دلایل شیب نزولی قیمت سکه و دلار |  انتظارات برای شنبه

13:53 - 1400/01/21
قیمت ها در بازار ارز و سکه در روز پنجشنبه به کاهش خود ادامه داد. آیا معاملات سکه و ارز در روز شنبه دوباره با همین شیب نزولی تداوم مییابد یا اینکه بازار وارد فاز جدیدی میشود.
دلایل شیب نزولی قیمت سکه و دلار |  انتظارات برای شنبه

دنیای بورس |  روند کاهشی قیمت سکه و دلار روز پنچ شنبه هم ادامه یافت؛ در پایان دادوستدها قیمت سکه در محدوده 7.370 میلیون تومان و دلار نیز روی 17061 تومان بسته شد (نرخ دلار صرافی ملی ایران امروز با کاهش دوباره به 17050 رسید). با شیب نزولی قیمت ها به تاثیر از دلایل درونی و بیرونی، از دید فعالان، بازار به نقطه جدیدی رسیده است که در صورت تداوم روند فعلی، میتواند سطوح بعدی کاهشی را نیز به دنبال داشته باشد و در صورت مقاومت میتواند به نوسان های قبلی بازگشت کند.

برخی کاهش نرخ حواله درهم و کاهش سطح تقاضا را دلیل افت قیمت ها در بازار پنج شنبه میدانند. حالا با مثبت شدن شاخص در معاملات چهارشنبه و امیدواری به اتمام اصلاح شاخص، حمایت ها در قالب فشار روانی ایجاد تقاضای فعال در بازار ارز و سکه کاسته شده اما همچنان ارز و سکه به بازار رقیب (سهام) توجه جدی دارند. اگر چه بازارساز هنوز عرضه جدید یا دخالتی را به بازار ارز و سکه وارد نکرده اما نگاه او همچنان پایین آمدن ادامه دار سطح قیمت های فعلی است.

سیاستگذار بسیار تمایل دارد بدون دخالت در بازار و از طریق اهرم های انگیزشی و واسطه ای بازار را کنترل کند اما باید در انتظار روزهای بعد و پاسخ به استراتژی ها در این خصوص نشست. این نکته را نیز نباید فراموش کرد که بازارساز به دلیل کاهش درآمدهای ارزی ناشی از رکود کسب و کارهای تجاری در دوران کرونایی در شرایط تحمیلی قرار گرفته که باید بدون ترزیق ارز، بازار را کنترل کند.

آنچه در بازارهای ارز و سکه در چند روز گذشته سپری شد، کاهش خریدهای هیجانی بود، هر چند اخبار سیاسی مربوط به بحث عدم تمدید معافیت های هسته ای توسط امریکا و تحریم احتمالی نفتکش های ایرانی به ونزوئلا توسط امریکا روی بازار اثر روانی اندکی داشته اما رصدهای میدانی از بازار نشان میدهد بازار از فضای هیجانی هفته های گذشته خارج شده است.

بامداد امروز قیمت طلای جهانی هم با وجود آغاز یک موج افزایشی بود که به یکباره دوباره به زیر محدوده 1730 دلار به ازای هر اونس رسید. برخی تحلیل ها گویای این است که نرخ تورم در دنیا روند نزولی دارد و در واقع نرخ بهره واقعی پول (اختلاف بهره بانک مرکزی با تورم) در حال رشد و بهبود است که میتواند انگیزش را برای خرید طلا را کاهش و عامل فشار بر قیمت ها شود. به عنوان نمونه، در ماه می، در آلمان این تورم از 0.9%+ ماه آوریل به 0.6%+، در کره_جنوبی از 1%+ به 0.1%+، در سوییس از 0.5%- به 1.1%-، در چین از 4.3%+ به 3.3%+ و در آمریکا از 2.1%+ به 1.4%+ رسیده است.

دلایل شیب نزولی قیمت سکه و دلار |  انتظارات برای شنبه7
قیمت اونس طلا در بازار اسپات (Open Market) جهانی در سه روز گذشته 

 

حمایت اول دلار شکست

دنیای‌اقتصاد در گزارشی نوشت: چهارمین افت پیاپی دلار در خردادماه، قیمت این ارز را از سطح حمایتی ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومانی عقب برد. روز چهارشنبه، شاخص ارزی ۲۳۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و روی عدد ۱۷ هزار و ۳۵۰ تومان قرار گرفت. این عدد کمترین قیمت ثبت شده برای دلار از ۲۷ اردیبهشت‌ماه بود و موجب شد انتظارات کاهشی در بازار فعال‌تر شوند.

به گفته بسیاری از تحلیلگران فنی سطح ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومانی حمایت اول دلار بود و پس از این باید منتظر واکنش معامله‌گران به ابتدای کانال ۱۷ هزار تومانی باشیم. در واقع از نگاه این گروه، شکست حمایت اول، حرکت دلار به سوی نقطه حمایتی دوم را تسهیل کرده است.

در کانال‌های اطلاع‌رسانی معامله‌گران یکی از عوامل افت دلار، پایین آمدن قیمت حواله درهم عنوان می‌شد که از کانال ۴ هزار و ۹۰۰ تومانی فاصله گرفت و به سوی ابتدای کانال ۴ هزار و ۸۰۰ تومانی در حال حرکت بود. عده‌ای از فعالان هم متغیر بیرونی دیگری یعنی سبزپوش شدن بازار سهام را در افت قیمت دلار موثر دانستند.

