2 مجمع سیمان شرق بدون تقسیم سود برگزار شد

دستورکارهای جدید « سشرق »

سیمان شرق در حالی در 2 مجمع خود مباحثی همچون برنامه صادراتی سیمان و فروش زمین الوند را مطرح کرد که در کنار اجرای پروژه‌های بهینه انرژی و بازاریابی سیمان، فروش دارایی‌های مازاد را در دستور کار دارد.

دو مجمع عادی سالانه و فوق‌العاده با حضور 77 درصد سهامداران برگزار شد. مجمع عادی سالانه بدون سود تقسیمی به پایان رسید و شرکت 9.4 تومان زیان کرد.در پایان مجمع فوق‌العاده نیز که با دستور کار انتخاب هیات مدیره دنبال شد، سیمان سپاهان، سرمایه‌گذاری دی، توسعه سرمایه و صنعت غدیر، سیمان کردستان و سرمایه‌گذاری آذر به عنوان اعضای جدید هیات مدیره انتخاب شد. سرمایه‌گذاری آذر جایگزین سیمان فارس و خوزستان در ترکیب قبلی شد.

گزارش هیات مدیره

سیمان شرق ریاست کارگروه سیمان شرق را به عهده دارد و مسئول نظارت بر عملکرد مناسب شرکت‌های سیمانی خراسان بزرگ (رضوی، شمالی و جنوبی) در فروش سیمان است. در همین راستا با تشکیل جلسه‌های متعدد توانست رشد مناسبی در قیمت سیمان تحویلی کارخانه‌ها ایجاد کند. این اقدام‌ها علاوه بر بهبود عملکرد مالی همه شرکت‌های منطقه، در سیمان شرق سبب شده با وجود افزایش 10 درصدی در میزان تولید، مبلغ فروش 42 درصد افزایش یابد که این افزایش فروش ریالی بالاترین نرخ رشد در تمام شرکت‌های سیمانی بود.

همچنین در جدولی که ده شرکت سیمانی در شرق کشور مقایسه شده بودند، سیمان شرق بالاترین رشد در تولید و فروش را به خود اختصاص داد. همچنین مدیریت شرکت در حال توسعه سهم بازار داخلی فروش، از طریق مذاکره با سازمان‌های مصرف کننده در استان هست.

الف) براساس گزارشی که هیات مدیره در مجمع قرائت کرد، در سال‌های گذشته با وجود افزایش هزینه‌ها قیمت سیمان افزایش چندانی نداشت؛ بطوریکه از سال 1381 حقوق و مزایا به طور میانگین 12 برابر و قسمت سوخت 10 برابر شد، اما قیمت سیمان تنها 5.2 برابر شده است.

در سال مالی مورد گزارش نیز کاهش بودجه های عمرانی دولت و رکود ساخت و ساز باعث شد وضعیت شرکت‌های سیمانی چندان مطلوب نباشد و عملکرد سیمان شرق نیز برای سومین سال در مجموع زیانده بود. البته باید توجه داشت که در سال منتهی به 31 شهریورماه سال‌جاری شرکت دارای سود عملیاتی 32 میلیارد تومانی بود، در حالی که سال قبل از آن زیان عملیاتی (5) میلیارد تومانی داشته است.

آنچه باعث زیان شرکت شد یکی هزینه‌های مالی 40 میلیارد تومانی بوده است (سال قبل 50 میلیارد تومان) و دیگری هزینه تسعیر ارز مربوط به وام ارزی، که 13 میلیارد تومان (سال قبل 4 میلیارد تومان) بوده است.

هیات مدیره در نظر دارد یکی از دو وام ارزی شرکت را که از فیوچر بانک بحرین دریافت شده است به وام ریالی تبدیل کند تا از افزایش نرخ ارز زیان بیشتری نبیند. وام ارزی دیگر شرکت هم از صندوق ذخیره ارزی دریافت شده است. از سوی دیگر فروش دارایی‌های مازاد شرکت از جمله ساختمان خیابان الوند برای تسویه بخشی از تسهیلات بانکی شرکت مورد نظر هیات مدیره است. در پیش بینی بودجه سال مالی منتهی به 31 شعریورماه سال 97 کاهش 10 میلیارد تومانی هزینه‌های مالی پیش‌بینی شد.

