بیم و امید صادرکنندگان قیر

سیاست‌های جدید ارزی دولت صادرکنندگان قیر را با ابهام‌های متعددی روبه‌رو کرده و البته ناظران معتقدند تصمیم‌گیری‌های غیرمتناسب ارزی باعث شده صاردکنندگان بهره‌ای از این بازار نبرند.

الزام صادرکنندگان قیر به عرضه محصول‌های خود در رینگ صادراتی بورس کالای ایران به منظور دریافت پروانه صادراتی و همچنین لزوم تبعیت از قوانین بورس کالا در فرآیندهای دریافت و پرداخت وجوه، وضعیتی را ایجاد کرده که صادرکنندگان با وجود فروش صادراتی، هیچ‌گونه ارز صادراتی دریافت نمی‌کنند.

به گفته ناظران شمول قیر در زمره کالاهای سامانه نیما و بخشنامه اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت، صادرکنندگان این فرآورده نفتی راهبردی را با ابهام و تردید در زمینه ادامه یا توقف صادرات مواجه کرده است. به گفته محسن ورزشکار؛ کارشناس حوزه انرژی که با «دنیای اقتصاد» صحبت کرده باید به این نکته توجه داشت که در صورت محاسبه قیمت‌های فروش قیر در ایران بر اساس نرخ رسمی ارز، تا حدودی مزیت رقابتی قیمتی صادرکنندگان قیر ایران کمرنگ خواهد شد.

بر همین اساس است که از دید کارشناسان دستگاه‌های دولتی صادرکننده بخشنامه‌های ارزی، باید ضمن توجه به زیرساخت‌ها و فرآیندهای جاری صادراتی و چارچوب‌های تعیین‌شده صادرکنندگان، نسبت به تغییر و وضع دستورالعمل‌های جدید ارزی اقدام کنند.

 کاهش نرخ برابری ریال در برابر دلار آمریکا در بازارهای غیر‌رسمی، منجر به ایجاد یک مزیت رقابتی برای صادرکنندگان قیرهای نفتی ایران شد و روند افزایشی قیمت‌های جهانی نفت و به‌تبع آن افزایش قیمت فرآورده‌های نفتی در دنیا، مزیت رقابتی برای صادرکنندگان قیرهای نفتی را باز‌هم افزایش داد.

پس از این رخدادها، بخش فراوانی از بازارهای صادراتی قیر کشور که به دلیل عدم رقابت‌پذیری قیمت‌ها از دست رفته بود، دوباره احیا شد؛ به نحوی که بر اساس گزارش نشریه معتبر بین‌المللی ارگوس، قیمت قیر فوب ایران در ماه‌های اخیر پایین‌تر از قیمت در دنیا گزارش شد.

Submitted by admin on