 از نظر آنها، تضعیف شاخص کل بورس چنین سیگنالی را به نوسان‌گیران بازار ارز داده بود که امکان ورود تقاضای جدید به بازار وجود دارد و آنها می‌توانند با تکیه بر بالا نگه داشتن دلار، جذابیت بازار خود را برای سرمایه‌گذاران بورسی بالا ببرند که درحال مشاهده تضعیف ارزش سهام‌هایشان بودند. با این حال، روز چهارشنبه، شاخص کل بورس با بیش از ۱۲ هزار واحد افزایش مواجه شد و این موضوع تا حدی در تغییر انتظار معامله‌گران ارزی موثر بود.

گروه دیگری از فعالان باور داشتند، تقویت قیمت دلار در هفته‌های گذشته ناشی از تضعیف سمت عرضه برای پاسخگویی به تقاضای تجاری بود. به باور این گروه، به احتمال زیاد یا تقاضای تجاری کاهش پیدا کرده است یا سمت عرضه برای پاسخگویی تقویت شده است و همین عامل نزول قیمت‌ها را رقم زده است.

در واقع در نگاه این گروه بیشتر از عوامل بیرونی، بازار ارز تحت تاثیر متغیرهای بیرونی است. این گروه واکنش بازارساز در هنگام افزایش اخیر دلار را نیز مثبت ارزیابی می‌کنند و باور دارند، نوع قیمت‌گذاری ارز در سامانه نیما و صرافی‌های منتخب در تغییر مسیر دلار بازار آزاد موثر بوده است.

به گفته آنها، بازارساز از یکسو اجازه داد قیمت‌ها در سامانه نیما بالاتر بروند و از این طریق صادرکنندگان را تشویق به عرضه بیشتر ارز کرد. در کنار این، راه را برای رانت‌جویی تا حدی بست و اجازه نداد تقاضای کاذب وارد معاملات شوند. افزون بر این، بازارساز قیمت دلار در صرافی‌های منتخب را پله پله و هماهنگ با بهای این ارز در بازار آزاد افزایش داد و از این طریق مانع از شکل‌گیری صف تقاضا برای خرید ارز ارزان در بازار شد.

درست است که چنین تاکتیک‌هایی در افت قیمت موثر بوده‌اند، ولی برای مشاهده تاثیرگذاری سیاست‌های بازارساز باید بیشتر صبر کرد تا ببینیم آیا روند کاهش نوسانات ادامه پیدا خواهد کرد یا افت روزهای اخیر تنها یک اصلاح قیمتی بوده است که نوسان‌گیران سعی کردند پس از دو بار ناکامی در شکست محدوده ۱۷ هزار و ۸۰۰ تومانی به دست آورند.

در واقع برخی تحلیلگران فنی بازار باور داشتند، افت قیمت دلار در روزهای اخیر بیشتر از آنکه ناشی از سیاست‌های بازارساز یا کاهش تقاضای تجاری باشد، ناشی از فروش معامله‌گرانی بود که به‌دنبال فروش بخشی از ارزهای خود بودند که در قیمت‌های پایین‌تر خریداری شده بود. در واقع از نظر آنها دسته‌ای از نوسان‌گیران سودگیری را آغاز کردند و در حال حاضر به‌دنبال خرید در قیمت‌های پایین‌تر هستند. برخی از فعالان برخلاف این عده باور دارند بازار در سال گذشته نیز پس از شوکی موقت در اردیبهشت‌ماه، از خرداد سیر نزولی به خود گرفت و در سال جاری نیز چنین سناریویی پیش روی بازار خواهد بود.

در روزی که دلار از سطح مهمی پایین رفت، سکه تمام بهار آزادی نیز بیکار ننشست و از کانال ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی پایین رفت. حدود ساعت ۴ بعدازظهر دیروز سکه امامی در معاملات عمده بازار با قیمت ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان به فروش می‌رفت که ۱۴۰ هزار تومان کمتر از روز سه‌شنبه بود.

 

کاهش ۱۵۰ هزار تومانی سکه | خریدهای هیجانی کم شد

نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر از کاهش ۱۵۰ هزار تومانی قیمت سکه خبر داد و گفت: کاهش قیمت طلا و سکه موجب ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا و کاهش خریدهای هیجانی در بازار شد.

محمد کشتی‌آرای درباره وضعیت بازار طلا و سکه طی روزهای اخیر به تسنیم گفت: همزمان با کاهش قیمت ارز طی دو روزگذشته،امروز شاهد کاهش 25 دلاری قیمت جهانی طلا بودیم که موجب سیر نزولی قیمت‌ها در بازار طلا و سکه شده است.

وی افزود: در روزهای گذشته هر قطعه سکه طرح جدید تا 7 میلیون و 600 هزار تومان داد و ستد می شد اما امروز با کاهش 150 هزار تومانی 7 میلیون و 350  و طرح قدیم با کاهش 250 هزار تومانی نسبت به دیروز 6 میلیون و 950 هزار تومان معامله شد.

کشتی‌آرای ادامه داد: قیمت نیم سکه بهار آزادی به 3 میلیون و 760 ، ربع سکه 2 میلیون و 80 ، سکه یک گرمی یک میلیون و 80 و هر گرم طلای 18 عیار نیز  704 هزار تومان رسیده است.