روند حرکتی بازار مسکن به مولفههای درونی و بیرونی وابسته است؛ مجموعهای از متغیرهای بیرونی از جمله نرخ بازدهی بازارهای رقیب و موازی از یکسو و نوسانهای نرخ تورم، درآمد نفت، میزان رشد اقتصادی و درآمد خانوارها از سوی دیگر بر جهتگیری شاخصهای اقتصاد مسکن تاثیر میگذارد.
تصمیم ایالات متحده مبنی بر خروج از برجام در شرایط فعلی از متغیرهایی است که در دورههای زمانی کوتاهمدت و بلندمدت بر بخشهای مختلف اقتصادی کشور تاثیرگذار خواهد بود. در این میان، بازار مسکن ویژگیهای بارزی دارد که آن را از سایر بازارها متفاوت میکند؛ ویژگیهایی نظیر محلهای و منطقهای بودن بازار مسکن، غیرقابل تجارت بودن و کالای سرمایهای بودن باعث میشود در صورت به وجود آمدن بحران و ریسکهای سیاسی، عکسالعملهای خاص خود را داشته باشد.
با این حال یکی از پرسشهای پیشروی که فعالان بازار در چند هفته اخیر درصدد یافتن پاسخ آن هستند، تاثیر خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بر بازارهای مختلف از جمله بازار مسکن است. عدهای این موضوع را موجب دامن زدن به التهابات میدانند و در هر حال تاثیر معنادار آن را به دلیل تاثیرگذاری بر قیمت دلار و اقتصاد ایران غیرقابل انکار میدانند. با این وصف برخی دیگر با وجود اذعان به تاثیرپذیری معتقدند: با وجود تصمیم ایالات متحده مبنی بر خروج از برجام به دلیل مولفههای خاصی که در شرایط فعلی بر سر حفظ برجام تاکید دارد، شوکی به بازار از این ناحیه نخواهد آمد.
دورنمای بازار مسکن پس از خروج ایالات متحده از برجام را در پورنده «دنیای اقتصاد» دنبال کنید:
نمای دور و نزدیک/ محمد هاشم بتشکن
شوکی پیشروی نیست/ حمید یاری
تحلیل دو سمت عرضه و تقاضا/ سلمان خادم المله