حاشیه های بازار سهام | مهمترین اخباری که منتشر شد

محرک‌های آتی سهام | پول‌ها به بورس بر می‌گردند؟

۱۰ درصد از پول‌های خروجی به گردونه معاملات بورس تهران بازگشت. حالا باید منتظر بود که باقیمانده پول‌های خارج شده، دوباره به بازار سهام برمیگردند؟

به گزارش «دنیای بورس»، دنیای‌اقتصاد نوشت: بورس تهران برای دومین هفته متوالی با رشد نماگر اصلی خود همراه شد و این‌بار با رشد ۶/ ۱ درصدی به محدوده یک میلیون و ۳۶۷ هزار واحد بازگشت. در این میان حقیقی‌ها بار دیگر در زمین خرید فعالانه حضور داشتند و این‌بار خالص خرید ۶۴۹ میلیارد تومانی را رقم زدند.

به این ترتیب در دو هفته گذشته شاهد ورود حدود ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی به گردونه معاملات سهام بودیم. این مهم در حالی رقم خورد که در ۱۳ هفته اصلاحی بورس تهران شاهد خروج بیش از ۳۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه خرد از بازار سهام بودیم.

به نظر می‌رسد در دو هفته گذشته که دماسنج اصلی این بازار رشد حدود ۱۳ درصدی را ثبت کرده، ۱۰ درصد از نقدینگی خارج شده را باز پس گرفته است. باید دید این روند ادامه‌دار خواهد بود یا تنها یک واکنش مقطعی به سبزپوشی سهام است.

عملکرد بازیگران سهام در صنایع بورسی

در هفته منتهی به ۵ آذرماه، از ۳۹ صنعت فعال بورسی ۲۰ گروه با خالص خرید مثبت سهامداران خرد همراه شدند و در مقابل شاهد خروج این دسته از بازیگران سهام از ۱۹ صنعت بورسی بودیم. در این میان گروه فرآورده‌های نفتی با بیشترین اقبال حقیقی همراه شدند. پالایشی‌ها در هفته‌ای که گذشت شاهد ورود ۴۴۸ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان پول حقیقی به سهام زیرمجموعه خود بودند.

چهار سهم اصلی این گروه به‌عنوان دومین صندوق ETFدولتی تحت عنوان پالایشی یکم به مردم واگذار شده‌اند و با وجود تخفیف ۳۰ درصدی در نظر گرفته شده اما در دوره اصلاحی بورس تهران، حتی این تخفیف نیز از دست رفت و همچنان خبری از بازگشایی صندوق مزبور نیست.

این هفته اما شاهد رشد قیمت سهام پالایشی بودیم که زمزمه‌هایی را نیز به همراه داشت که این رشد قیمت را زیر سوال می‌برد و آن را هدفی برای رضایت مردمی عنوان می‌کردند. به هر روی در هفته جاری شاهد اقبال حقیقی‌ها به گروه فرآورده‌های نفتی بودیم تا این صنعت به اولویت نخست سهامداران خرد تبدیل شود.

خودرویی‌ها دومین گروهی بودند که در هفته منتهی به آذرماه در مجموع شاهد انتقال سهامی به ارزش ۲۱۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. در این گروه سهام گروه بهمن با بیشترین ورود سرمایه حقیقی به میزان ۲۲۶ میلیارد تومان همراه شد. پس از آن «خساپا» بود که شاهد انتقال سهامی به ارزش ۹۴ میلیارد و ۲۸۰ میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بود.

و اما گروه چند رشته‌ای ‌صنعتی که یکی از غول‌های بورسی را در خود جای داده است. این گروه در دوره اصلاح بازار سهام هر چند با افت بیش از ۴۵ درصدی مواجه شد اما فعالان بازار معتقدند با توجه غیبت دو ماهه «شستا» از افت بیشتر مصون ماند. حال با توجه به بازگشت این نماد در کانون توجه سهامداران حقیقی قرار گرفتند.

