میزان افزایش قیمت
زمان اجرای افزایش قیمت خودرو برخلاف سایر بخشهای اقتصادی که به طور معمول ابتدای هر سال است، حدودا میانه سال اجرایی میشود؛ به نحوی که خودروسازان به تازگی با ابلاغ شورای رقابت مجوز افزایش قیمت دریافت کردهاند.
براساس مصوبه شورای رقابت در گروه تیبا و پراید متوسط افزایش قیمتها 1.25 است. برهمین اساس قیمت پراید 131، 1.9 درصد، پراید 132، 2 دهم درصد، پراید 111، 53 صدم درصد و تیبا مدل sx با افزایش 1.92درصدی افزایش قیمت روبهرو خواهد شد. تیبا هاچ بک نیز 2.78درصد و رنو ساندروی دندهای به همراه پارس تندر 3.51 درصد مجوز افزایش قیمت را دریافت کردهاند.
البته از منظر خودروسازان افزایش قیمت یک تا 3 درصدی تاثیری در بازار خودرو ندارد زیرا این درصد اندک است. سایپا هنوز افزایش قیمتها را براساس مجوز شورای رقابت در گروه پراید و تیبا اجرا نکرده است.
جلسه با شورای رقابت
به گفته رضا تقیزاده؛ معاون بازاریابی و فروش سایپا که امروز نشست خبری برگزار کرد، این افزایش قیمتها به قیمت پایه خودروها اعمال میشود که به طور طبیعی شاهد افزایش ارزش افزوده، افزایش ارقام مالیاتها، افزایش عوارض گمرکی و سایر هزینهها نیز میشود و بر این اساس، افزایشهای اعلام شده در عمل بیش از آنچه به نظر میرسد، خواهد بود.
زمان اجرای افزایش قیمت
تقیزاده البته تاکید میکند: ابلاغیه مصوبه شورای رقابت در افزایش قیمتها هنوز برای خودروساز ابهامهای دارد که قرار است این هفته جلسهای با شورا برگزار و ابهامهای ابلاغیه برطرف شود و سپس هفته آینده افزایش قیمتها اعمال شود.
در این میان وضعیت دعوتنامههای ارسالی به مشتریان نیز تغییر مییابد. براین اساس آن دسته از مشتریانی که دعوتنامهها را دریافت کردهاند باید در تاریخ معتبر نسبت به پرداخت مابقی هزینه خودرو اقدام کنند. در غیر این صورت برای آنها نرخهای جدید لحاظ خواهد شد.
استدلال قیمتی خودروسازان
خودروسازان البته معتقدند تا زمانی که سقف قیمتی خودروها تثبیت شده باشد، پروژههای تحقیقاتی و افزایش کیفیت از منابع مالی کافی برخوردار نخواهد شد.
این در حالی است که سیستم بانکی منابع جدید مالی را در چند سال گذشته در اختیار خودروسازان قرار نداده است؛ مشتریان کمتر و به ندرت تسهیلات میگیرند، نرخ سود تسهیلات سنگین شده و مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد اما قیمت محصولها ثابت و فریز شده است. بر همین اساس است که تقیزاده اعتقاد دارد بسیاری از محصولهای خودروسازان سود ده نیستند.
منابع تحقیق و توسعه
البته همانگونه که معاونت بازاریابی و فروش سایپا اعلام کرده: این خودروساز 280 میلیارد تومان در زمینه تحقیق و توسعه در سال 95 سرمایهگذار کرده که این رقم در سالجاری به حدود 300 میلیون تومان افزایش مییابد.
سایپا رفع 30 تا 40 درصد نارضایتیهای مشتریان را در دو سال گذشته برنامهریزی کرده است؛ به طوریکه این شرکت در خصوص ارتقای کیفیت خودروها براساس توافقها محصولهای جدید از جمله ساینا و کوئیک را راهی بازار میکند.
برنامه کیفیت خدمات و محصولها
همچنین به گفته معاون سایپا مشکلات موجود در گیربکس و پیشرانههای خودرو تیبا را حل کرده و در بحث قطعهسازی نیز سختگیریهایی را اعمال کرده که با قطعهسازانی بیکیفیت همکاری نمیکند. این در حالی است که در سالجاری 224 هزار مشتری جدید برای خودروهای سواری ثبت نام کردهاند که 168 هزار مورد آنها مربوط به گروه سایپا و بقیه مربوط به سایر گروههای زیرمجموعه بوده است.
تکذیب یک خبر
رنو متناسب با میزان تامین قطعات، سهمیه تولید در هر کشور را تعیین میکند و برای ایران نیز سهمیه خاصی در نظر گرفته است که به گفته مقامهای خودرویی پاسخگوی میزان تقاضا نیست. درواقع رنو سهمیه تولید محصولهایش را بهگونهای تنظیم میکند که عرضه کمتر از تقاضا بوده و در نتیجه اختلاف بین قیمت کارخانه و بازار برای محصولها ایجاد شود، در حالیکه این اختلاف قیمت به ضرر خودروساز است.
به گفته معاون بازاریابی و فروش سایپا بر همین اساس اختلاف بین قیمت کارخانه و بازار ساندرو استپوی باعث شده خیلیها به دنبال خرید این خودرو باشند و این وضعیت تنها باعث ایجاد دردسر و البته بروز شبهات برای خودروساز میشود. از نظر تقیزاده، با توجه به اهیمت بازار ایران برای رنو در خصوص تمدید قرارداد تولید تندر 90 هیچ مشکلی وجود ندارد.
توصیه فعالان خودرویی
فعالان خودرویی معتقدند: زمانی که نسل ۲ ( ساندرو) و نسل ۳ ( سیمبل) همین نوع خودرو در حال تولید است، تولید ال۹۰ توجیه اقتصادی و فنی ندارد و خودروساز بهتر است به دنبال تامین قطعات محصولهای تولیدی باشد. گزارشهای میدانی نشان میدهد رنو در حالی فروش کپچر را در دستور کار دارد که حتی لاستیک آن را نمیشود در بازار پیدا کرد. بر مبنای همین استدلال است که فعالان خودرویی معتقدند با این وضعیت ممکن است حتی پروژه پژو 508 هم با شکست مواجه شود.