دنیای بورس: شاپور محمدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از اصلاح مقررات افشا، پذیرش و معاملات بازار پایه فرابورس ایران خبر داد و عنوان کرد: اصلاح مقررات افشا، پذیرش و معاملات بازار پایه فرابورس با هشت بند عملیاتی میشود. به گفته شاپور محمدی برای اصلاح قوانین افشا، پذیرش و معاملات بازار پایه فرابورس زمانبندی عملیاتی ۵ ماهه تعریف شد و با نزدیکشدن به زمان اجرا، سرمایهگذاران نگرانیهایی را مطرح کردند که به اطلاع وزیر اقتصاد رسید.
به گفته وی طبق دستور دژپسند، توجه به نظرات فعالان بازار و تامین مطالبات در دستور کار سازمان بورس قرار گرفت و به همین دلیل زمانبندی اجرای اصلاحات تمدید و مقرر شد با کسب نظر فعالان، بررسی دقیقتری در خصوص ابهامات انجام و نتیجه به شورای عالی بورس پیشنهاد شود.طی دو ماه گذشته هم جلساتی برگزار شد و پس از کسب نظر دو کانون نهادهای سرمایهگذاری و کارگزاران ، ناشران بازار پایه و فعالان حقیقی و حقوقی، جمعبندیدر اختیار شورای عالی بورس قرار گرفت.
این مقام مسئول ادامه داد: از سوی دیگر به دلیل ابهامات فقهی در مورد ساز و کار معاملاتی و نحوه نمایش مظنههای قیمتی و اثرات آن بر داد و ستد سهام، کمیته فقهی سازمان بورس موضوع را بررسی و اعلام کرد مشکل شرعی وجود ندارد. در نهایت مقرر شد اصلاح مقررات افشا، پذیرش و معاملات بازار پایه فرابورس در 8 بند عملیاتی شود. به گفته محمدی در شورای عالی بورس به لزوم اصلاحات بازارپایه، اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و انضباطی برای برخورد با تخلفات ناشران بازار پایه همچون گذشته، طبقهبندی شرکتها در تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز و حراج ناپیوسته و کشف قیمت در تابلویهای فوق حداقل یک بار در هفته با تشخیص سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید شد.
رئیس هیات مدیره سازمان بورس با بیان اینکه تسهیل انتقال به تابلوها و بازارهای بالاتر از دیگر موارد تایید شده شورای عالی بورس بود، ادامه داد: دامنه نوسان بازارهای پایه زرد، نارنجی و قرمز هم به ترتیب ۳ ، ۲ و یک درصد تعیین شده که در روزهای بعد از کشف قیمت، اعمال می شود و قیمت پایه هر روز، قیمت کشفشده در روز حراج ناپیوسته است. محمدی ادامه داد: همچنین در رابطه با عدم نمایش مظنههای خرید و فروش مقرر شد این موضوع به تدریج و مرحلهای با اعلام قبلی عملیاتی شود و فعلاً مظنههای خرید و فروش برای ۶ ماه طبق روال سابق قابل رویت خواهد بود. وی تاکید کرد: اعضای شورای عالی و مدیران سازمان بورس ، ارتقاء سلامت بازارسرمایه و افزایش اعتماد و اطمینان فعالان را اصول تدوین سیاست ها می دانند و هر اصلاحی در بازار تنها با رضایت حداکثری فعالان انجام می شود.
انتشار ۳۰ شاخص جدید در فرابورس/ احتمال عرضه اولیه شرکت بازار متشکل ارزی
همچنین امیر هامونی با توجه به مالکیت 20 درصدی فرابورس در بازار متشکل ارزی و حضور در عضو هیات مدیره در پاسخ به این سوال که آیا در آینده برنامهایی برای ورود این بازار جدید به فرابورس وجود دارد یا خیر؟ گفت: در این حوزه شرط بانک مرکزی مدنظر است و فعلا این شرکت سهامی خاص است.
وی افزود: اما اگر شرکت بازار متشکل ارزی به بهره برداری و سود برسد، همانند شرکتهایی که قصد ورود به بازار سرمایه را دارند تا عرضه اولیه سهام آن صورت گیرد، استقبال میکنیم اما تصمیمگیری این موضوع به بانک مرکزی و هیات مدیره شرکت بستگی دارد .
این مقام مسئول در پاسخ به سوالی دیگر درباره اینکه آیا فرابورس افزودن شاخص های دیگر همانند شاخص سهام شناور آزاد را در دستور کار دارد؟ گفت: بله. با مطالعه روی 30 شاخص و ارائه پیشنهاد، منتظر تایید کمیته شاخص سازمان هستیم. یکی از مهمترین شاخصهایی که برای نخستین بار بهزودی در شرف رونمایی قرار دارد، شاخص بازار بدهی است که با عملیات پیچیده ریاضی و آمار محاسبه میشود.
هامونی با بیان اینکه برای این شاخص، سامانهای خاص سرمایهگذاری و طراحی شده، ادامه داد: پیشنهاد شاخصهای صنعت، نوآوری برای استارت آپها و دانش بنیانها، هم وزن (Equal weighted index) ، سهام شناور آزاد و بازار پایه و ... ارائه شده تا پس از تکمیل مطالعات و تصویب آن توسط کمیته شاخص سازمان بورس ، پیگیری شود.
وی با اظهار امیدواری به عملی شدن 4 الی 5 شاخص فوق تا پایان سال جاری در خصوص شاخص بازار پایه هم توضیح داد: این شاخص برگرفته از مطالعات تطبیقی در دنیا همانند شاخص راسل 2000 که معمولا معیاری برای شناسایی ارزش بازار شرکتهای با سرمایه کم یا متوسط و ته جدولی است تا وضعیت عملکردی شرکتهایی که به هر دلیل شفافیت کمتری در بازار پایه دارند، طبق شاخص بررسی کند. پیشتر هم بهنام محسنی، معاون توسعه و تکنولوژی فرابورس از تصویب کلیات تغییرات بازار پایه خبر داده بود.
براین اساس برخی تغییرات در موارد زیر قابل بازیابی است:
1. تغییرات و تفکیک بازار پایه و نمادهای معامله شده به تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز
2. برگزاری حداقل یک حراج برای نمادهای این بازار
3. ایجاد دامنه نوسان مشخص: دامنه نوسان ۳درصدی برای تابلوی زرد در فاصله دو حراج (یعنی هفتهای ۳درصد)
4. دامنه نوسان ۲درصدی برای تابلوی نارنجی در فاصله دو حراج (یعنی هفتهای ۲درصد)
5. دامنه نوسان یک درصدی برای تابلوی قرمز در فاصله دو حراج (یعنی هفتهای یک درصد)