هر چند «شستا» بعد از بازگشایی با افت قیمت مواجه شده اما بررسی‌ها نشان می‌دهد شاهد ورود ۲۲۴ میلیارد و ۷۹۰ میلیون تومان نقدینگی خرد بوده است تا در مجموع این گروه با انتقال سهامی به ارزش ۲۰۶ میلیارد و ۵۱۳ میلیون تومان به زیرمجموعه‌های گروه چندرشته‌ای صنعتی باشیم. سه گروه قندوشکر، بانک و مواد دارویی نیز طی هفته‌ای که گذشت در مجموع با اقبال ۳۹۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان سرمایه‌های حقیقی همراه شدند.

در آن سوی بازار اما پتروشیمی‌ها با بیشترین خروج سرمایه‌گذاران خرد مواجه شدند؛ به‌طوری‌که در مجموع این هفته سهامی به ارزش ۳۲۲ میلیارد تومان از سبد سهام حقیقی‌ها خارج و به پرتفوی حقوقی‌ها افزوده شد. «تاپیکو» و «پترول» در اولویت نخست بازیگران حقیقی برای فروش قرار گرفتند.

این روند در گروه فلزات اساسی با جابه‌جایی سهامی به ارزش ۱۳۶ میلیارد و ۵۴۰ میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی دنبال داشت. سهام زیرمجموعه این گروه در هفته گذشته به افت ۷/ ۱ درصدی تن دادند. فولادی‌ها طی روزهای اخیر با ابهامات و چالش‌های فراوانی در خصوص قیمت‌گذاری دستوری فولاد مواجه شدند. طبق شیوه‌نامه جدید تنظیم بازار فولاد، مبنای قیمت پایه عرضه فولاد در بورس کالا از ۹۵ درصد فوب صادراتی ایران به ۸۰ درصد قیمت فوب منطقه CIS تغییر کرد.

ضمن اینکه اعلام شده کل تولیدات فولاد ابتدا باید در بورس کالا عرضه شوند و در صورتی که طی سه معامله متوالی برای نیمی از عرضه، ‌تقاضا وجود نداشت، قیمت ۵ درصد دیگر کاهش می‌یابد. امری که طبیعتا کاهش درآمد حاصل از فروش شرکت‌های فولادی را به‌دنبال دارد.

همین چالش‌ها سبب شد در هفته گذشته شاهد خروج پول حقیقی از صنعت مزبور باشیم. روز سه‌شنبه اما محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رئیس‌جمهور در پی اعتراضات به ایرادات شیوه‌نامه تنظیم بازار فولاد جلسه‌ای با انجمن فولاد، اتاق بازرگانی و بورس کالا ترتیب داد تا شیوه‌نامه مذکور اصلاح شود که تا حدودی سهامداران فولادی را امیدوار کرد.

دو سیگنال مثبت برای ادامه رشد سهام

سوالی که شاید ایجاد شود این است که چرا ورود و خروج سرمایه‌های خرد تا این اندازه اهمیت دارد و به سیگنالی برای روند کلی سهام تبدیل شده است. واقعیت این است که در یک و نیم سال گذشته این هجوم نقدینگی تازه‌نفس و سرگردان بود که موجبات رشد ۱۸۰ درصدی نماگر اصلی بورس تهران در سال ۹۸ و بیش از ۳۰۰ درصدی آن در چهار ماه نخست سال‌جاری را فراهم آورد و به جرات می‌توان گفت که هیچ عامل بنیادی توجیه‌کننده این ابرنوسان قیمت‌ها نبود.

سرمایه‌گذاران حقیقی عموما به‌دنبال حفظ ارزش سرمایه ریالی خود بوده و به‌دلیل فضای تورمی که بر اقتصاد کشور سایه افکنده است، این بازار را به‌عنوان مامنی برای رسیدن به هدف خود شناسایی کرده‌اند. از این رو سرمایه‌گذار خرد عموما با میل و رقبت خود در این بازار سهامدار می‌شود و همین ورود نقدینگی می‌تواند به رشد قیمت سهام بینجامد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در حالی در چهار، پنج ماه نخست سال ۹۹ به صورت میانگین روزانه ۱۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی در بازار به گردش در می‌آمد که با آغاز اصلاح قیمت‌ها این رقم به کمتر از ۸ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرد.

