صادرات تیرآهن به اروپا
ایرنا: احمد صادقی؛ مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان درباره برنامههای صادراتی این شرکت در سال جاری میگوید: امسال برنامه صادرات این واحد صنعتی دستیابی به صدور یک میلیون تن محصولها است که نسبت به عملکرد پارسال که 700 هزار تن بود، رشد بیش از 40 درصدی خواهد داشت . وی افزایش صادرات و تلاش برای دستیابی به بازارهای جدید صادراتی را از جمله سیاستهای این واحد صنعتی عنوان کرد که دستاورد آن در سال 1395 رشد 100 درصدی میزان صادرات محصولها نسبت به سال قبل از آن بود که به رقم حدود 700 هزار تن رسید و پس از سالها، صادرات تیرآهن به کشورهای اروپایی از سرگرفته شد.
برنامه صدور چدن به اروپا
به گفته مدیرعامل ذوب آهن اصفهان با توجه به شرایط بازار، امکان صادرات 500 هزار تن چدن نیز به کشورهای اروپایی فراهم شده است که امسال با راه اندازی مجدد کوره شماره یک انجام میشود.
سیاستهای جدید فروش
صادقی درباره وضعیت بازار داخلی با اشاره به اینکه رکود در این بازار حاکم است، تاکید میکند: سیاستهای جدیدی در امر فروش دنبال میشود که گسترش بازارهای فروش محصولها و تنوع بخشی شیوههای فروش و ارایه بهتر خدمات پس از فروش به مشتریان، افزایش فروش محصولهای جانبی، برنامهریزی برای فروش فرآوردههای جدید و با ارزش افزوده بالا از قبیل تیرآهنهای بال پهن، انواع کلافهای صنعتی، ریل و آرک تونلی، حفظ و بهبود سهم بازار داخلی از جمله اینها است که در کنار توسعه صادرات دنبال میشود. بسیاری از این برنامهها شکل اجرایی به خود گرفته است.
طرح تزریق پودر زغالسنگ
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان همچنین معتقد است: این واحد صنعتی در میان و بلند مدت طرحهایی را دنبال میکند که منجر به تحول اقتصادی «ذوب» میشود و یکی از پروژههای اصلی که اجرای آن همیشه در ذوب آهن پیگیری شد، اما به دلایل مختلف امکان پذیر نبود، طرح تزریق پودر زغالسنگ به کوره بلند (PCI)است که این طرح آغاز شده و با سرعتی فراتر از برنامه در حال پیشرفت است.
طرح یاد شده، هزینه مواد اولیه ذوبآهن را کاهش میدهد و تاکنون 21 درصد پیشرفت داشته و پیشبینی شده تا آذرماه امسال به بهرهبرداری برسد. به گفته صادقی برنامه ریزی برای تولید گندله در ذوب آهن و دنبال کردن مراحل نهایی خط تولید تیرآهن H از دیگر پروژههای این شرکت برای پیگیری در سال 96 است .
تهاتر بدهی
مدیرعامل ذوب آهن درباره این شرکت برای کاهش بدهیهایش نیز میگوید: یکی از اقدامهای مهم برای کاهش بدهیهای ذوب آهن، کسب موافقت دولت به منظور تهاتر بدهی این شرکت به دولت از محل مطالبات سازمان تامین اجتماعی به مبلغ 7 هزار و 600 میلیارد ریال است که این امر در مراحل نهایی قرار دارد و نیاز به مصوبه هیات وزیران دارد. در صورت موافقت، این امر شرایطی فراهم خواهد کرد که موجب افزایش تعامل و همکاری بانکها با ذوب آهن میشود و گام مهمی در جهت حل و فصل مشکلات مالی این شرکت برداشته خواهد شد .
رویکرد ذوب آهن
صادقی تاکید کرد: ذوب آهن امسال رویکرد خود را برپایه حفظ اشتغال و افزایش تولید در این مجتمع صنعتی، متمرکز کرده تا بتواند با تولید محصولهای خاص و صادرات آن به بسیاری از کشورهای دنیا از جمله اروپایی، نام ایران و تولیدات آن را پرآوازه کند.
تحولات جهانی و رکود
مدیرعامل ذوب آهن درباره تحولات جهانی صنعت فولاد تاکید کرد: اکنون صنعت فولاد در ایران و جهان با چالشهای بسیاری روبهرو است و افزایش صادرات در کشورهای تولید کننده فولاد ، کاهش مصرف داخلی فولاد در چین و میل به صادرات واحدهای فولاد سازی در کشور مربوطه هم سو با کاهش قیمت نفت به عنوان مهمترین چالشها در سطح جهانی محسوب میشود. به گفته وی امروز در ایران با توجه به رکود صنعت ساختمان و اختصاص بودجههای عمرانی به طرحهای بالای 70 درصد پیشرفت، در عمل شرکتهای فولادی به ویژه تولیدکنندگان مقاطع ساختمانی و در صدر آنها ذوب آهن را با مشکلات زیادی روبهرو کرده است .
