اگر چه در آیندهنگری، تنها نگاه به گذشته نمیتواند تعیین کننده باشد اما بدون تردید شناخت رویدادهای گذشته دورنمای روشنی پیشروی قرار میدهد.
گروه خبری- تحلیلی «دنیای بورس» در رسالت خود برای پیوند گذشته با حال و آینده، مرور اتفاقات هفته گذشته را در نخستین روز هر هفته در قالب یک بسته خبری در اختیار مخاطب قرار میدهد تا با تعیین اهمیت و اولویتبندی مولفههای تاثیرگذار بر بازار سهام مسیر روشنتری پیشروی او قرار دهد.
***** ***** *****
معاملات بورس تهران هفته گدشته تنها در روز کاری روند متفاوتی را از سر گذراند. مسیر حرکتی بازار در هفته ماقبل نیز افت و خیزهایی را پشت سر گذاشت. ناظران پیشبینی کردهاند بازار در هفته جاری البته مسیر صعودی را البته با حمایت عوامل بنیادی دنبال میکند.
نگرانیها از بابت سرانجام برجام اگر چه تعیین کننده است اما افتو خیزها در قیمت نفت، مسیر صعودی دلار و وضعیت بنیادی مطلوب شرکتها در گروه فلزات اساسی و معدنی متاثر از بازارهای جهانی عوامل تاثیرگذار سه گانه بر حرکت بازار خواهد بود. نگرانیهای برجامی در این دایره تحلیل البته مشهود و در اخبار منتشر شده قابل رصد است.
برای اطلاع از آنچه گذشت، رویدادهای مهم هفته گذشته را دوباره مرور میکنیم:
- نخستین روز هفته/ شنبه: مسیر صعودی بازار در نخستین روز هفته گذشته با بازگشایی نماد بانک ملت مسیل سهلتری به خود گرفت. این در حالی است که سهامداران در فصل مجامع انتظارات متفاوتی از عملکرد شرکتهای بورسی دارند. در این روز اما در کنار تحولات بازار نفت که با درخواست ایران از اوپک برای حمایت از لغو تحریمهای یکجانبه علیه ایران همراه شد اخبار شرکتها در «کایتا»، «سرچشمه»، «فملی» و «وانصار» قابل رصد بود.
- دومین روز هفته/ یکشنبه: شاخص کل بورس تهران در دومین روز کاری هفته گذشته نتوانست روند صعودی روز قبل خود را ادامه و دوباره از کانال 96 هزار واحدی به کانال 95 هزار واحدی بازگشت. در این میان معدنیها و نمادهای «وبملت» و «شبندر» مانع رشد بیشتر نماگرها شدند. البته در این روز عرضه اولیه «سپ» با موفقیت همراه بود. در اخبار مرتبط امروز در بازار مسکن خریداران آرایش جدیدی گرفتند و علاوه بر پیشبینی در حوزه فولاد و مس در ماههای آینده تعداد واگذاریها در سال جاری اعلام شد. البته همزمان با انتشار کارنامه تسهیلات ارزی، موضوع افزایش تولیدی طلا در ایران نیز مورد بررسی قرار گرفت. در حوزه شرکتی 4 گزارش مجمع سالانه «پسهند»، «سصوفی»، «سدور» و «سیستم» منتشر شد. پتروشیمی امیرکبیر همزمان با تصمیم ایتالیاییها مهمترین مقصد صادراتی مجموعه را همین کشور اعلام کرد. در این روز مهمترین خبر روز نیز مربوط به توافقهای کلی برای ادغام دو غول پتروشیمی «تاپیکو» و «فارس» از سوی دولت بود. گزارش تحلیلی تصاحب مجدد پالایشیها توسط دولت را در این باره را نباید از دست داد.
- سه روز بعد/ دوشنبه، سهشنبه و چهارشنبه: در این سه روز تعطیل رسمی اگر چه بازار هم تعطیل بود و خبر خاصی اتفاق نیفتاد اما در مهمترین رویداد خبرگزاریها از آغاز سوآپ نفت خام کرکوک به ایران خبر میدادند. گزارش مجمع پتروشیمی خراسان در کنار مذاکرات پتروشیمی جم با مشتریان و سازوکار واردات اقلام دامی مورد بحث و بررسی ناظران بود.
- دو روز پایانی/ پنجشنبه و جمعه: در این دو روز البته خبرها بیشتر برجامی بود. در این میان قیمت نفت نیز به کمتر از 77 دلار رسید. دولت از تصمیم جدید برای واردات لاستیک، محدودیت جدید برای صادرات شمش مس و بررسی پرونده لبنیهای متخلف خبر داد. با نگاه به روند مذاکرات ایران و 5 قدرت اروپایی و آسیایی کم کم تداوم حیات برجام دشوارتر به نظر میرسد. دلایل لغو سفر هیات فرانسوی به ایران، رد درخواست معافیت اروپا از سوی ایالات متحده، وضعیت 8 شرکت خارجی در ایران با توجه به احتمال تصمیم لغو خرید نفت پالایشگاههای اروپایی از ایران همگی به وضوح نمایانگر فشار و تحدید جدی آمریکا به شرکتها برای انصراف در سرمایهگذاری در ایران دارد. در این میان اما همچنان باید در انتظار روزهای آینده نیز بود زیرا اروپا و آسیا برخلاف ایالات متحده در خصوص برجام نظر دیگری دارند.