تردید قیمتی در بازار ارز
به گزارش «دنیای بورس»، دنیای اقتصاد نوشت: در ابتدای روز شنبه یک تردید در فضای بازار ارز وجود داشت. اگرچه که قیمت دلار در آخرین معاملات پنجشنبه گذشته به سطح ۱۸ هزار تومان نیز رسید و پس از آن در سطح ۱۹ هزار و ۱۵۰ تومان قرار گرفت، اما در روز گذشته، یک دوراهی ذهنی در میان معاملهگران قرار گرفته بود. برخی معتقد بودند که با توجه به روند نزولی بهای دلار در دو روز پایانی انتهای هفته گذشته، احتمال تداوم روند کاهشی و ریزش قیمت دلار وجود دارد، بنابراین این گمان وجود داشت که کانال ۱۹ هزار تومانی برای دلار، شکننده شود.
این موضوع باعث شد که در ابتدای معاملات، قیمت دلار در سطوح نزدیک به پنجشنبه معامله شود. در مقابل برخی دیگر از فعالان بازار معتقد بودند که روند دلار در شرایط کنونی پتانسیل افزایشی را دارد. در میان این فضای تردید، برخی تحلیلهای تکنیکال در بازار وجود داشت، مبنی بر اینکه اگر قیمت دلار در سطح بالای ۱۹ هزار و ۴۰۰ تومان تثبیت شود، دلار در مسیر افزایش قیمت قرار خواهد گرفت.
در واقع این سیگنال افزایشی، باعث شد که تا حدودی برخی از فعالان، موقعیت خرید به خود بگیرند و از فضای تردید خارج شوند. در نتیجه در فضای تردید ایجاد شده، بهای دلار تا بعد از ظهر تا سطح ۱۹ هزار و ۷۰۰ تومان نیز افزایش یافت، تا نسبت به روز پنجشنبه افزایش ۵۵۰ تومانی را به خود بگیرد.
همسو با قیمت دلار، بهای سکه بهار آزادی نیز افزایش یافت. قیمت سکه که در پایان هفته قبل در سطح ۸ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان رسیده بود، با افزایش ۱۵۰ هزار تومانی در روز گذشته به رقم ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید. روز گذشته قیمت هر گرم طلا ۸۳۰ هزار تومان عنوان شد که افزایش ۲۰ هزار تومانی را نسبت به پنجشنبه ثبت کرد.
شکاف دلار حواله و نقدی
روز گذشته حواله درهم نیز کار خود را در سطح ۵ هزار و ۴۰۰ تومان شروع کرد و تا بعد از ظهر به سطح ۵ هزار و ۵۴۰ تومان افزایش یافت، این موضوع باعث شد که قیمت معادل، دلار حواله درهم به سطح بالای ۲۰ هزار تومان نیز برسد، اما پایین بودن قیمت نقدی دلار نسبت به حواله درهم به دو دلیل بوده است.
موضوع نخست درخصوص اقدامات بازارساز و علامتهایی است که از کنترل نقدینگی در سال جاری خبر میدهد. روز گذشته، رئیسکل بانک مرکزی نیز تاکید کرد که نقدینگی تا نیمه خرداد در سطح ۲/ ۶ درصد رشد کرده، و حتی در سناریوی بدبینانه نیز رشد نقدینگی کمتر از سال قبل خواهد بود. همچنین همتی تاکید کرد که بانک مرکزی به «ارزپاشی» روی نیاورده است و قطعا با نوسانات سفتهبازی مقابله میکند. موضوع دوم، انتشار خبرهایی مبنی بر عرضه سنگین دلاری در بازار است، که با تقاضای کمی روبهرو میشود.
روز گذشته خبرگزاری تسنیم اعلام کرد که عرضه سنگین حدود ۷۱ میلیون دلاری با نرخ ۱۸ هزار و ۴۵۰ تومان صورت گرفته، که تنها برای ۵/ ۱ میلیون دلار از این عرضه، تقاضا وجود داشته است. علاوه بر این در روز جمعه، رئیسجمهوری در تماس تلفنی از رئیسکل بانک مرکزی درخواست کرد که این نهاد علاوه بر تامین ارزی واردکنندگان در سامانه نیما، مداخلات هدفمند و علمی خود را در بازار با قدرت ادامه دهد و از سوی دیگر، تلاشها برای آزادسازی و بازگرداندن منابع ارزی بلوکه شده را با جدیت پیگیری کند. این دو موضوع نشان میدهد که موضع سیاستگذار در روزهای اخیر، پیگیری تقویت سمت عرضه است. در نتیجه معاملهگران دلار نیز این رفتار سیاستگذار را برای ورود به بازار مورد توجه قرار دادند.
هدفگذاری سیاستگذار ارزی
میزان نوسانات روزانه قیمت دلار در روز گذشته به رقم ۵۵۰ تومان رسید، این میزان نوسان در روز پنجشنبه کمتر از این سطح قرار داشت و نسبت به روز قبل از آن نوسان روزانه بهای دلار به ۳۵۰ تومان میرسید. در حالی که برخی معتقدند باید در شرایط کنونی، برای ثبات اقتصادی بر کاهش نرخ قیمت دلار تاکید شود، اما از نظر کارشناسان، موضوعی که باید مورد هدفگذاری سیاستگذار قرار گیرد، کنترل نوسانات قیمت دلار به جای کنترل قیمت است.
در حقیقت، بازارساز باید نوسان دلار را در یک بازه مشخص حبس کند و بهدنبال تثبیت نرخ در قیمت مشخصی نباشد. این نگاه برای تثبیت نرخ باعث عجله برای اصلاح قیمت خواهد شد و ممکن است حتی نتیجه عکس دهد. البته رئیسکل بانک مرکزی نیز در صحبتهای خود به این نکته اشاره کرد که سیاستگذار بهدنبال ارزپاشی نیست و در نظر دارد مداخلات را برای کنترل نوسانات ارزی پیگیری کند.
