تغییر فاز از اصلاح به ریزش
- شکور علیشاهی | تحلیلگر بازار سرمایه
روند کلی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران، نزولی برآورد میشود. این شاخص طی هفته گذشته حدود ۵/ ۹ درصد کاهش داشته و از محدوده یک میلیون و ۵۶۱ هزار و ۴۱۶ واحد به محدوده یک میلیون و ۴۱۲هزار و ۳۵۴ واحد رسید. مهمترین اتفاق در چند روز کاری گذشته، شکسته شدن خط روند صعودی بلندمدت به سمت پایین بود که شاخص را از فاز اصلاح قیمتی وارد فاز جدید ریزش قیمتی کرد.
حال محدوده خط روند بلندمدت صعودی شکسته شده میتواند بهعنوان مقاومتی پرقدرت در مسیر افزایش قیمتها ایستادگی کند. اصلاح قیمتی در یک روند نزولی به معنای تشکیل روند صعودی در کوتاهمدت یا میانمدت نیست و تنها نوساناتی رو به بالا به شمار میآید. با توجه به وضعیت کل بازار و بررسی تکنیکال سایر صنایع بهنظر میرسد حرکت نزولی تا محدوده یک میلیون واحد نیز ادامه داشته باشد.
البته محدودههایی که به آنها حمایت میگوییم میتوانند مانع ریزش بیشتر قیمتها شوند، که قدرتمندترین این محدودهها عبارتند از: یک میلیون و ۳۶۵ هزار واحد، یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد و یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد که این محدودههای حمایتی هر کدام به نو به خود، بسیار قدرتمندند و امید بسیار زیادی برای متوقف شدن ریزش قیمتها هستند.
در این میان حمایتهایی با قدرت کمتر نیز وجود دارند که روند نزولی را با مشکلاتی روبهرو خواهند کرد. توجه داشته باشید که هرگاه خط روند صعودی شکسته میشود، احتمالا برگشت قیمت به آن خط رود و لمس آن و بعد از آن شروع ریزش مجدد بسیار زیاد است. بنابراین در سناریویی محتمل ممکن است شاخص تا محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد یا حتی کمی بالاتر افزایش داشته باشد و بعد از آن به ریزش خود ادامه دهد.
در این سناریو محدوده یک میلیون و ۴۵۰ هزار واحد ممکن است مانع رسیدن قیمت به محدوده یک {میلیون و ۵۰۰ هزار واحد شود. با توجه به حضور شاخص کل در منطقه اشباع فروش که ناحیهای است که بعد از چند روز متوالی کاهش قیمت به آن منطقه میرسیم، همچنین شکسته شدن خط روند نزولی میانمدت و برگشت قیمت به آن به علاوه عدم تشکیل روند نزولی در افق زمانی بلند مدت، احتمال پایان ریزش قیمتها یا حداقل اصلاحی در روند نزولی تشکیل شده وجود دارد.
هر چند از لحاظ تکنیکال هنوز احتمال وقوع سناریوی کاهش قیمتها از احتمال اتفاق افتادن سناریوی افزایش قیمتها بیشتر است ؛اما در صورتی که شاخص کل مسیر افزایشی را در پیش بگیرد یا بخواهد روند نزولی تشکیل شده را اصلاح کند، بعد از عبور از محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد به سمت بالا میتواند هدف یک میلیون و ۷۵۰ هزار واحد را دنبال کند که محدودههای یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد و یک میلیون و ۶۸۰ هزار واحد میتوانند مانع رسیدن شاخص به محدوده یک میلیون و ۷۵۰ هزار واحد شوند.
در سناریویی که احتمال رخداد آن در کوتاهمدت کم بهنظر میرسد، ممکن است شاخص بورس اوراق بهادار تا محدوده سقف قبلی یعنی ۲ میلیون و ۱۲۰ هزار واحد، رشد پیدا کند. که محدودههای یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحد و ۲ میلیون واحد بهعنوان محدودههای مقاومتی برای رسیدن به این هدف قرار دارند.
شاخص در گیرودار اصلاح و حمایت
- امین دامچه | تحلیلگر بازار سرمایه
شاخص کل بورس در هفته گذشته مطابق با انتظار، کف یک میلیون و ۴۷۰هزار واحد را شکست. درحالحاضر محدوده حمایتی یک میلیون و ۳۵۰هزار تا یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد (سطح ۵۰ درصد فیبو اصلاحی موج اخیر) حمایت پیش رو و در صورت عبور از آن سطح یک میلیون و ۲۵۰ هزار واحد حمایت مهم و معتبر شاخص کل محسوب میشود. اگر اصلاح شاخص را کانالیزه کنیم، کانال معتبری داریم که ۵ بار به سقف و کف آن واکنش داشتهایم.
درحالحاضر تلاقی کف کانال با حمایت فیبو ۵۰ درصد، سطح محکمی را ساخته که بهترین نقطه برگشت شاخص کل است. اما نکته واضح اینجاست تا زمانی که سقف این کانال شکسته نشود، از روند اصلاحی خارج نشدهایم و احتمال کشیده شدن موج ۴ اصلاحی، بیش از پیش میشود. بهبود در حجم معاملات و جمع شدن صفوف فروش و مثبت شدن لیدرهای بازار نظیر ایران خودرو، بانک ملت و برخی پتروشیمیها، پالایشیها و فلزات نشان از رسیدن بازار به نقاط کف دارد.
گرچه بارها به ارزندگی بسیاری از سهمهای گروههای مذکور در قیمتهای فعلی اشاره کردهایم. منتها ریسک و ابهام اصلی بازار طی این روزها انتخابات آمریکاست که دو هفته با این رخداد فاصله داریم. بهشخصه قیمتهای فعلی بسیاری از سهام بازار را اعداد مناسبی برای سرمایهگذاری میدانم و نکته مهم اینکه رشد بازارهای موازی متوقف شده و بهنظر میرسد مجددا نقدینگی موجود در آن بازارها به سمت بورس بیاید و این گپ ایجاد شده به سرعت پر شود.
در مورد شاخص هموزن نیز نمودار نشان میدهد که تا انتخابات و در کوتاهمدت مسیر نزولی تمام شده و با نوسانات در محدوده رنج خنثی مواجه هستیم. به نظر میرسد در بازه زمانی ۹ماهه تا یکساله سهمهای کوچک بازدهی بیشتری به نسبت سهمهای بزرگ عاید سهامداران کنند. طبیعتا عوامل بنیادی نظیر اعمال نرخهای دستوری که از صنعت فلزات شروع شده و احتمال این میرود که به سایر صنایع بزرگ سرایت کند و همچنین افزایش نرخ سود سپرده بانکی، میتواند تحلیل فوق را تایید کند.
در هر صورت با ابهامات زیادی همراه هستیم اما جذابترین بازار برای سرمایهگذاری یقینا بورس است ولی در زمان کنونی برخی از سهمهای بازار کماکان بالاتر از ارزششان معامله میشوند. بنابراین در انتخاب سهمها و میزان سرمایهگذاری در آنها نهایت دقت و توجه را انجام دهید.