در ۱۱ روز معاملاتی اخیر اما مجددا شاهد رشد ارزش معاملات خرد سهام در کلیت بازار هستیم؛ به‌طوری‌که در برخی روزها این متغیر مهم تا ۱۸ هزار میلیارد تومان افزایش داشته و میانگین ۱۱ روزه آن به ۱۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. پایدار این دو رقم یعنی رشد ارزش معاملات خرد سهام و خالص خرید حقیقی‌ها را می‌توان به‌عنوان سیگنالی برای ادامه مسیر صعودی سهام قلمداد کرد.

محرک‌های آتی بورس کدامند؟

جدا از رشد ارزش دادوستد سهام و ورود سرمایه‌های حقیقی به گردونه معاملات بورس تهران، قیمت جهانی کالاها و فلزات نیز همواره مورد رصد بورس‌بازان قرار داشته است. جایی که حدود ۶۰ درصد از کل ارزش بازار در اختیار صنایع بزرگ کامودیتی‌محور است که بخشی از تولیدات خود را در خارج از کشور به فروش می‌رسانند و نه تنها  نوسان نرخ دلار در داخل بلکه روند قیمتی فلزات در بازار جهانی را بر عملکرد این شرکت‌ها اثرگذار است.

در این میان در دو هفته اخیر بازارهای جهانی با بهبود قابل توجه قیمت فلزات همراه شده‌اند. مس در معاملات روز جمعه (ساعت۱۵) از ۷۴۰۰ دلار بر هر تن نیز عبور کرد و در مرز ورود به میانه این کانال قرار گرفت که بیشترین سطح قیمتی این فلز از ابتدای مارس ۲۰۱۳ بوده است. محرک اصلی در بازار مس، جدا از تقاضای بالای چین و تضعیف دلار... خوش‌بینی سرمایه‌گذاران به دوره انتقال به انرژی سبز در دوران ریاست‌جمهوری بایدن است که محرک تقاضای مس خواهد شد.

جو بایدن در کارزار انتخاباتی وعده داده است طی چهار سال ریاست‌جمهوری خود حدود ۲تریلیون دلار سرمایه‌گذاری سبز انجام دهد و این هزینه را صرف بهبود زیرساخت‌ها، ایجاد سیستم حمل‌و‌نقل عمومی بدون گازهای گلخانه‌ای و ایجاد مشاغل بر پایه انرژی پاک کند. فناوری سبز برای انتقال برق از طریق سیم‌کشی و ایجاد زیرساخت‌های برقی به شدت متکی به مس است و می‌تواند بخش بزرگی از تقاضای بازار را پوشش دهد.

رشد قیمت مس اما برخی از شرکت‌های بورسی را نیز منتفع خواهد کرد. دیگر فلزات نیز هفته‌ای مثبت را پشت سر گذاشتند و شاهد خروج نقدینگی از پناهگاه امن دلار به چرخه‌های تجاری بودیم. در این میان از یکسو اخبار مربوط به ساخت واکسن کرونا، روشن‌تر شدن آینده اقتصاد جهانی و افزایش امید به ریکاوری اقتصاد و از سوی دولت آمار مربوط عملکرد بهتر از انتظار PMI آمریکا بود.

تغییرات جابه جایی سهام در هفته نخست آذر 99

گزارش دو | عملکرد هفتگی صنایع بورسی

دنیای‌اقتصاد همچنین در مطلب دیگری نوشت: معاملات هفته گذشته تالار شیشه‌ای پس از کش و قوس‌های فراوان و نگاه به سرانجام انتخابات آمریکا و پذیرش شکست دونالد ترامپ نوساناتی را تجربه کرد. هر چند برآیند کلی شاخص‌های سهامی از افزایش ۲۱ هزار و ۹۴۷ واحدی (معادل ۶/ ۱ درصد رشد) در طول هفته گذشته حکایت دارند، اما شاخص کل در نهایت نتوانست از سد کانال ۴/ ۱ میلیون واحدی عبور کند و در نهایت در رقم یک میلیون و ۳۶۷ هزار واحدی به کار خود پایان داد.

