به دنبال افزایش فشارهای ایالات متحده به شرکتها بعد از تصمیم خروج از برجام حالا به نظر میرسد با تردید شرکتها مبنی بر سرمایهگذاری در ایران به دلیل ترس از آنچه تحریمهای ثانویه خوانده میشود، وضعیت جدیدی پیشرو است.
اروپا البته با کمک چین و روسیه درصدد حفظ برجام برآمده و خواستار ایجاد سازوکارهای مشترک برای تامین منافع شرکتها در ایران است اما در عمل شرکتهای بزرگ اروپایی تاکنون اعلام کردهاند در صورتی که آمریکا آنان را از بازگشت تحریمها مصون ندارد نمیتوانند تصمیم به ماندن بگیرند.
حال بعد از تصمیم توقف فعالیت شرکتهای بزرگ اروپایی همچون زیمنس، توتال و یا پژو سیتروئن در صورت نداشتن شرایط معافیت بعد از زمان بازگشت تحریمها، هاپاگ لیولد هامبورگ؛ پنجمین کمپانی بزرگ کانتینر در جهان اعلام کرده فرآیند توقف انتقال کالاهایی که شامل فهرست تحریمهای آمریکاست را در مدت زمان تعیین شده از سر خواهد گرفت. این گروه اعلام کرده که هیچ خدمات مستقیمی به ایران ارایه نمیداده و این خدمات از سوی شرکای این کمپانی عرضه شد.
یکی از دو سری خدماتی که به ایران ارایه میشد متوقف شده و دیگری در دست بررسی است. کمپانی منتظر روشن شدن عملیاتی است که بعد از پایان دوره ضربالاجل قادر به انجام آن هستند تا در مورد خدماترسانی به ایران تصمیم نهایی را اتخاذ کنند.
پیشتر تعدادی بانکهای آلمانی و شرکتهای اروپایی از تصمیم برای ارایه راهکار جایگزین به منزله باقی ماندن در ایران خبر داده بودند. باید در ماههای آینده منتظر تصمیم قدرتها بر سر سازوکارهای حفظ برجام بود؛ زیرا هر نتیجهای از مذاکرات میتواند روی روند حضور شرکتها و دامنه فعالیتشان تاثیرگذار باشد.
پیشتر در «دنیای بورس» خواندید:
شعاع اثر خروج آمریکا از برجام بر بانکها
سناریوی خروج خارجیها از خودروسازان
چشم انداز اقتصاد ایران در پساخروج
بیم و امیدهای بورس کدامند؟/ تقویمنگاری رویدادها (19 خردادماه)