دنیای اقتصاد: چشمانداز بازار زمین- املاک کلنگی- در پایتخت را میتوان در قالب دو سناریو ترسیم کرد.در سناریوی اول سازندهها در تهران اگر چه درهفتههای اخیر نشانههای خفیف از آرام شدن التهاب قیمت زمین را دریافت کردهاند، اما در سناریوی دوم همچنان نسبت به وضعیت ماههای آتی سردرگم هستند و به همین علت، ساختوساز با رکود موقت مواجه شده است. روند نوسانات قیمت زمین در ماههای آتی را میتوان از روی رابطه ۲۷ سال گذشته بین تورم زمین و تورم مسکن، بررسی کرد. شرایط حاکم بر بازار ملک، احتمال جهش بیشتر قیمت زمین را ضعیف معرفی میکند.
متغیرهای اثرگذار بر قیمت زمین و مسکن در شرایط فعلی، احتمال وقوع سناریوی اول را بیش از سناریوی دوم نشان میدهد. در بازارهای معاملات مسکن و خرید و فروش زمین، جو روانی به گونهای است که طرفین معاملات، انتظاری برای جهش قیمت بیشتر از آنچه در ماههای اخیر رخ داده است را ندارند. انتظار غالب هم در سمت فروشندهها و هم در سمت خریداران آن است که در ماههای پیشرو از شیب رشد قیمتها کاسته شود. در بازار معاملات مسکن طی دو ماه پایانی پاییز، از شیب رشد ماهانه قیمت آپارتمانها کاسته شد و این اتفاق باعث شد شیب رشد نقطهای قیمت نیز به شکل خفیف افت کند اما با این حال، رکورد تازهای از نرخ رشد قیمت مسکن در آذر ماه امسال نسبت به آذر سال گذشته به ثبت رسید. در بازار ساخت و ساز، سازندهها به دلیل تکمیل ظرفیت تحمل خریداران مسکن برای رشد بیشتر قیمت، قادر به خرید زمین یا مشارکت در ساخت با قیمتهای خیلی بیشتر از فصل پاییز نیستند و سعی میکنند برای مشارکت در ساخت (خرید زمین برای ساخت)، با تورم کمتر از آنچه در جریان افزایش قیمتمسکن رقم میخورد، قرارداد پروژههای جدید خود را منعقد کنند. این موضوع از تحقق سناریوی اول پشتیبانی میکند.
تعقیب روند رشد قیمت زمین و مسکن در تهران نشان میدهد، قیمت زمین بعد از شروع رونق معاملات خرید مسکن و به دنبال افزایش محسوس قیمت آپارتمانها، شیب افزایشی به خود میگیرد. در زمان پایان رونق معاملات ملک نیز به دلیل تشخیص زودتر سازندهها درباره آستانه رکود، خروج سازندهها از بازار خرید زمین زودتر از خروج خریداران از بازار معاملات مسکن اتفاق میافتد. این تجربه اگر در وضعیت فعلی نیز تکرار شده باشد، احتمال وقوع سناریوی اول را تقویت خواهد کرد. عمده سازندههای مسکن در ماههای اخیر از تعریف پروژههای جدید انصراف دادهاند. وضعیت پیش روی آنها براساس سناریوی اول، کند شدن نرخ رشد قیمت زمین و کمتر بودن تورم آن نسبت به تورم مسکن و بر اساس سناریوی دوم رکوردزنی تورم زمین در مسیر رشد مثبت است که البته احتمال وقوع اولی با فرض آنکه متغیرهای ملکی با تغییر ناگهانی ناشی از شوکهای بیرونی مواجه نشود، بیش از سناریوی دوم ارزیابی میشود.
- مشروح گزارش را اینجا بخوانید.