با این حال معامله‌گران بورسی تحت تاثیر برخی اخبار از جمله ورود مجلس به قیمت‌گذاری محصولات فولادی و ایجاد رانت به سبب دستورالعمل‌ احتمالی پیشاپیش وارد روند نزولی شدند. هر چند این شیوه‌نامه فلزی‌ها را نشانه رفته بود اما اثر‌‌گذاری منفی آن تا حدودی سایر صنایع را نیز تحت تاثیر قرار داد. 

گروه فلزات اساسی در هفته گذشته تحت تاثیر این ریسک نوسانات زیادی را تجربه کرد اما در نهایت به بازدهی منفی ۷/ ۱ درصدی بسنده کرد و با ارزش معاملات هفتگی حدود ۷۲ هزارو ۵۵۷ میلیارد ریال به کار خود پایان داد. در این گروه برخی از شرکت‌ها مانند «فسرب» و «وتوکا» هفته گذشته افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب را در بازار داشتند.

با این حال کاهش نرخ دلار تا کانال ۲۴ هزار تومانی نیز به‌عنوان عامل دیگری در راستای افت قیمتی صنایع صادرات محور مطرح است که به باور کارشناسان به‌دلیل ریزش‌های پی‌در‌پی و افت دسته جمعی شاخص‌‌ها، صنایع بورسی به‌خصوص شرکت‌هایی که نرخ دلار در روند حرکتی آنها به شدت اثر‌گذار است موفق به تطابق قیمت‌ سهم‌های خود با نرخ بازار آزاد نشدند. بنابراین در حال حاضر کاهش نرخ ارز تاثیر چندانی در افت این روز‌‌های بازار نخواهد داشت.

افت نرخ دلار، طلا و بهبود نسبی شاخص‌‌های سهامی اکنون می‌تواند تا حدودی نشان از بازگشت جریان نقدینگی به فضای معاملاتی بازار سهام داشته باشد، در عین حال برخی از صاحب‌نظران معتقدند که سیاست‌گذار بورس باید نسبت به انتظارات جامعه سهامداری از جمله افزایش دامنه نوسان، افزایش میزان تخفیف در صندوق پالایشی یکم و اعلام رسمی زمان بازگشایی، عرضه اولیه شرکت‌های بزرگ با میزان سهام شناوری بالا و مواردی از این قبیل را در دستور کار خود قرار دهد.

به باور این افراد در گام نخست افزایش دامنه نوسان می‌تواند زمینه‌ساز واقعی شدن قیمت‌ها و جلب اعتماد قشر سرمایه‌گذار در بازار سهام کشور شود. درادامه نیز باز شدن دامنه نوسان با توجه به ریزش‌های پی‌در‌پی قیمت سهام شرکت‌ها در شرایط فعلی می‌تواند به‌عنوان نقطه عطفی در کارنامه کاری دولت طی ماه‌های پایانی عمر خود باقی بماند.

روایت آماری

به هر ترتیب نگاهی به بازدهی ۳۹ صنعت بورسی در جریان داد و ستد‌‌‌های هفته گذشته نشان می‌دهد که گروه استخراج نفت و گاز بیشترین بازدهی را برای سهامداران به ارمغان آورده و با ۱۶درصد افزایش، توانست در صدر این فهرست قرار گیرد. این گروه با ارزش معاملات هفتگی حدود ۲ هزارو ۳۹۴ میلیارد ریالی، ۱۳/ ۰ درصد از ارزش کل بازار را در اختیار دارد.

در ادامه نیز گروه محصولات کاغذی با ارزش معاملات هفتگی ۳ هزارو ۷۹۵ میلیارد ریالی با بازدهی ۱/ ۱۳درصد، گروه استخراج زغال‌سنگ با ارزش معاملات هفتگی حدود ۴۴۸ میلیارد ریالی با بازدهی ۸/ ۱۲ درصد و گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری با بازدهی ۸/ ۱۲ درصد در رتبه‌های اول تا سوم گروه‌ها با بیشترین رشد هفتگی قرار گرفتند.