ب) سیمان شرق فعالیت‌های همه جانبه‌ای را جهت کاهش بهای تمام شده محصول و نیز هزینه‌های عمومی اداری شرکت انجام داد. کاهش مصرف بوکسیت و نیز استفاده از سنگ آهک مرغوب و در نتیجه کاهش 3 درصدی کلینکر فاکتور از مهمترین اقدام‌های در جهت کاهش بهای تمام شده بود.

همچنین برای کاهش هزینه‌های عمومی اداری، بازخرید اختیاری و بازنشستگی 62 نفر از کارکنان شرکت در سال جاری انجام گرفت. همچنین با تعامل با سازمان تامین اجتماعی، کارکنان کارخانه به زودی مشمول طرح مشاغل سخت و زیان آور شده و در سال آینده تعدادی دیگری از کارکنان با مزایای قانون مشاغل سخت و زیان آور بازنشسته خواهند شد.

از سوی دیگر در راستای تنوع بخشی به محصول‌ها و در نتیجه افزایش درآمد و سود شرکت، تولید آزمایشی سیمان چاه نفت (کلاس G) انجام شد که بازاریابی آن در سال مالی جاری صورت خواهد گرفت. همچنین تولید سیمان آمیخته نیز در دست اجرا است.

پ) فروش صادراتی شرکت در سال مالی مورد گزارش از 30.3 میلیارد تومان به 32.8 میلیارد تومان رسید که نشان‌دهنده 8 درصد رشد است. عمده صادرات به افغانستان صورت گرفت و البته صادرات به قزاقستان و ترکمنستان نیز شروع شده که در حال توسعه است.

ت) برنامه آتی شرکت برای سال مالی منتهی به 31 شهریورماه سال 97 عبارتند از:

1)‌ نظارت بر سیاست‌های فروش کارگروه سیمان در جهت جلوگیری از کاهش نرخ فروش و حتی افزایش نرخ فروش

2) بازاریابی برای سیمان چاه نفت و تولید نهایی سیمان آمیخته

3)‌ اتمام پروسه تصویب سخت و زیان آور بودن شغل کارگران و در نتیجه بازنشسته کردن بخشی از نیروهای مازاد

4) فروش دارایی‌های مازاد و تسویه تسهیلات بانکی و نیز تبدیل یک یا هر دو وام ارزی شرکت به وام ریالی

5) اجرای پروژه بهینه‌سازی برداشت از معادن به منظور افزایش طول عمر آن

6) اجرای پروژه‌های اصلاح مصرف انرژی

گزارش حسابرس و بازرس قانونی

گزارش حسابرس و بازرس قانونی در حالی مطلوب و  بدون بند شرط اعلام شد که در بند 5  (تاکید بر مطلب خاص)  5.2 میلیارد تومان سایر مطالبات عمدتا از شرکت Solo Bay است که وصول نشد. همچنین شرکت  5.2 میلیارد تومان نیز از سرمایه گذاری غدیر بابت فروش زمین میدان آرژانتین طلب دارد.

هیات رییسه در این خصوص عنوان کرد: مطالبه از شرکت Solo Bay بخاطر فروش کلینکر در سنوات قبل در جریان پیگیری حقوقی است. دریافت باقیمانده مبلغ معامله زمین میدان آرژانتین نیز منوط به رفع مشکل دسترسی به زمین است که تا آذر سال آینده برای اینکار فرصت گرفته‌ایم و با شهرداری در حال مذاکره و پیگیری هستیم.

در بند 7 (بند بازرسی)  انتقال اسناد مالکیت ساختمان اسرار و قائم از سال‌های قبل انجام نشد. مدیر عامل اظهار در این خصوص تاکید کرد: امور اداری مربوط به ساختمان اسرار در حال پیگیری است. ساختمان قائم به علت بدهی شرکت پرمیت (سپرمی) که سال‌ها قبل متعلق به «سشرق» بوده اما به بخش خصوصی فروخته شد، توسط بانک تملیک و آماده برگزاری مزایده بود که حکم توقف مزایده را گرفتیم.

