4 مطلب مهم: فدرال رزرو: احیای رشد اقتصاد زمان‌بر است | افزایش سوددهی شرکت‌های صنعتی چین

14:09 - 1400/01/21
سوددهی شرکت‌های صنعتی چینی در ماه مه برای نخستین بار در ۶ ماه اخیر افزایش پیدا کرد؛ نشانه‌ای که از جنب‌وجوش احیای اقتصادی این کشور حکایت دارد.

به گزارش «دنیای بورس»، ایبنا نوشت: به گزارش خبرگزاری رویترز، اداره ملی آمار چین اعلام کرد که عواید شرکت‌های صنعتی چین در ماه مه در مقایسه با مدتی مشابه در سال گذشته با افزایش ۶ درصدی به ۳/ ۵۸۲ میلیارد یوآن (۲۸/ ۸۲ میلیارد دلار) رسید.

احیای این بخش پس از ریزش ۳/ ۴ درصدی ماه آوریل رقم خورده و بیشترین افزایش ماهانه از مارس ۲۰۱۹ محسوب می‌شود. به دنبال برداشته شدن محدودیت‌های مرتبط با شیوع ویروس کرونا که به فلج شدن تقریبی اقتصاد چین برای هفته‌ها منجر شد، فعالیت اقتصادی این کشور به وضوح در حال بهبود است؛ اما احیا بانوسان بوده و در بحبوحه افزایش نگرانی‌ها درخصوص بروز موج دوم همه‌گیری، تقاضا در داخل و خارج همچنان متزلزل است.

«ژو هونگ» مقام ارشد اداره آمار چین گفت: با وجود رشد رخ داده در ماه مه، بازارها همچنان نسبتا ضعیف بوده و تداوم احیای عواید همچنان به بررسی نیاز دارد. عواید شرکت‌های صنعتی چین در پنج ماه نخست سال ۲۰۲۰ نسبت به مدتی مشابه در سال گذشته با ریزش ۳/ ۱۹ درصدی به ۸۴/ ۱ تریلیون یوآن رسید.

افزایش سود شرکت‌ها در ماه مه تحت تاثیر احیای سوددهی صنایع کلیدی همچون پالایش نفت، برق، مواد شیمیایی و فولاد صورت گرفته است. به‌عنوان مثال، بخش پالایش نفت در ماه مه سود ۶/ ۱۱ میلیارد یوآن را به ثبت رساند که در مقایسه با سال گذشته رشد ۹/ ۸ درصدی را تجربه کرده است. بخش صنعت برق رشد ۹/ ۱۰ درصدی عواید را در ماه مه ثبت کرد. این بخش در ماه آوریل کاهش ۷/ ۱۵ درصدی را تجربه کرده بود.

عواید شرکت‌های صنعتی دولتی چین از ژانویه تا مه و برمبنای سالانه ۳/ ۳۹ درصد کاهش پیدا کرد. این رقم برای چهار ماه نخست سال ۴۶ درصد افت کرد. سوددهی بخش خصوصی در پنج ماه نخست سال با ریزش ۱۱درصدی مواجه شده است که در مقایسه با چهار ماه نخست بهبود پیدا کرده است. بدهی شرکت‌های صنعتی در پایان ماه مه ۶/ ۶ درصد افزایش یافته است؛ این رقم برای پایان آوریل ۲/ ۶ درصد بوده است.

 

احیای رشد اقتصادی مساله‌ای زمان‌بر خواهد بود

چارلز اوانز گفته است به دلیل شیوع کرونا، برخی از فرصت‌های رشد برای همیشه از دست رفته‌اند. به گزارش «ایسنا» به نقل از فاکس بیزینس، رئیس دفتر منطقه‌ای بانک مرکزی آمریکا در شیکاگو با اشاره به افزایش آمار ابتلا به کووید-۱۹ در برخی از مناطق آمریکا گفت: این مساله باعث می‌شود برخی از پیش‌بینی‌های قبلی ما از احیای روند رشد اقتصادی محقق نشود. اینکه چه زمانی به سطوح قبل از بحران بر می‌گردیم، بستگی به توانایی کسب‌وکارها در بازگشت به فعالیت‌های عادی خود و تمایل مصرف‌کنندگان برای مخارج بیشتر دارد.

