اگر چه در آیندهنگری، تنها نگاه به گذشته نمیتواند تعیین کننده باشد اما بدون تردید شناخت رویدادهای گذشته دورنمای روشنی پیشروی قرار میدهد.
گروه خبری- تحلیلی «دنیای بورس» در رسالت خود برای پیوند گذشته با حال و آینده، مرور اتفاقات هفته گذشته را در نخستین روز هر هفته در قالب یک بسته خبری در اختیار مخاطب قرار میدهد تا با تعیین اهمیت و اولویتبندی مولفههای تاثیرگذار بر بازار سهام مسیر روشنتری پیشروی او قرار دهد.
***** ***** *****
در هفتهای که سپری شد افزایش شاخص کل در بازار سهام در محدوده 0.1 درصد دنبال شد، این در حالی بود که هفته پیشتر بورس تهران رشد نیم درصدی را تجربه کرده بود.
ناظران اما از خوشبینی ادامهدار فعالان در هفته نیمه تعطیل بازار سهام خبر میدهند. از دید آنان اگر چه ابهامهای ارزی میتواند روی عملکرد ماهانه شرکتها تاثیرگذار باشد اما قریب به اتفاق سهامداران نسبت به تصمیم نهایی سیاستگذار خوشبین هستند. عدهای هم با اشاره به نیمه تعطیل بودن بازار از خروج سهامداران در این هفته و افت شاخص کل خبر میدهند.
البته روند دادوستدها همچنان متاثر از بحث ابهامهای ارزی هم تراز با گزارش عملکرد شرکتها و اخبار پیرامون مذاکرات معاهده توافق هستهای پیگیری میشود.
برای اطلاع از آنچه گذشت، رویدادهای مهم هفته گذشته را دوباره مرور میکنیم:
- نخستین روز/ شنبه: روز ابتدایی هفته جاری با دلگرمی سهامداران پیگیری شد؛ شاخص کل 4 دهم درصد افزایش یافت، «فولاد» در صدر نشست و سنگ آهنیها همچون گلگهر عرض اندام کردند. در این روز اما گزارش عملکرد ماهانه (اردیبهشتماه) «شپدیس» با محور موضوعی تاثیر سیاست ارزی بر عملکرد پتروشیمی پردیس منتشر شد. البته جدیدترین مصوبههای مجامع از نگاه صاحبان سهام در 4 مجموعه «سخزر»، «سبهان»، «وامید» و «کفرا» نیز مورد بررسی قرار گرفت.
- دومین روز هفته/ یکشنبه: در این روز پس از 14 روز رشد ادامهدار شاخص بورس، عدد شاخص روند نزولی به خود گرفت و برعکس شد. معاملهگران در این روز سه صنعت بورسی را در کوتاه مدت رصد کردند و با پیگیری نوسانهای سهام قندیها در بهار، به دنبال چرایی نزولی شدن پالایشیهایی بودند که روز قبلتر گزارش عملکرد ماهانه برخی از آنها منتشر شده بود. سازمان بورس در این روز نیز تکلیف جدیدی به سرمایهگذاران ابلاغ کرد. گمانهزنیها درباره تعیین قیمت شیر در حالی هنوز به تصویب ستاد تنظیم بازار نرسیده که در صنایع روغنی با وجود تصویب افزایش 8 درصدی قیمتها نگرانیها پابرجاست. در همین روز وزارت جهادکشاورزی از ممنوعیت واردات دانه روغنی آفتابگردان خبر داده بود. در گروه بانکی نیز شایعههایی پیرامون وضعیت ارتباط بانکهای ایرانی با سوییفت مطرح شد که نتیجهگیری در این خصوص به سرنوشت برجام و چگونگی رفتار آینده اروپا در قبال توافق هستهای ایران دارد. این در حالی است که مذاکرات ایران با اروپاییها همچنان بر سر حفظ برجام ادامه دارد. البته گزارش تحلیلگران در این روز از کانال جدید تورم خبر میدهد؛ ناظران بر این باورند نرخ تورم در ماههای آینده در مسیرهای جدیدی قرار میگیرد. گزارش شرکتها هم در این روز شنیدنی بود: «ذوب» از اولویتهای امسالش گفت. گزارشهایی نیز در خصوص ارتباط بحران «هپکو» با دولت احمدینژاد منتشر شد. «اوان» هم از برنامههای جذاب خود در سال 97 خبر داد. 3 گزارش شنیدنی از «فاسمین»، «فسرب» و «کفرا» نیز در این روز همراه بازار بود.
- سومین روز/ دوشنبه: بورس تهران در این روز به مثابه روز قبل با افت نسبی اما ناپایدار همراه شد. البته شدت عرضهها مانع رشد قیمتی سهام شد. درهمین روز با انتشار گزارش عملکرد فولاد مبارکه که با اعلام رکوردشکنی در فروش و بحث فرصت تحریمی تبیین شد، خبرها حکایت از افزایش ملموس فولاد خام ایران، همزمان با محدودیت دولتی بر سر صادرات فولاد داشت. در گروه بانکی همچنان حل بحران بانکی مساله اصلی سیاستگذار تلقی میشود. در این روز کارنامه دوماهه تجارت خارجی ایران نیز منتشر شد. موضوع مذاکرات برجامی البته همچنان مورد توجه بازار بود؛ در حالی که ایران بر شرط خود برای حفظ برجام تاکید دارد که هند از بیاعتنایی نسبت به تحریمهای آمریکا علیه ایران خبر داد. در سوی دیگر پیشنهاد جدید اوپک نیز مولفه تاثیرگذار بر تحولات دنبالهدار بازار نفت عنوان شد. خبر مهم داروییها در این روز منتشر شد؛ یارانه 800 تومانی به دلار داروییها قطع شد و البته با تصمیم سهجانبه نرخگذاری مجدد با دلار 4200 تومانی به وزارت بهداشت سپرده شد. گزارش مجمع «آپ» مورد توجه سهامداران بود. طرحهای مورد حمایت «وپاسار» و بررسی سلطه «فارس» در گزارشهای این روز شنیدنی است.