پرسش و پاسخ

فروش سیمان به افغانستان: در بخش پرسش سهامداران و پاسخ سمئولان در خصوص سوالی درباره اینکه آبا مشکل فروش سیمان به افغانستان حل شد؟ هیات رئیسه عنوان کرد: گرچه رقبا در صادرات سیمان به افغانستان زیاد شده است اما بازار ما کماکان پابرجاست. مصرف وارداتی افغانستان سالانه 2.5 تا 3 میلیون تن است که بخشی از آن توسط ایران و بخشی دیگر توسط پاکستان تامین می‌شود.

صادرات سیمان به روسیه: هیات رییسه با تکذیب صادرات سیمان به روسیه صادر شد و برگشت آن به خاطر کیفیت پایین عنوان کرد: صادرات به روسیه نیاز به استاندارد خاصی ویژه کشور روسیه دارد که در صورت عدم اخذ گواهینامه های مربوط پروسه صادرات انجام نمی‌شود. سیمان شرق، استاندارد سیمان روسیه را دارد اما صادراتی به آن کشور نداشته است.  

محموله سیمان به افغانستان: برخی اخبار حکایت از این دارد که نخستین محموله سیمان از طریق راه آهن به افغانستان صادر شد، هیات رییسه درباره اینکه آیا سیمان شرق این محموله را فرستاده است؟ گفت: گرچه خط راه آهن به افغانستان به بهره‌برداری رسید، اما هنوز هیچ صادرات سیمانی از این طریق انجام نشد. سیمان شرق با قراردادی که با سیمان خواف (سخواف) دارد، کلینکر را برای این کارخانه می‌فرستد تا پس از تبدیل به سیمان از طریق امکانات ریلی سیمان خواف به افغانستان ارسال شود (سیمان خواف امکان تولید کلینکر ندارد).

به بیان دیگر در صورت ارسال سیمان از طریق راه آهن به افغانستان، سیمان شرق از نخستین شرکت‌هایی است که از این طریق منتفع خواهد شد.

تفاوت سیمان حفاری با سیمان معمولی: مدیرعامل درباره تفاوت قیمت سیمان حفاری با سیمان معمولی عنوان کرد: سیمان حفاری در پنج کلاس تولید می‌شود که ما کلاس G آنرا تولید می‌کنیم که قیمت فروش آن 400 هزارتومان برای هر تن است، در حالی که هزینه تولید آن چندان تفاوتی با سیمان معمولی ندارد (قیمت فروش سیمان معمولی در سال گذشته میانگین حدود 100 هزارتومان به ازای هر تن بود).

در سال جاری فروش 20 تا 30 هزارتن از سیمان حفاری پیش‌بینی شد که هم به بازار داخلی و هم به بازار خارجی (عمدتا ترکمنستان و قزاقستان) عرضه می‌شود. 

ماجرای فروش زمین‌های مازاد: مدیرعامل درباره اینکه با توجه به بدهکاری به بانک‌ها چرا زمین‌های مازاد خود را نمی‌فروشند؟ تاکید کرد: فروش زمین خیابان الوند در پیش بینی بودجه سال مالی جاری است که اقدام‌های مربوط به آن در جریان است. زمین دیگر مجموعه مربوط به شرکت فرعی فرآورده‌های سیمان شرق است که در حال حاضر مشتری جذابی ندارد اما در صورت یافتن مشتری و قطعی شدن فروش آن از طریق کدال اطلاع رسانی می‌شود.

بدهی‌های بانکی نیز مربوط به دو طرح توسعه سنگینی است که شرکت با استفاده از تسهیلات ریالی و ارزی اجرا کرد، یکی خط 4 تولید سیمان که در سال 1389 به بهره‌برداری رسید و دیگری سیمان سفید شرق که در سال 1393 آغاز به کار کرد.