گفته می‌‌شود که این صنایع به‌دلیل داخلی بودن و به عبارتی اثر‌پذیری کمتر از نرخ دلار، توانستند بازدهی معقول‌تری را با توجه به وضعیت مابقی صنایع به دست آورند. نگاهی به فهرست ۳۹ گانه صنایع بورسی نشان می‌دهد که گروه دباغی، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش که متشکل از دو شرکت در زیر مجموعه خود است با بازدهی منفی ۱۴ درصدی همراه شده و در قعر این لیست قرار گرفته است. این گروه با ارزش معاملات هفتگی در حدود ۱۵۱ میلیارد ریالی در هفته گذشته سهمی بالغ بر ۱۴/ ۰ درصد از ارزش کل بازار را به خود اختصاص داد.

در ادامه نیز گروه انتشار،‌ چاپ و تکثیر با ارزش معاملات هفتگی ۱۵۵ میلیارد ریالی با بازدهی منفی ۱/ ۵ درصدی و‌ محصولات شیمیایی و انبوه‌سازی، املاک و مستغلات به ترتیب با افت ۵/ ۴ و ۹/ ۳ درصدی همراه شدند و بیشترین کاهش را نسبت به سایر گروه‌ها به خود اختصاص دادند.

اظهار نظر مدیران

در حاشیه معاملات هفته گذشته بورس تهران امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی نایب‌رئیس مجلس با اعلام برخورد دادستانی با ۵۰  سهامدارحقوقی و دارای سرمایه بزرگ به‌عنوان اخلالگر نظام اقتصادی از زمینه حضور دو نماینده سهامداران حقیقی در شورای عالی بورس خبر داد.

وی عنوان کرد:‌ قاعدتا مجلس نباید وارد مسائل بورس شود اما به‌دلیل تبدیل شدن این بازار به بحران اجتماعی-امنیتی از زاویه حفاظت از کلیت جامعه و منافع افراد ضعیف و خرد باید وارد ماجرا شد. جعفر جمالی معاون حقوقی سازمان بورس هم در ادامه رسیدگی به پرونده تخلفات بازارگردانی از سلب صلاحیت ۶ ماهه ۲۱ مدیر و جریمه نقدی و اخطار کتبی به ۴ شرکت با درج در پرونده خبر داد.

علی بیگ زاده مدیر نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس نیز دستورالعمل اجرایی قانون افزایش سرمایه شرکت‌های بورسی و فرابورسی را از محل صرف سهام با سلب حق تقدم به کلیه شرکت‌ها ابلاغ کرد.

هفته گذشته محسن خدابخش مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس انجام معاملات الگوریتمی را به جز در موارد خاص تخلف عنوان کرد. همچنین راضیه صباغیان مدیر نظارت برنهاد‌های مالی سازمان بورس با اشاره به اختصاص ۲۰ درصد منابع صندوق‌های درآمد ثابت به سهام عدالت گفت: مدیران صندوق‌ها، مسوول اطلاعات و جبران ضرر سهامداران هستند.

فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد هم از عرضه باقی‌مانده سهام دولت در سه بانک در آینده نزدیک خبر داد. مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز در نامه‌هایی به معاون اول و معاون اقتصادی رئیس‌جمهور خواستار اصلاح فوری شیوه‌نامه جدید تنظیم بازار فولاد با مشارکت بخش‌ خصوصی به‌دلیل توزیع رانت ۸۰ هزار میلیاردی،ریزش بازار سرمایه و... شد.

توییت بازان بورسی | بورس محکم؛ واقعیت یا سراب؟

دنیای اقتصاد هم در مطلبی نوشت: در تعطیلات پایان هفته که فعالیت بورس تعطیل است، در شبکه‌های اجتماعی و گروه‌های پیام‌رسان تلگرام خیلی خبری از آنچه در بازار در حال رخ دادن است، نیست. کمتر فردی پیدا می‌شود که درباره نمادها و روند بازار و دیگر مسائلی که هر روز و در زمان شروع به کار بازارها درباره آن می‌نویسند، مطلبی منتشر کند. اما در همین روزها تا دلتان بخواهد افرادی که در شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان تلگرام فعالیت دارند درباره صحبت‌های مسوولان و نظراتشان درباره بازار سرمایه و بورس می‌نویسند.

