دنیای بورس: در ادامه خلاصهای از آخرین تحولات نفت و طلا در بازار جهانی را میخوانید.
اوپک خود را نجات میدهد؟
قیمت هر بشکه نفت برنت تا ساعت 17 دوشنبه به 50.3 دلار رسید. طلای سیاه معاملات هفته جدید را با نوسان شدید آغاز کرد و از سطوح منفی تا رشد بیش از 5 درصدی را نیز تجربه کرد و توانست در مقطعی حتی تا 52 دلار بر بشکه صعود کند. در ادامه اما شاهد افت دوباره قیمت نفت در بازار جهانی وبدیم.. در همین حال بهای نفت خام آمریکا هم به 45.1 دلار بر بشکه رسید. به این ترتیب هر دو شاخص مهم نفتی دنیا اولین رشد خود را پس از 6 روز نزولی تجربه کردند.
با افزایش امیدواریها به تعمیق کاهش تولیدات اوپک و غیراوپک و از سوی دیگر احتمال کاهش نرخ بهره بانکهای مرکزی جهان، بازار نفت توانست خود را از کف قیمتی 2 و نیم ساله بالا بکشد.
اوپک و متحدانش از جمله روسیه (که به اوپکپلاس مشهورند) پنجشنبه و جمعه تصمیم خواهند گرفت که چگونه به مقابله با ویروس جدید جهان بروند. پیشتر کمیته فنی اوپکپلاس پیشنهاد افزایش 600 هزار بشکهای میزان محدودیت تولید قبلی (1.7 میلیون بشکه در روز) را مطرح کرد. با وجود این، شنیدهها حاکی از آن است که عربستان در تلاش برای تعمیق یک میلیون بشکهای محدودیت تولید نفت است. بودجه دولتی اوپکیها به شدت به نفت وابسته و طبیعتا افت قیمت نفت میتواند اثر قابل توجهی بر بودجه این اقتصادهای تکمحصولی و با وابستگی شدید به قیمت نفت داشته باشد.
در این میان مهمترین بازدارنده عربستان، روسیه است. یکشنبه پوتین –رییس جمهور روسیه- اعلام کرد اگرچه آماده همکاری با اوپکپلاساند، اما عقیده دارد قیمتهای فعلی برای بودجه کشورش قابل قبول است. از این رو برخی کارشناسان بازار نفت میگویند ممکن است اوپک بدون روسیه وارد عمل شود.
از سوی دیگر با سقوط شدید بازارهای سهام آمریکا در هفته گذشته و همچنین ضعف شدید آمار شاخص مدیران خرید چین منجر شده تا فعالان بازار جهانی بیش از پیش به اتخاذ سیاستهای انبساطی توسط بانکهای مرکزی جهان و به خصوص آمریکا خوشبین شوند. این خوشبینی از مهمترین عواملی بود که زمینه بازگشت کامودیتیها به منطقه سبز قیمتی را فراهم آورد. فدرال رزرو آمریکا 27 و 28 اسفند در خصوص سیاست پولی خود تصمیمگیری خواهد کرد؛ اگرچه برخی میگویند ممکن است «فد» زودتر از این تاریخ دست به کار شود.
در این خصوص میتوانید گزارش «بانکهای مرکزی به جنگ با کرونا میروند؟» را بخوانید.
از سوی دیگر امروز نرخ مبتلایان به ویروس کرونای جدید در چین افت محسوسی را نشان داد؛ چین امروز تنها 202 نفر به لیست شهروندان مبتلا به کرونای خود اضافه کرد که کمترین مقدار در بیش از 6 هفته اخیر است. با وجود این روند شیوع این ویروس در خارج از مرزهای چین همچنان پرشتاب است و منجر شده تا همچنان نگرانیها از همهگیر شدن این ویروس در جای خود باقی بماند. امروز تنها در کشورمان رقم بیماران «کرونا» به 1501 نفر رسید.
کمین طلا برای ادامه صعود؟
قیمت اونس طلای جهانی ساعت 16 امروز با رشد 0.8 درصدی به 1598 دلار رسید. به این ترتیب فلز زرد که آخر هفته گذشته با افت شدیدش فعالان بازار جهانی را شگفتزده کرده بود، بار دیگر به مدار صعودی بازگشت. البته اونس در ابتدای معاملات دوشنبه مرز 1600 دلار را نیز با قدرت پشت سر گذاشته بود و حتی سقف روزانه 1610 دلاری را نیز تجربه کرد، اما در نیمه دوم معاملات شاهد افت نسبی قیمتها بودیم.
کارشناسان عقیده داشتند افت روز جمعه این فلز گرانبها به دلیل نیاز سرمایهگذاران بازار جهانی به خصوص سهامداران بورس آمریکا به نقدینگی برای پوشش ریسک اتفاق افتاد. اما عاملی که دوشنبه رشد قیمت را به بازار طلا بازگرداند، انتظارات در خصوص کاهش نرخ بهره بانکهای مرکزی جهان بود. البته افزایش پرشتاب موارد جدید بیماران «کرونا» در برخی کشورها همچون کره جنوبی و ایران هم در رالی صعودی طلا بیتاثیر نبود.
در صورتی که فدرال رزرو سیاست انبساطی(کاهش نرخ بهره) را اتخاذ کند، بخشی از سرمایهها از داراییهایی مثل اوراق قرضه خارج و به سوی بازار طلا روانه خواهد شد؛ زیرا افت نرخ بهره بر کاهش نرخ اوراق اثرگذار است. از این رو قیمت طلا افزایش خواهد یافت. به عبارت دیگر با کاهش نرخ بهره، هزینه فرصت نگهداری طلا کمتر میشود و این کامودیتی برای سرمایهگذاران جذابتر خواهد شد. به صورت کلی زمانیکه نرخ بهره دلار به عنوان ارز معیار بازار کالایی کاهش مییابد با کاهش شاخص دلار سرمایهها به سمت طلا جذب میشود. حال اگر تمامی بانکهای مرکزی اقدام به کاهش نرخ بهره خود کنند از این منظر که نرخ بهره پول کاهش مییابد تمایل به خرید طلا افزایش مییابد.
اثر دیگر کاهش نرخ بهره بر قیمت طلای جهانی از کانال دلار توجیه میشود. وقتی «فد» نرخ بهره خود را کاهش میدهد، این سیگنال را به بازار جهانی مخابره میکند که در خصوص رکود اقتصاد آمریکا نگران است. در نتیجه دلار نسبت به ارز سایر کشورها تضعیف خواهد شد و طلای جهانی که بر پایه دلار ارزشگذاری میشود، رشد قیمت را تجربه خواهد کرد. اما در عین حال اگر از زاویه دیگر به این موضوع پرداخته شود با کاهش نرخ بهره بانکهای مرکزی در صدد هستند با موقعیت هشدار و بحرانی کنونی مقابله کنند. در حالیکه طلا به پشتوانه افزایش ریسک اقتصاد جهانی رشد کرده است تلاش بانکهای مرکزی برای مقابله با رکود میتواند بر قیمت طلا فشار وارد کند. بر این اساس سیاستهای بانکهای مرکزی میتواند اثری دو گانه بر قیمت طلا داشته باشد. بر این اساس اگر سیاستهای بانکهای مرکزی کارساز باشد با کاهش ریسک رکود تقاضا را از سمت طلا منحرف میکند.