سیمان شرق از نگاه اعداد

  • هزینه مالی به ازای هر سهم؛ 14.9 تومان/ هزینه مالی تلفیقی؛ 24.9 تومان.
  • زیان سهام محقق شده (EPS) به ازای هر سهم؛ 6.4 تومان و زیان تلفیقی؛ 11 تومان.
  • سود توزیع شده (DPS) به ازای هر سهم؛ صفر تومان.
  • زیان انباشته به ازای هر سهم؛ 26.6 تومان در پایان شهریور ماه سال 1396 (تلفیقی 60.4 تومان زیان)

حاشیه‌های مجمع

- در هنگام تصویب کمک‌های بلاعوض به منطقه‌ای که کارخانه در آن واقع شد، یکی از سهامداران اعتراض کرد و برخی دیگر هم با او همصدا شدند اما ناظر اول از این تصمیم دفاع کرد و در عین حال گفت از شرکت می‌خواهیم تا جایی که ممکن است صرفه‌جویی کنند. درباره لزوم تصویب این کمک‌ها نیز به همکاری نکردن افراد بومی با شرکت در صورت عدم پرداخت این کمک‌ها اشاره شد و از طرفی گفته شد این کمک‌ها بیشتر به شکل سیمان رایگان به مساجد یا سایر ساخت و سازهای عام المنفعه در منطقه خواهد بود. یکی از کارکنان شرکت که از سوی شورای کارگری در جلسه حضور داشت با هیجان و قاطعیت شدید از این مصوبه حمایت می‌کرد.

- جلسه با نیم ساعت تاخیر شروع شد و در ابتدای جلسه فیلمی از عملکرد شرکت به نمایش درآمد.

- ناظر اول پس از پایان جلسه، در پاسخ به پرسش‌های سهامداران، آینده شرکت‌های سیمان را در میان مدت رو به بهبود می‌دانست.

گفتنی‌ها درباره سیمان شرق

سیمان شرق  با نماد «سشرق» به عنوان دومین شرکت سیمان ایران (پس از سیمان تهران) در سال 1332 با نام اولیه سیمان مشهد تاسیس شد. سیمان شرق در طول حیات خود چهار واحد تولید سیمان داشت که خط 1 و 2 بخاطر قدیمی بودن متوقف شدند و خط 3 و 4 که در سال مالی مورد گزارش تعمیراتی روی آن‌ها انجام گرفته در حال حاضر به تولید سیمان خاکستری با ظرفیت به ترتیب 3000 تن روزانه و 3400 تن روزانه، مشغول هستند. سیمان شرق دارای شرکت‌های فرعی زیر است:

الف) سیمان سفید شرق که یک خط برای تولید روزانه هزار تن سیمان سفید دارد و در سال 1393 به بهره‍برداری رسیده است. شرکت سیمان شرق مالکیت صد درصدی در سیمان سفید شرق دارد. 

ب) فرآورده‌های سیمان شرق که تولیدکننده محصول‌های بتنی آماده بوده و با پروژه‌های بزرگی در سطح استان همکاری می‌کند. این شرکت در بازار پایه فرابورس با نماد «کفرآور» حضور دارد. 91 درصد کفرآور متعلق به «سشرق» است.  

پ) حمل و نقل سپهر سیمان مشهد که ناوگان حمل ونقل سیمان است و صد درصد متعلق به سیمان شرق است.

ت) آهک صنعتی سیمان شرق که علاوه بر تامین آهک مورد نیاز «سشرق» به بازار شرکت‌های تولید فولاد و مس نیز ورود کرد. صد درصد این شرکت متعلق به سیمان شرق است.

ج) معادن زغال سنگ شرق که در سال‌های اولیه شروع به کار شرکت، از زغال و کک آن به عنوان سوخت استفاده می‌شد و در حال حاضر نیز فعالیت‌های معدنی دارد. ظاهرا شرکت بدنبال فروش آن در صورت بودن مشتری مناسب است. صد درصد این شرکت نیز متعلق به سیمان شرق است.  

 

 

Submitted by admin on