انتقاد از عدم عرضه دارا سوم

«فعلا زمان عرضه دارا سوم مشخص نیست.» این بخشی از صحبت‌های عباس معمارنژاد، معاون امور بانکی و شرکت‌های خصوصی وزیر اقتصاد بود که روز گذشته در شبکه اجتماعی توییتر و پیام‌رسان تلگرام به اشتراک گذاشته می‌شد.

او گفته بود که «هر زمان که کار‌های ثبتی دارا سوم انجام و شرایط بازار سهام برای عرضه واحد‌های سرمایه‌گذاری فراهم شود، تا سقف ۵ میلیون تومان برای هر کدملی ارائه می‌شود.» صحبت‌های معاون امور بانکی و شرکت‌های خصوصی وزیر اقتصاد با انتقاد افراد فعال در حوزه بورس و بازار سرمایه همراه بود. همچنین افراد عادی و تازه‌وارد به عرصه بورس هم نسبت به این موضوع انتقادهایی را مطرح می‌کردند.

محور انتقادهای آنها هم از این قرار بود که دولت فقط می‌خواهد پول در‌بیاورد، اما به فکر سرمایه‌گذاران و مدیریت صندوق‌ها نیست و آنها را به امان خدا رها کرده است. بهنام صمدی، خبرنگار جزو افرادی بود که دقایقی بعد از انتشار صحبت‌های معمارنژاد، در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: « دو ماه از پذیره‌نویسی پالایش یکم گذشته اما هنوز نماد آن در بورس بسته است.»

او همچنین در نوشته‌اش به عدم‌بازارگردانی این نماد انتقاد کرده بود و به سهامداران هشدار داده بود. از نظرهایی که در این گپ و گفت درباره دارا سوم از سوی افراد مطرح شده بود، این بود که شاید خود دولت به‌صورت هدفمند نمی‌خواهد این سهام در بورس عرضه شود یا دست مردم باشد؛ چراکه می‌داند با انجام این کار حکمرانی شرکت‌های سودساز را از دست می‌دهد.

برای همین هم در عرضه آن تعلل می‌کند. اما خیلی از افراد به این موضوع این پاسخ را می‌دادند که چنین نگاهی توهم توطئه است و دولت اگر قصد داشت این سهام را در بورس عرضه نکند، هیچ وقت به سراغ عرضه دارا سوم نمی‌آمد. از دیگر موضوع‌هایی که در همین رابطه مطرح می‌شد، احتمال اختلاف در دولت و به‌خصوص تیم اقتصادی آن بود.

افرادی که این نظر را مطرح می‌کردند به این موضوع می‌پرداختند که رئیس دولت با جدیت و تمام توان می‌خواهد که بورس را به قول خودش محکم نگه دارد و این سهام‌ دولتی در بورس عرضه شوند ولی تیم اقتصادی دولت و شرکت‌های دولتی که سهامشان در این نمادها وجود دارد، برای این کار مقاومت می‌کنند و دولت از درون دچار درگیری درباره عرضه این نمادها در بورس شده است که در نتیجه این درگیری در حال ضرر زدن به مردم و سهامداران است.

آنها همچنین درباره دست‌های پشت پرده و افراد و نهادهایی که اجازه نمی‌دهند بورس سر و سامان بگیرد تا وعده‌های رئیس دولت دوازدهم محقق شود، می‌نوشتند. اما چنین دیدگاهی منتقدان زیادی در شبکه اجتماعی توییتر و به‌خصوص گروه‌های پیام‌رسان تلگرام داشت.

