کارخانه فولاد پاکستان (PSM) برای 30 سال در اختیار یک شرکت ایرانی است

واگذاری فولاد پاکستان به ایران

«پاکستان تودی» به نقل از یک مقام رسمی از سازمان خصوصی‌سازی پاکستان خبر داد: کارخانه فولاد پاکستان (PSM) برای 30 سال در اختیار یک شرکت ایرانی (به احتمال زیاد فولاد مبارکه) قرار گرفت.

 توافق با دولت پاکستان

پس از تصمیم دولت پاکستان مبنی بر طرح اجاره بلندمدت به جای خصوصی سازی فولاد پاکستان، یک شرکت ایرانی (به احتمال زیاد فولاد مبارکه) به همراه برخی شرکت‌های محلی در نهایت بر سر اجاره این شرکت به توافق رسیدند. به گفته یک مقام آگاه در کمیسیون خصوصی سازی پاکستان اعلام کرد: یک شرکت ایرانی و دو شرکت داخلی با ایجاد کنسرسیوم درمورد اجاره شرکت فولاد پاکستان توافق کردند. کنسرسیوم مربوطه در حال مذاکره با مقامات سازمان خصوصی سازی پاکستان است. پیش از این نیز به نقل از رویترز در خبری تسهیلاتی که دولت پاکستان به اجاره کننده ارائه می‌دهد پرداخته بود. اواخر ماه ژانویه ۲۰۱۷ بود که کمیسیون  خصوصی سازی پاکستان طرح اجاره ۳۰ ساله کارخانه فولاد پاکستان را تصویب کرد.

داستان واگذاری

رویترز در گزارش‌های اولیه خود از واگذاری این کارخانه نوشته بود، کارخانه فولاد پاکستان (PSM) در سال‌های اخیر شاهد اخراج کارکنان زیادی بود و این عدد از ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر به ۷ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است. هیات مدیره کمیسیون خصوصی سازی پاکستان این تصمیم مشاوران مالی سازمان را ناشی از بازسازی و تجدید ساختار این صنعت اعلام کرده‌اند. این پیشنهاد برای تصویب به کمیته هیات دولت جهت تایید نهایی ارائه شده است. این توافق سه جانبه در صورت تایید بین دولت، مدیران کارخانه فولاد پاکستان و سرمایه‌گذار جدید برای یک دوره ۳۰ ساله خواهد بود که این توافق سه جانبه باعث درآمدزایی برای هر سه این گروه‌ها خواهد شد.

ساختار توافق‌نامه

ساختار این توافق نامه بدین گونه است که زمین‌های این کارخانه همچنان در اختیار دولت باقی خواهد ماند اما ماشین‌آلات و کارخانه به شرکت سرمایه‌گذار جدید به مدت ۳۰ سال تحویل داده می‌شود. البته قرار نیست دارایی به فروش برسد. پیش از این هم محمد زبیر، رئیس کمیسیون خصوصی سازی درخصوص اجاره ۳۰ ساله صنعت پاکستان گفته بود: این شرکت قرار است به شرکت‌های چینی و ایرانی که علاقمندی نشان داده‌اند، واگذار شود. گام بعدی تایید ساختار اجاره نامه از سوی هیات دولت است و پس از تایید مناقصات انجام خواهد شد اما پیش‌بینی می‌شود کل این فرآیند حدود ۴ یا ۵ سال به طول انجامد. ۵ هزار نیروی کار در این شرکت از سوی سرمایه‌گذار جدید حفظ خواهند شد و ۷ هزار و ۵۰۰ نفر باقی مانده با پیشنهاد مقامات مبنی بر دریافت حق و حقوق خود از مجموعه جدا خواهند شد.

معافیت‌های مالیاتی و گمرکی

دولت پاکستان تاکنون نتوانسته در زمینه خصوصی سازی موفق عمل کند حتی در خصوصی سازی برخی نهادها یا واحدها شاهد تظاهرات گسترده بود اما PSM از کمبود سرمایه رنج می‌برد و برای ارتقا و بدست آوردن قدرت رقابت با سایر رقبا نظیر چین نیازمند این سرمایه‌‎گذاری است. سرمایه‌گذار این پروژه از معافیت مالیاتی ۱۰ ساله و معافیت گمرکی برای واردات تجهیزات و ماشین آلات برخوردار خواهد شد. دولت همچنین تعرفه قانونی ۳۵ درصد را برای محصول‌های فولادی برای مدت ۵ سال پیشنهاد داده تا بدین طریق از صنعت فولاد داخلی کشور و ترویج استفاده از محصولات بومی حمایت کند. دولت پاکستان قول داده تمامی بدهی‌های شرکت فولاد پاکستان را قبل از امضای قرارداد با سرمایه‌گذار حل و فصل کند.

فولاد پاکستان

مجتمع فولاد پاکستان (Pakistan steel Mills) که در کراچی واقع شده است، از ظرفیت تولید فولاد و آهن تا پنج میلیون تن برخوردار است. این مجتمع صنعتی بیش از ۱۵ هزار نفر کارگر دارد. این کارخانه در دهه ۱۹۷۰ با همکاری شوروی سابق در پاکستان احداث شده است. بر طبق گزارش‌ها، زیان انباشته این کارخانه تا تاریخ ۳۰ سپتامبر ۱.۶ میلیارد دلار تخمین زده شده و کل بدهی‌های آن نیز ۱.۷ میلیارد دلار گزارش شده در حالی که مجموع دارایی‌های این مجموعه ۲.۱ میلیارد دلار اعلام شده است. این کارخانه در یک سال و نیم گذشته تولیدی نداشته است. هنوز هیچ یک از مقام‌های ایرانی این خبر را تایید یا رد نکرده‌اند.

Submitted by admin on