اوانز در بخش دیگری از سخنانش گفت ممکن است بازگشت کامل به سطوح قبل از زمان بحران تا پیدا نشدن واکسن برای درمان کووید-۱۹ طول بکشد، اما بانک مرکزی هر کاری از دستش بربیاید برای حمایت از بخش‌های مختلف و تقویت رشد اقتصادی انجام خواهد داد.

 

اثر تخریبی کرونا بر تجارت جهانی

تحقیق جدید مرکز بین‌المللی تجارت (ITC) نشان داد که تجارت بین‌المللی در ۲۰۱۹ افت کرده و در اوایل ۲۰۲۰ با تاثیر پاندمی کرونا که از چین آغاز شد، این افت تشدید شده است.به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی، طبق این تحقیق صادرات چین در ماه فوریه ۲۱ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافت، در حالی که این صادرات در ماه مارس اندکی بهبود یافت، اما پاندمی باعث شده بود که صادرات سایر کشورها به شدت افت کند.

داده‌ها نشان داد که صادرات اتحادیه اروپا و آمریکا به ترتیب ۸ و ۷ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته‌اند.در این گزارش هنوز تاثیر کامل پاندمی دیده نشده است، چراکه اغلب کشورهای جهان در ماه‌های مارس و آوریل برای مقابله با کرونا محدودیت‌های قرنطینه‌ای وضع کردند و داده‌های کامل این ماه‌ها در این تحقیق نیامده است.

در این تحقیق مشخص شد که بسیاری از کشورهای در حال توسعه به علت تقویت دلار با مشکلات بیشتری روبه‌رو شده‌اند و این فشار رو به پایین بیشتری به تجارت بین‌الملل وارد می‌کند.تعطیلی اقتصاد چین، اروپا و آمریکا به عنوان سه بازیگر اصلی زنجیره‌های تامین بین‌المللی و واردکنندگان اصلی مواد خام بیشترین تاثیر را بر تجارت جهانی داشته است.

در نتیجه اختلال در زنجیره‌های تامین، صادرکنندگان آفریقایی ۴/ ۲ میلیارد دلار ضرر می‌کنند که بیش از ۷۰ درصد این ضررها مربوط به اختلال موقت در زنجیره تامین با اتحادیه اروپا است.طبق اعلام ITC ۳ مرکز تجارت جهان (چین، آمریکا و اتحادیه اروپا) ۶۳ درصد واردات مربوط به زنجیره تامین جهانی را به عهده دارند. تخمین زده می‌شود اختلال جهانی در واردات تولیدکنندگان باعث ضرر ۱۲۶ میلیارد دلاری شود. بیش از ۵۵ درصد شرکت‌های کوچک و متوسط آسیب جدی دیده‌اند.

 

عمیق‌ترین بحران اقتصادی از زمان جنگ جهانی

تسنیم نوشت: رئیس کمیسیون اروپایی با تاکید بر اینکه اروپا در عمیق‌ترین بحران اقتصادی از زمان جنگ جهانی قرار گرفته خواستار توافق هرچه سریع‌تر کشورهای اروپایی درباره طرح بازسازی اقتصادی اروپا به دلیل بحران کرونا شد.

«اورزولا فون در لاین»، رئیس کمیسیون اروپایی در گفت‌وگویی با «هندلزبلات آلمان» درباره انتظارات بالا از ریاست دوره‌ای آلمان بر اتحادیه اروپا که از اول ماه جولای برگزار می‌شود سخن گفته و تاکید کرد: این یک شانس بزرگ است که آلمان حالا در این بحران عمیق، ریاست دوره‌ای بر اتحادیه اروپا را بر عهده می‌گیرد.

وی در توضیح این اظهارات خود تاکید کرد: «آنگلا مرکل»، صدر اعظم آلمان از یک تجربه سیاست اروپایی بسیار بزرگ و اعتماد سران کشورهای اروپایی برخوردار است. این مساله زمانی که ما در شورای اروپایی گردهم می‌آییم آشکارا قابل لمس است و بسیار به ما کمک می‌کند.وی همچنین تاکید کرد که بین او و مرکل مناسبات بر مبنای اعتماد روزافزونی وجود دارد.

