مدیر عامل شرکت ملی مس ایران در دیدار با مدیران مجتمع مس سرچشمه و شهربابک، با حضور در معادن چاه فیروزه، معدن درهزار، درآلو و همچنین طرح توسعه ذوب و پالایشگاه خاتونآباد و سرچشمه، روند اجرایی این طرحهای توسعهای که همگی با هدف افزایش ظرفیت تولید کنسانتره و کاتد شرکت مس در دست اقدام است را مورد بررسی قرار داد.
محمدرضا بنیاسدی راد با تاکید بر رفع هرچه سریعتر موانع اجرای طرح توسعه معادن درآلو، درهزار و چاه فیروزه میگوید: با بهرهبرداری از این معادن تا سال ۱۴۰۰ میزان تولید کنسانتره شرکت ملی مس به میزان قابلتوجهی افزایش پیدا میکند. از دید مدیران با این حال، افزایش فعالیتهای اکتشافی شرکت مس بهعنوان یک راهبرد باید بهطور مستمر و مداوم در دستور کار شرکت قرار بگیرد تا با افزایش ذخایر نگرانی برای تولید «فملی» در سالهای بعد بهوجود نیاید.
مس چاه فیروزه
در خصوص طرحهای توسعه «فملی» بررسیها نشان میدهد معدن مس چاه فیروزه با پتانسیل ١٤٠میلیون تن خاک سولفوری با عیار 0.37 درصد پتانسیل تولید سالانه حدود ١٠٠هزار تن کنسانتره مس را خواهد داشت که به گفته مدیرعامل در بخش معدن تاکنون پیش باطلهبرداری انجام شده است؛ بهطوریکه با پیش باطلهبرداری، معدن تقریبا آماده بهرهبرداری شد.
البته در خصوص احداث کارخانه تغلیظ معدن مس چاه فیروزه هنوز یکسری موانع اجرایی مانند بحث تامین آب و چگونگی انتقال آب خلیجفارس به این منطقه وجود دارد که مدیریت مجموعه تاکیددارد با رفع هرچه سریعتر مشکلات این مجموعه وارد مرحله تولید کنسانتره میشود.
معدن درهزار
طرح معدن درهزار در سرچشمه یکی دیگر از طرحهای توسعهای صنعت مس است. درهزار در حدود ۲۲۰ میلیون تن خاک با عیار 0.38 درصد دارد که با انجام ۴۵ میلیون تن باطلهبرداری اکنون معدن به مرحله بهرهبرداری رسیده است.به گفته مدیرعامل اسناد احداث این کارخانه آماده شده بود، اما بهدلیل نیاز به انجام برخی اصلاحات، اسناد مناقصه این کارخانه مورد بازبینی قرار خواهد گرفت که با اتمام این اصلاحات تا پایان اردیبهشتماه وارد مناقصه خواهد شد.
مدیریت مجموعه امیدوار است تا اواسط سال ۹۷ قرارداد این کارخانه به پیمانکار ابلاغ شود تا با احداث آن در آینده نزدیک چیزی حدود ۱۵۰ هزار تن کنسانتره به مجموع تولیدات «فملی» افزوده شود.
معدن درآلو
طرح معدن مس درآلو یکی دیگر از طرحهای توسعهای صنعت مس است که دارای ۱۴۳میلیون خاک با عیار 0.39 درصد است که با انجام پیش باطلهبرداری بخش معدن آماده شد و پیشرفت کلی طرح نیز حدود ۳۸ درصد است و با احداث کارخانه تغلیظ آن تا پایان سال ۹۸ میزان صد هزار تن کنسانتره مس به تولیدات شرکت مس افزوده خواهد شد. گزارش مدیران مجموعه نمایانگر این است که درباره معدن مس درآلو مهمترین مساله تامین مالی منظم پروژه است که قرار است ماهانه مبلغ مشخصی به این پروژه اختصاص یابد.
پالایشگاه خاتون آباد و سرچشمه
بر مبنای گزارش اخیر شرکت ملی مس هماکنون پروژه اسید خاتونآباد پیشرفت حدود ۶۸درصدی دارد و کارخانه اسید سرچشمه با پیشرفت حدود ۷۰درصدی تا پایان سال ۹۷ به بهرهبرداری میرسد تا با بهرهبرداری از آن مشکل آلایندگی برای همیشه حل شود.
از دید مدیرعامل پروژه فاز دوم پالایشگاه خاتونآباد با ظرفیت 100 هزار تن در سال پیشرفت خوبی داشت و تقریبا تمام کارهایش به اتمام رسیده و در نیمه اول سال ٩٧ آماده بهرهبرداری میشود. پروژه ذوب فلش سرچشمه نیز با ظرفیت ۲۸۵هزار تن در سال بهدلیل نبود کنسانتره کافی با ظرفیت ۶۰ درصدی کار میکند که در صورت تامین کنسانتره در سالهای آینده امکان رسیدن به ظرفیت صددرصدی هم وجود دارد.
اگرچه بر مبنای گزارشها گفته شده برای دستیابی به ظرفیت صددرصدی کارخانه در صورت نیاز در آینده انجام خواهد شد، اما فعلا توجیهی برای افزایش ظرفیت ذوب بهدلیل کمبود کنسانتره وجود ندارد.
مدیریت مجموعه به این نتیجه رسیده که یکی از راهکارها برای دستیابی به ظرفیتهای بالاتر صنعت مس در بخش تامین کنسانتره موردنیاز کارخانههای ذوب موجود علاوه بر بهرهبرداری هر چه سریعتر از معادن درهزار، درآلو و چاه فیروزه، فعال کردن معادن کوچک مس و تشویق بخش خصوصی در زمینه تولید کنسانتره و خرید تضمینی از آنان است که مجموعه در اینباره نیز در حال شناسایی این معادن است.