رشد ۷۲‌درصدی سهامداران فعال

تعداد سهامداران فعال بازار سهام در هفته سوم آذرماه با رشدی بیش از ۷۲ درصد به حدود ۶۵۸ هزار نفر رسید؛ رکوردی که همزمان با افزایش ارزش معاملات خرد و تداوم روند صعودی شاخص‌ها ثبت شده است.

به گزارش دنیای بورس به نقل از دنیای اقتصاد، تعداد سهامداران فعال بازار سهام در هفته سوم آذرماه بیش از ۷۲ درصد رشد را تجربه کرد و از ۳۸۲ هزار نفر به بیش از ۶۵۸ هزار نفر رسید. همچنین پارامترهای مرتبط با ارزش معاملات خرد سهام و حق‌تقدم و صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل‌معامله نیز همگی مسیری صعودی را در هفته مذکور طی کردند. این اتفاقات در حالی رخ داد که میانگین تعداد سهامداران فعال از هفته منتهی به ۱۳ خرداد تا هفته منتهی به ۱۹ آذر تنها حدود ۲۸۶ هزار نفر بوده است که عددی قابل‌توجه به حساب نمی‌آید.
بر اساس آمارهای هفتگی، تعداد سهامداران فعال بورس رکورد زد. در هفته معاملاتی منتهی به ۱۹ آذر، تعداد کل سهامداران حقیقی و حقوقی فعال بورس (بدون لحاظ کدهای دارای معامله در ۱۰ روز ابتدایی نمادها پس از عرضه اولیه) نسبت به هفته پیش از آن، یعنی هفته منتهی به ۱۲ آذر، بیش از ۷۲ درصد افزایش یافت و به ۶۵۸ هزار و ۲۷۲ نفر رسید.
از این تعداد، ۶۵۶ هزار و ۴۸۴ کد (خالص خریدار و خالص فروشنده) متعلق به سهامداران حقیقی و یک‌هزار و ۷۸۸ کد نیز مربوط به سهامداران حقوقی بوده است. بررسی داده‌های تاریخی این متغیر نشان می‌دهد در بازه زمانی هفته منتهی به ۱۳ خرداد تا هفته منتهی به ۱۹ آذر، میانگین تعداد کل سهامداران فعال حدود ۲۸۶ هزار نفر بوده است. مقایسه این عدد با آمار هفته سوم آذرماه نشان می‌دهد تعداد سهامداران فعال در این هفته اختلافی معنادار و حدود ۳۷۲ هزار نفر بیشتر از میانگین شش‌ماهه گذشته داشته است.
در هفته مورد بررسی، مجموع ارزش معاملات خرد (خرید و فروش) شامل سهام و حق‌تقدم نیز با رشد ۳۳ درصدی به ۹۰ هزار و ۷۶۶ میلیارد تومان رسید. در این میان، سهامداران حقیقی بار دیگر بیشترین سهم از گردش معاملات خرد را به خود اختصاص دادند و پس از آن به ترتیب سهامداران حقوقی، صندوق‌های سهامی و صندوق توسعه و تثبیت بازار قرار گرفتند. به بیان دیگر، از مجموع ارزش معاملات، ۶۸.۹ درصد به حقیقی‌ها، ۱۲.۷ درصد به حقوقی‌ها، ۶.۲ درصد به صندوق‌های سهامی، ۳.۸ درصد به صندوق توسعه و تثبیت بازار و باقی‌مانده ۸.۴ درصد نیز به سایر اشخاص شامل بازارگردان‌ها، سبدهای سرمایه‌گذاری و صندوق‌های با درآمد ثابت اختصاص داشته است.
در معاملات مرتبط با صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل‌معامله (ETF) نیز ارزش معاملات افزایش یافت. در حالی که در هفته منتهی به ۱۲ آذر ارزش معاملات خرد ETFها کمی بیش از ۱۰۵ هزار میلیارد تومان بود، این رقم در هفته بعد با رشد ۲۳ درصدی به ۱۲۹ هزار و ۲۳۵ میلیارد تومان رسید. بررسی‌ها نشان می‌دهد ۸۱.۵ درصد از ارزش معاملات مذکور مربوط به صندوق‌های درآمد ثابت، ۱۷.۴ درصد مربوط به صندوق‌های سهامی و ۱.۱ درصد مربوط به سایر صندوق‌های سرمایه‌گذاری بوده است.
تداوم رشد در گرو «توسعه»
رشد آمارهای معاملاتی در شرایطی رقم خورد که بازار سهام در هفته معاملاتی منتهی به ۱۹ آذر برای چهارمین هفته متوالی عملکردی مثبت را به ثبت رساند و به روند رکوردشکنی خود ادامه داد. این در حالی است که طی ماه‌های اخیر، برخی ریسک‌های سیاسی و اقتصادی در کشور افزایش یافته، اما به نظر می‌رسد تداوم رشد بورس باعث شده سهامداران خرد و کلان بار دیگر بازار سهام را محلی برای کسب سود تلقی کرده و سطح فعالیت خود را افزایش دهند؛ موضوعی که افزایش چشمگیر تعداد سهامداران فعال نیز مؤید آن است.
کارشناسان معتقدند رکوردشکنی تعداد سهامداران فعال در دوره‌هایی که شاخص‌های سهامی در مسیر صعودی قرار دارند، پدیده‌ای قابل پیش‌بینی است و در گذشته نیز تکرار شده است. با این حال، این افزایش معمولاً ماهیتی مقطعی و کوتاه‌مدت دارد و به‌تنهایی نمی‌تواند نشانه‌ای از پویایی پایدار بازار باشد. برای شکل‌گیری بازاری پویا با ارزش معاملات بالا، لازم است تعداد سهامداران فعال در شرایطی غیر از دوران رونق نیز در سطوح قابل‌قبولی باقی بماند؛ در حالی که میانگین شش‌ماهه اخیر بورس تهران و فرابورس ایران حدود ۲۹۰ هزار نفر بوده که عدد قابل‌توجهی محسوب نمی‌شود.
همچنین تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند با توجه به اینکه یکی از عوامل اصلی رشد اخیر بازار، افزایش ارزش دلار و تلاش سهام برای حفظ ارزش دلاری بوده است، احتمال دارد در هفته‌های آینده از تعداد سهامداران فعال کاسته شود؛ چراکه افزایش اخیر بیشتر ناشی از هیجانات مثبت کوتاه‌مدت در بازار سهام بوده است.

Submitted by maralronasi on