بورس کالا از سال 1387 میزبان گواهی سپرده کالایی شمش طلا بوده است. اولین معامله شمش طلا در رینگ فیزیکی بورس کالا طبق آمار منتشره روی سایت شرکت بورس کالای ایران در ۱۸ شهریور سال ۱۳۸۷ به ثبت رسیده و تاکنون ادامه یافته است. بررسی حجم معاملات این فلزگرانبها در بورس کالا از فراز و نشیبهای زیادی حکایت دارد که در مقایسه با میزان عرضه این محصول در برخی از برهههای زمانی از عدم جذابیت معاملاتی آن خبر میدهد. نوسان قیمتهای جهانی طلا خود یک معیار مهم برای نوسان نرخ و سودآوری است و شاید بتوان از این پس، بازار گواهی سپرده شمش طلا را با حجم معاملاتی بالا، یکی از بسترهای مهم سرمایهگذاری در سالهای آینده به شمار آورد.
این در حالی است که گواهی سپرده شمش طلا بر پایه تجربیات گواهی سکه بنا شده و به سادگی میتوان انتظار داشت که نگرانیها یا محدودیتهای این بازار را در بر نداشته باشد. آغاز به کار معاملات گواهی سپرده شمش طلا به معنی افزایش خوشبینیها به آغاز معاملات سایر گروههای کالایی در چارچوب گواهی سپرده است که بر آینده این بازارها و افزایش شفافیت معاملات اثرگذاری بالایی دارد. استمرار معاملات و امکان داد و ستد روزانه و دریافت و پرداخت سادهتر وجه نقد از سایر ویژگیهای این بازار است که از هماکنون احتمال موفقیت بالایی دارد. به عنوان مثال معاملات روز پنجشنبه این اوراق یک روز معاملاتی اضافه در هر هفته به این اوراق هدیه می دهد. هر گواهی سپرده کالایی شمش طلا معادل ۰/۱ گرم (۱۰۰ سوت) از شمش طلای «یک کیلو گرمی» با «عیار ۹۹۵ از ۱۰۰۰» است که با نماد «CD1G0B0001» و از روز شنبه تا پنجشنبه معامله میشود.
پناهگاه جدید حقیقیها در بورس
در روزهای ابتدایی معاملات گواهی سپرده کالایی شمش طلا در سال 1402، قیمت این اوراق در محدوده 345 هزار تومانی قرار داشت و در نیمه فروردین ماه تا 357 هزار تومان رشد کرد. در نهایت فروردین ماه برای شمش طلای بورس کالا با بازدهی منفی بسیار کمی و متوسط حجم معاملات روزانه 29 هزار و 300 عددی به پایان رسید.
اردیبهشت ماه 1402 برای این اوراق تفاوتهایی داشت. در این ماه متوسط حجم معاملات روزانه اوراق به 161 هزار و 795 عدد افزایش یافت که نشان دهنده رشد 452 درصدی حجم معاملات اردیبهشت به نسبت فروردین ماه بوده است. در این ماه قیمت گواهی شمش طلا با رشد 7.01 درصدی نیز همراه بوده است. از معاملات 4 روزه ابتدایی خرداد ماه نیز برداشت میشود که روند اردیبهشت ماه در ماه جاری نیز تداوم داشته باشد زیرا در همین چهار روز متوسط روزانه 227 هزار و 173 عددی برای حجم معاملات این اوراق به ثبت رسیده است.
روز گذشته نیز خبری مبنی بر واردات یک تن شمش طلا استاندارد در قالب بازگشت ارز صادرکنندگان خرد به کشور منتشر شده که ریسک نکول این اوراق را تا حدی کاهش میدهد.