجموعه با پروژه مزبور دارد این است که با شرکت ملی پتروشیمی (NPC) بر سر تخصیص زمین اختلاف دارد که آنهم به زودی حل میشود.
ب) طرح GTPP پتروشیمی که از نظر مشکلات آب و حجم سرمایهگذاری مورد نیاز، پروژهای پرریسک بوده و بر اساس مطالعات صورت گرفته این طرح بالغ نبود. به همین دلیل مجموعه تصصمیم گرفته به جای آن اوره و آمونیاک ۲ پتروشیمی خراسان را به اجرا برساند.
ج) تفاهمنامهای که بین شرکت های ۸ گانه حاضر در طرح پالایشگاه ۶۰ هزار بشکهای میعانات گازی سیراف با کره جنوبی جهت اخذ فاینانس به امضا رسید به مرور زمان منقضی شد که با فرستادن نماینده و پیگیریهای صورت گرفته تاپیکو درصدد است تفاهمنامه و روشهای مالی این پروژه مسیر خود را از سر بگیرد.
د) تاکنون ۳.۸ میلیارد یورو در پروژه احداث پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس سرمایهگذاری شده (سرمایهگذاری 49 درصدی) و پیشبینی میشود در پایان این پروژه جمع این ارقام به چیزی حدودی ۲۱ تا ۲۲ هزار میلیارد تومان برسد. فاز یک این پروژه به بهرهبرداری رسید و زمان راه اندازی فاز ۲ و ۳ پروژه به ترتیب اردیبهشت و آبان سال ۹۷ خواهد بود.
با بهرهبرداری کامل از این پروژه و با مفروضههای قیمتگذاری فعلی، ۳۰ هزار میلیارد تومان فروش، ۶ هزار میلیارد تومان سود ناخالص و ۲ هزار میلیارد تومان سود خالص نصیب پالایشگاه میشود که ۴۹ درصد از آن متعلق به تاپیکو است. تاپیکو برای این پروژه تامین ۱۰۰ میلیون یورویی از منابع بانکی داخلی را در برنامه دارد.
ه) دو پروژه پتروشیمی ایلام و پتروشیمی مرجان بیش از ۹۰ درصد پیشرفت داشت و در آستانه راه اندازی است و از ابتدای سال آینده در مدار تولید قرار می2گیرند.
ی) تاپیکو همچنین برای خروج شرکتهای پتروشیمی آبادان و فارابی از زیان انباشته افزایش سرمایههایی را در هیات مدیره به تصویب رسانده است.
جزییات نشست هماندیشی را اینجا بخوانید.