وقتی در یکی از گروه‌های اقتصادی تلگرام چنین نظری از سمت یکی از اعضا مطرح شد، اعضای زیادی در آن گروه نسبت به آن موضع منفی گرفتند. آنها این مساله را مطرح کردند که دولت دوازدهم منظره‌ای خوش آب و هوا و زیبا از سرمایه‌گذاری در بورس را به مردم نشان داد و بعد وقتی آنها را به آن منطقه کشاند، همه فهمیدند که این منطقه چندان هم خوش آب و هوا و زیبا  نبوده است. به ادعای این دسته از افراد دولت دوازدهم در قبال بورس رفتار مسوولانه‌ای از خود نشان نداده است.

نکته حائز اهمیت این است که خیلی از افرادی که چنین نظراتی را مطرح می‌کنند، الزاما جزو منتقدان دولت دوازدهم نیستند و از سیاستمداران و اقتصاددانان حامی دولت در سال‌های گذشته بوده‌اند اما حالا معتقدند که این نظریات مبنی بر اینکه درون دولت اختلاف نگاه نسبت به بورس وجود دارد، صرفا بازی تیم رسانه‌ای دولت است.

کاش در بورس دخالت نکنید

روزهای سبزپوش بورس در هفته گذشته آن هم در تعطیلات کرونایی، باعث شده است که افرادی درباره رابطه مثبت یا منفی بودن بورس با صحبت‌های مسوولان مطالبی را در شبکه‌های اجتماعی بنویسند.

برخی از کاربران با اشاره به آخرین صحبت‌های مسوولان دولتی و غیردولتی درباره بورس به این موضوع اشاره می‌کردند که حدودا یک ماهی می‌شود هیچ مسوولی درباره بورس سخنرانی نکرده است، در نتیجه بورس هم راه خود را ادامه داده و مثبت هم بوده است. آنها از این موضوع می‌نوشتند که در نتیجه باید از مسوولان خواست فعلا درباره بورس صحبتی نکنند و اجازه بدهند سهامداران به روزهای طلایی سه، چهار ماه گذشته برگردند.

به اعتقاد این افراد دولت و مسوولان دولتی با دخالت‌های گاه و بی‌گاه خود در عرصه‌های اقتصادی و به‌خصوص حوزه بورس باعث شده‌اند که عده‌ای از رانت‌ها و زد و بندهای اقتصادی و سیاسی خود استفاده کنند که در نتیجه سود خوبی هم به جیب‌هایشان برود.

اما آن افرادی که در این فضا یعنی فضای دخالت و خط‌دهی دولت به بورس ضرر کرده‌اند مردم عادی و سهامداران خرد بوده‌اند که در اوایل سال جاری سرمایه‌ها و پس‌انداز خود را برای جلوگیری از آب شدنشان در تورم سرسام‌آور به بورس سپردند.

سعید درخشانی | فعال بازار سرمایه: در ایران فقط 30 شرکت سبدگردان در حوزه بازار سرمایه برای مدیریت هزاران هزار میلیارد سرمایه فعال هستند که نصف آنها در حد مجوز مانده‌اند درحالی‌که ۱۲۰ کارگزاری بورس برای انجام معامله فعالیت دارند! بازار ایران نیاز به صدها سبدگردان دارد تا تامین مالی درست در بورس سرعت بگیرد.

مسعود خوانساری | ‌رئیس اتاق بازرگانی تهران: شیوه‌نامه تنظیم بازار فولاد علاوه‌بر اینکه به بازگشت امضای طلایی و گسترش فساد دامن ‌می‌زند، بازار سرمایه را نیز با تلاطم و ریزش مواجه می‌سازد. آن هم بعد از اینکه بورس تا اندازه‌ای روند باثبات و صعودی به خود گرفته است. در صورت اجرایی شدن شیوه‌نامه تنظیم بازار فولاد به دلیل دخالت دولت در تعیین قیمت پایه محصولات فولادی که با احتساب ارز نیمایی حدود ۲۵ درصد ارزان‌تر از نرخ‌های جهانی است، حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان(معادل دو برابر بودجه یارانه نقدی کشور) رانت توزیع می‌شود.

Submitted by admin on