فارس: توماس پیکرینگ؛ سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل، روسیه و رژیم صهیونیستی و سوزان دی ماجیو؛ محقق ارشد اندیشکده کارنگی برای صلح بینالمللی در یادداشتی مشترک بر لزوم تغییر مسیر و مواضع واشنگتن در قبال تهران تاکید کردند و نوشتند: مواضع دولت ترامپ، آمریکا را منزوی و تضعیف کرده است. یادداشت آنها در «نیویورک دیلینیوز» با این عنوان منتشر شد: اصلاح کردن مسیر در قبال ایران: ترامپ ما را بهگونه دردناکی منزوی کرده است، زمان تغییر موضع و جهت سیاست خارجیمان فرا رسیده است.
آنها نوشتند: در مغایرتی شدید با رویکرد مبتنی بر ائتلافسازی رئیسجمهوری (باراک) اوباما، امروزه آمریکا تقریبا تنها است. متحدان مهم ما در ناتو، بریتانیا، فرانسه و آلمان به همراه اتحادیه اروپا، چین و روسیه همچنان به این توافق متعهد هستند. بازگرداندن تحریمها(علیه ایران) تاثیری شدید داشته و کسب و کارها را به همراه شدن با سیاست آمریکا مجبور کرده است اما اساس تبعیت آنها مبتنی بر مشارکت مستحکم با آمریکا نیست بلکه اساس آن را میتوان «ائتلاف از روی اجبار» توصیف کرد.
نویسندگان این یادداشت هشدار دادند: «خروج از توافق (برجام) واقعا درحال آسیب زدن به اتحاد فراآتلانتیک است. رئیسجمهور (دونالد) ترامپ درحال اعمال فشار زیاد به متحدان اروپاییمان به منظور اقدام کردن آنها علیه منافع اقتصادی و امنیتیشان است. این حقیقت که متحدانمان فعالانه در تلاش برای دور زدن تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا هستند، باید این زنگ هشدار را که یک اتفاق جدا نادرست درحال حادث شدن است، به صدا درآورد.
آنها همچنین در بخش دیگری از این یادداشت، درباره تاثیر خروج آمریکا از برجام بر جایگاه این کشور در سیستم مالی و تجاری بینالمللی هشدار دادند. پیکرینگ و دی ماجیو نوشتند: اثر سیاست تحریمی بیش از حد تهاجمی آمریکا، موقعیت برتر دلار آمریکا در بازارهای مالی جهانی را تضعیف میکند. علاوه بر «اینستکس» اروپاییها، چینیها و روسها برای تسهیل مراودات مالی با ایران، درحال توسل به راهحلهای جایگزین سیستم دلار محور هستند. ما با سوءاستفاده از تحریمها بهعنوان سلاح سیاست خارجی آمریکا، درحال به خطر انداختن منافع اقتصادی و نفوذمان هستیم.
آنها همچنین از «سه سناریوی محتمل» در آینده در قبال سیاست آمریکا درباره ایران سخن گفتهاند. در این یادداشت آمده است: «یک سناریوی محتمل لااقل برای آینده نزدیک آن است که اروپاییها به همکاری با ایران برای حفظ توافق از طریق تامین مزایای اقتصادی کافی ادامه دهند تا در تهران با مواضع تندروها مقابله شود، اما نشانههای کنونی حاکی است که این ابتکارهای اقتصادی (از قبیل اینستکس) محکوم به آن هستند که نتوانند انتظارات ایرانیها را برآورده کنند.
سوال کلیدی این است که آیا توافق میتواند تا ناپدید شدن دولت ترامپ و روی کار آمدن یک رئیسجمهور جدید حامی این توافق حفظ شود؟ از نظر تحلیلگران آمریکایی، سناریوی دوم محتمل و «شومتر» از سناریوی اول این است که ایران تصمیم به پیش بردن برنامه هستهای خود بگیرد و سطوح غنیسازی را افزایش و ظرفیت سانتریفیوژها را فراتر از حد مجاز توافق (برجام) گسترش دهد. نقض توافق توسط آمریکا، اجرای چنین مسائلی را تسهیل کرده است و احتمال درگیری نظامی چه درگیری ناشی از برنامهریزی و چه ناشی از سوءمحاسبه را تشدید خواهد کرد.
سناریوی سوم محتمل در آینده از نظر این دو کارشناس آمریکایی، آن است که واشنگتن با هدف حصول به یک توافق تازه با ایران فشارهایش را مضاعف کند و به سمت جلب حمایتهای دیگر کشورها برای حصول به یک توافق به منظور کنترل غنیسازی و اعمال محدودیتها روی موشکهای بالستیک ایران برود.
آنها اما میگویند که عملی شدن سناریوی سوم، با این مشکل مواجه است که رویکرد کنونی آمریکا فقط فشار است و هیچ فکر ابتکاری برای حصول به یک نتیجه قابل قبول مبتنی بر مذاکره وجود ندارد، نتیجهای که برای ایرانیها هم قابل قبول باشد و به همین خاطر، هیچ شانسی برای موفقیت ندارد.
در این یادداشت آمده است: نقض توافق ایران توسط ترامپ بدون یک طرح جایگزین، این پیروزی دیپلماتیک را به یک بحران غیرضروری تبدیل کرده و سبب شده که از ما تصویری از یک شریک غیرقابل اعتماد ارائه شود و امنیت ما کمتر شود. تحلیلگران آمریکایی در پایان این یادداشت از کنگره آمریکا خواستهاند با ایفای نقش نظارتی و بازبینی کلی مواضع دولت ترامپ در قبال ایران، مانع از تشدید خسارتهای وارده به منافع امنیت ملی و اقتصادی آمریکا در جهان شوند.
تحلیل دیگری از دیپلمات پیشین ایرانی بخوانید: ایران همزمان با مواضع ترامپ با اروپا چه کند؟
در همین رابطه بخوانید:
- دربی سیاسی در کنگره امریکا
- پاسخ ظریف به اتهامات ترامپ علیه ایران
- گفتوگوی نتانیاهو با پوتین درباره ایران
- اینستکس گام نخست برای گذر از تحریمها
- تبادل سفیران ایران و فرانسه به زودی انجام میشود
- تحلیل روسیه از اقتصاد تهران در مقابل واشنگتن
- ایران محور نشست وزرای امورخارجه نشست ائتلاف ضد داعش
- چندجانبهگرایی نهادی اتحادیه اروپا/ رحمان قهرمانپور