پیش بینی طلا
در گزارش دیگری آمده است: طلا برای سومین هفته متوالی رشد کرد؛ طلا که در هفته گذشته رکورد ۸ ساله خود را شکسته بود، با افزایش ۶/ ۱ درصدی کار خود را در قیمت ۱۷۷۱ دلاری به پایان رساند و گامی دیگر به مرز ۱۸۰۰ دلاری نزدیک شد. بهرغم اینکه دادههای منتشر شده اقتصادی فصل دوم برای کشورهای مختلف، بهبود اوضاع اقتصادی نسبت به ابتدای سال میلادی را نشان میدهد، اما بسیاری از کارشناسان بر این عقیدهاند که بازگشت وضعیت اقتصادی به شرایط قبل از پاندمی کرونا، فرآیندی زمانبر است.
طبق گزارش هفته گذشته صندوق بینالمللی پول، چشمانداز اقتصادی جهان از آنچه این نهاد بینالمللی پیشبینی میکرد تصویری ناخوشایندتر است. در حالی که IMF در گزارش قبلی خود از چشمانداز اقتصادی سال جاری میلادی پیشبینی کرده بود که اقتصاد جهان تا پایان سال ۳ درصد منقبض میشود، در تازهترین گزارش خود حجم انقباض اقتصاد جهان را تا پایان سال میلادی ۹/ ۴ درصد تخمین زد.
آینده مخدوش اقتصاد در کنار نگرانی از شیوع موج جدیدی از همهگیری کرونا دو عامل تاثیرگذار در افزایش قیمت طلا در روزهای گذشته بوده است. این در حالی است که افزایش ارزش دلار آمریکا، تا حد زیادی افزایش ارزش فلز زرد را محدود کرده است.
افزایش ارزش دلار
تحلیلگران معتقدند در صورتی که طلا بتواند یک هفته متلاطم دیگر را پشت سر بگذارد، دستیابی این فلز ارزشمند به مرز ۱۸۰۰ دلاری دور از دسترس نیست. در حالی که افزایش نااطمینانیهای اقتصادی موجود در بازار سبب افزایش تقاضا برای داراییهای امن شده است، اما افزایش قدرت دلار آمریکا، افزایش ارزش طلا را محدود کرده است.
دلار که در هفتههای گذشته تا کف قیمتی ۷۲/ ۹۵ واحد نیز رفته بود، اکنون به ۴۳/ ۹۷ واحدی رسیده است. با این وجود هنوز مهمترین عامل مورد توجه معاملهگران افزایش موارد ابتلای جدید به ویروس کرونا است. فقط در روز پنجشنبه حدود ۴۰ هزار نفر افراد جدید به این ویروس مبتلا شدند، که این بیشترین افزایش روزانه مبتلایان در ایالات متحده از آغاز شیوع پاندمی بوده است.
نگرانیها از تاثیرات اقتصادی موج دوم کرونا بر اقتصاد آمریکا سبب موج جدیدی از فروش در بازارهای سهام آمریکا شد؛ بهطوریکه در روز جمعه، شاخص داوجونز بیش از ۸۴/ ۰ درصد معادل ۷۳۰ واحد سقوط کرد.
بازیگر جدید بازارها
از سوی دیگر کمکم پای بازیگر جدیدی به بازارها باز خواهد شد. انتخابات ریاستجمهوری آمریکا هر روز بیشتر بر صدر اخبار قرار میگیرد و معاملهگران از این به بعد باید تاثیرات این اتفاق بر بازارها را در معاملات خود لحاظ کنند.
اِورت میلمن کارشناس فلزات گرانبها در Gainesville Coins در این باره گفت ما در حال نزدیک شدن به فصل انتخابات ریاستجمهوری آمریکا هستیم و من برای اولین بار این موضوع را مشاهده میکنم که بازارها در حال واکنش نشان دادن به نتیجه نظرسنجیها هستند. به عقیده این کارشناس اگر صندلی اصلی کاخ سفید دچار جابهجایی شود، بازار طلا با تکانههای بزرگی روبهرو خواهد شد.
آخرین دادهها نشان میدهد جو بایدن از رقیب جمهوریخواه خود دونالد ترامپ در نظرسنجیها پیشی گرفته است. محبوبیت دونالد ترامپ در ماههای اخیر تحت تاثیر دو عامل کاهش پیدا کرده است.
از سویی مرگ جورج فلوید باعث به راه افتادن تظاهرات سراسری در آمریکا شد و از سوی دیگر افکار عمومی آمریکا بر این باورند که ترامپ نتوانسته است به خوبی بحران کرونا را کنترل کند. افزایش تعداد مبتلایان جدید در ایالتهای جنوبی و غربی در ایالات متحده سبب نارضایتی شهروندان آمریکایی از عملکرد دولت ترامپ در کنترل کرونا شده است.
پائول اشورث، رئیس بخش اقتصاد آمریکای شمالی در Capital Economics درباره نقش انتخابات ریاستجمهوری در بازارها گفت هنوز بسیار زود است که بتوان نتیجه انتخابات را پیشبینی کرد.
پیروزی بایدن در انتخابات به همراه پیروزی حزب دموکرات در مجلس سنا میتواند خبر بدی برای بازارهای سهام باشد به این علت که با روی کار آمدن دموکراتها میتوان انتظار افزایش مجدد نرخ مالیات شرکتها را داشت. با این وجود برای تغییرات بزرگ در قوانین مالیاتی دموکراتها کار بسیار سختی پیشرو دارند.