- چهارمین روز/ سهشنبه: بازار سهشنبه در سیطره نمادهای فلزی – معدنی بود. تردید سهامداران و شدت عرضههای حقوقیها دادوستدها را تحت تاثیر قرار داد. در این میان اما موضوع مذاکرات ایران و اروپا بر سر یمن نقل محافل بازار بود. در همین روز اتوتک سوییس که با معدنیهای ایران همکاری دارد از تداوم حضور در ایران خبر داد اما کیچ لهستان به مثابه تصمیم دولت متبوع خود از تعلیق خرید الفین ایران خبر داد. مقوله تغییرات تورمی همسو با نوسان ارزی که از ابتدای هفته آغاز شده بود در این روز نیز پیگیری شد. خبر مربوط به تعیین و ابلاغ سازوکار صادرات قیر تا اواخر خردادماه نیز مورد توجه بود. همچنین بانک مرکزی بحث محدودیت در تراکنشهای USSD را که از ظهر روز دوشنبه دهان به دهان میچرخید، تکذیب کرد. بحث بر سر درخواست صنایع برای افزایش قیمتها همچون گروه خودرویی، روانکارها و لاستیکیها پیشبینیها قبلی مبنی بر احتمال تداوم افزایش قیمتها را با توجه به افزایش هزینه و افزایش مواد اولیه بنگاهها قوت بخشیده است. در این روز جلسه مشترک فرابورسی و هیات مدیره شستا با خبر مربوط به تعیین تکلیف بدهیهای دولت به تامین اجتماعی در نزدیکترین زمان ممکن همراه بود. در گروه انبوهسازیها نیز واکنش جدید فروشندهها به قیمت مسکن حاشیهساز بود. مزایدههای «دی» و «خگستر» در کنار دستورکارهای امسال «سرود» از مهمترین گزارشهای شرکتی بود.
- آخرین روز/ چهارشنبه: در روز پایانی معاملات، شاخص کل افزایش خود را مدیون نمادهای فلزی و معدنی بود. در این روز همزمان با آمار میزان ذخایر ارزی ایران، کارنامه توزیع دلار 4200 تومانی برای صنایع منتشر شد. البته پیامدهای راهبرد جدید آمریکا علیه ایران همچنان مورد بحث و نظر محافل فکری بازار سرمایه بود. در این روز قیمت نفت در محدوده 75 دلار به ازای هر بشکه قرار گرفت. همزمان با تغییرات بازار ارز و سکه نقدی، سکه آتی نیز از افزایش وجه تضمین خبر داد. در بورس انرژی نیز از ابزارهای جدید صحبت به میان آمد. همزمان با واکنشها به شایعههای ادغام دو بانک بورسی زمان عرضه مجدد «سپ» و عرضه یکجای «فسلیر» نیز اطلاع رسانی شد. «ذوب» هم به واگذاری بخشی از سهامش به خارجیها واکنش نشان و «فاراک» هم از فاز جدید همکاری با روسیهایها خبر داد. «رکیش»، «هرمز» و «رتکو» نیز از دورنمای پروژههای امسال خود خبر دادند.
- روزهای تعطیل/ پنجشنبه و جمعه: در دو روز آخر هفته همزمان با بحث تحریمهای جدید برخی شخصیتهای ایرانی توسط وزارت خزانهداری آمریکا خبرها حکایت از دور جدید تعلیق فعالیت شرکتها در ایران دارد. توتال در همین رابطه اعلام کرده: احتمال ماندن در ایران بسیار ضعیف است. ایران البته از مذاکره با سوییسیها برای تدام حضور در پتروشیمی خبر داد. در این میان شرکای روسیه، ژاپنی و هندی نیز تصمیمهای غیرمنتظرهای گرفتند. کرهایها و آمریکاییها هم از توقف فعالیتهای خود در ایران خبر میدهند. این در حالی است که پنجشنبه بانک مرکزی علاوه بر انتشار شاخص تورم تولیدکننده، همزمان با بلاتکلیفی تجار در سیاست ارزی بخشنامه جدید در خصوص سازوکار ارز برای کشورهای بدون ویزا را ابلاغ کرد. بیمه مرکزی نیز البته از تاسیس 4 دفتر بیمه خارجی در ایران خبر داد. هیات وزیران البته سازوکار تامین نوسازی خودروها را ابلاغ کرد. تحولات روز جمعه نیز علاوه بر به قدرت رسیدن عوام گرایان در ایتالیا با برکناری ناگهانی ماریو راخوی؛ نخست وزیر اسپانیا همراه شد. دونالد ترامپ از دیدار با همتای کره شمالی در 22 خردادماه (12 ژانویه) پس از دیدار با مقام بلندپایه کره شمالی خبر داد. در سوی دیگر اما خبرها حکایت از تعمیق جنگ تجاری آمریکا با اتحادیه اروپا همزمان با افزایش تعرفه فولاد و آلومینیوم دارد که ناظران البته تحلیلهای متفاوتی نسبت به این مساله دارند.