افزایش قیمت زغالسنگ
به گفته صادقی، سال گذشته شاهد افزایش چشمگیر و بیسابقه قیمت زغال سنگ در بازار جهانی بودیم و هزینه مواد اولیه را برای ذوب آهن بسیار افزایش داد .وی افزود: ذوب آهن اصفهان با تکیه بر نیم قرن تجربه خود در برابر این چالش ها موضع انفعالی نداشته است و با اتخاذ راهبردهای ترکیبی از جمله تولید محصولهای جدید (تیرآهن بال پهن و آرک)، ارتقای دستیابی به بازارهای بین المللی و توسعه صادرات، مدیریت موثر هزینهها، برنامه ریزی و اجرای پروژه تولید ریل، انجام پروژههای بهبود و با به بهرهبرداری رساندن چند طرح موثر، توانسته جایگاه خود را در عرضه جهانی و داخلی حفظ کند.
مشکلات مالی
به اعتقاد مدیرعامل ذوب آهن اصفهان، برخی در صدد نادیده گرفتن افتخارات و دستاوردهای این شرکت هستند و نسبت به مشکلات مالی آن که ناشی از عوامل مختلف به ویژه دوران تحریم است، ابراز بیاطلاعی میکنند.
بومی سازی قطعات
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان میگوید: عمده ترین فعالیتهای صورت گرفته «ذوب» در سال گذشته و امسال را میتوان به بومیسازی قطعات و تجهیزات و انجام پروژههای قراردادی توسط نیروهای داخلی به جای استفاده از پیمانکاران خارجی عنوان کرد. به گفته صادقی، طراحی و تولید محصولهای جدید از جمله ریل ملی راه آهن، کلافهای صنعتی با مارک فولادهای سری SAE ، ناودانیهای بال شیبدار سایز 18 و 20 ، نبشی بال مساوی سایز 6 ، میلگردهای آجدار مطابق استاندارد ( BS 4449 (2005) و همچنین انجام ممیزی مقدماتی شرکت CARES به منظور کسب گواهینامه مربوطه و تولید محصولهای صادراتی از اقدامهای پارسال و برنامههای امسال است.
کاهش هزینهها
فعال حوزه معدنی تصریح کرد: در شرایط کنونی که حاشیه سود فولادسازان به شدت کاهش یافته، تلاش برای کاهش هزینهها به منظور افزایش قدرت رقابتی ذوب آهن یکی از اولویتهای اصلی این شرکت است و در این ارتباط اقدامهای گستردهای، از جمله مدیریت هزینهها، کاهش مصرف کک در کوره بلند، تغییر در مواد مصرفی در کل خطوط و کاهش ضایعات را به مورد اجرا گذاشته شده است .
افزایش سودآوری
صادقی درباره اقدامهای در دست انجام برای ارتقای بهرهوری و سودآوری این شرکت اظهار کرد: ارتقای بهرهوری منابع انسانی از طریق بازنگری ساختار سازمانی ذوب آهن آغاز شده و افزایش سودآوری و ارزش سهام نیز در این شرکت مورد توجه ویژه قرار دارد و در این ارتباط مدیریت اثربخش بازار گردانی سهام به منظور کنترل تغییرات قیمت، بررسی و انجام سرمایهگذاری در زنجیره ارزش فولاد ، برنامهریزی برای کاهش بدهیهای بهرهدار، استقرار سیستم ارزیابی بانکها و موسسههای مالی و تفاهم و تعامل با بانکهای بزرگ انجام میشود .
سرمایهگذاری 4 هزار میلیاردریالی
ذوب آهن به عنوان نخستین تولیدکننده فولاد در کشور، از سال 1388 با صرف هزینههای هنگفت (بیش از 4 هزار میلیارد ریال) اقدام به تعریف و اجرای پروژههای زیست محیطی در قالب طرحهای بازسازی، بهسازی و نوسازی در بخش های هوا، آب ، پساب و پسماند کرده است. به گفته صادقی پروژه بازسازی و بهسازی سیستم تصفیه غبار کنورتورها یکی از مهمترین پروژههای زیست محیطی ذوب آهن در سال 95 بود و گام مهمی در چارچوب تبدیل شدن این شرکت به صنعت سبز به شمار میرود که با توانمندی کارکنان ذوبآهن انجام شد .
کاهش مصرف آب
صادقی همچنین تاکید میکند:علاوه بر این، با توجه به بحران آب، به منظور کاهش مصرف آب، اقدامهای گسترده ای صورت گرفته؛ به نحوی که این شرکت در سالهای 78- 1377 به ازای تولید هر تن فولاد، حدود 15 متر مکعب آب از رودخانه برداشت داشت، اما اکنون به 6 متر مکعب کاهش یافته که نشاندهنده کاهش حدود 50 درصدی برداشت آب است .
ایران برنامه دستیابی به ظرفیت 55 میلیون تنی را در افق 1404 هدف گذاری کرده که از این رقم بیش از 15 میلیون تن صادرات باید صورت گیرد. انتظار میرود در سال 96، میزان صادرات فولاد کشور به بیش از 6 میلیون تن برسد .کارخانههای ذوب آهن اصفهان ، فولاد مبارکه اصفهان و فولاد خوزستان سه واحد بزرگ و تولید کننده فولاد کشور محسوب میشوند که بیش از دو سوم تولید را به خود اختصاص دادهاند.