فون در لاین با تاکید اینکه البته همواره با مرکل هم‌عقیده نیست در عین حال گفت: البته ما می‌دانیم که می‌توانیم به یکدیگر تکیه کنیم.رئیس کمیسیون اروپایی همچنین از سران کشورهای اروپایی درخواست کرد که درباره طرح بازسازی دوباره اتحادیه اروپا بعد از بحران کرونا در ماه جولای تصمیم‌گیری کنند.

وی این را مهم دانست که اتحادیه اروپا قبل از تعطیلات تابستان دراین‌باره تصمیم‌گیری کند. فون در لاین در عین حال درباره دستیابی به توافقی در این باره در نشست بعدی سران اروپایی ابراز تردید کرده و گفت: شاید برای این منظور نیاز به برگزاری نشست دیگری باشد.

رئیس کمیسیون اروپایی تاکید کرد که ما باید مدت طولانی کار کنیم تا این بسته اقتصادی به جریان بیفتد. وی تاکید کرد که اروپا در عمیق‌ترین بحران اقتصادی بعد از جنگ جهانی دوم قرار گرفته و به این برنامه اقتصادی نیاز فوری دارد.

در حالی که بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به شدت تحت تاثیر عواقب اقتصادی بحران کرونا قرار گرفته و منتظر تصویب بسته پیشنهادی کمیسیون اروپایی هستند، اما اجرای این طرح به دلیل اختلافات بین اعضا، همچنان به تعویق می‌افتد.بحران کرونا، اقتصاد را در منطقه یورو شدیدا تحت تاثیر قرار داده است.

یک بسته سرمایه‌گذاری و اقتصادی بزرگ پیشنهادی از طرف کمیسیون اروپایی قرار است بازسازی دوباره بعد از بحران کرونا را تضمین کند اما مذاکرات در این باره پیچیده شده است.سران اروپایی اخیرا در ویدئو کنفرانسی نتوانستند در‌این‌باره نتیجه ملموس و مشخصی را به دست آورند.برخی کشورها و همچنین پارلمان اروپا و بانک مرکزی اروپا خواستار تعجیل دراین‌باره هستند، چراکه چشم‌انداز اقتصادی و بازار کار در این اتحادیه بسیار تیره و تار است.

در این مذاکرات پیشنهاد کمیسیون اروپایی برای یک بسته اقتصادی و سرمایه‌گذاری حدودا ۷۵۰ میلیارد یورویی برای غلبه بر بحران یورو روی میز قرار دارد. از این مبلغ قرار است حدود ۵۰۰ میلیارد یورو به‌عنوان کمک و بقیه به‌عنوان وام در اختیار کشورهای بحران زده کرونایی قرار گیرد. این بدهی‌ها قرار است تا سال ۲۰۵۸ مشترکا از بودجه اتحادیه اروپا بازپرداخت شود.

البته مواضع ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در این باره همچنان متفاوت است. حجم کل بسته اقتصادی و اینکه از چه موقع باید بازپرداخت شود و شرایط تخصیص این کمک‌های مالی مورد اختلاف است.

بخصوص چهار کشور اتریش، دانمارک، سوئد و هلند نگران اعطای این کمک‌های بلاعوض به کشورهای عضو این اتحادیه و افزایش بدهی‌های اتحادیه اروپا هستند و با آن مخالفت می‌کنند.

رئیس کمیسیون اروپایی در بخش دیگری از گفت‌وگو با روزنامه «هندلزبلات»، به مساله برگزیت پرداخته و تاکید کرد: عدم توافق در مذاکرات پسا برگزیت برای هیچ‌کس خوب نیست. البته وقوع چنین سناریویی بیشتر به انگلیس آسیب می‌رساند. ما یک بازار مشترک اروپایی با ۲۷ عضو داریم. انگلیس تنها بازار وطنی خود را دارد.

رئیس کمیسیون اروپایی با تاکید بر اینکه اروپا خواهان دستیابی به توافقی با انگلیس در مذاکرات پسا برگزیت است در عین حال گفت: البته ما ارزش‌ها و اصول اساسی خود در این راستا را زیر سوال نمی‌بریم.

«فون در لاین» در بخش دیگری از این گفت‌وگو پیروزی بر کرونا را تنها با تولید واکسنی علیه آن ممکن دانسته و گفت: ما با همه نیرو در این راستا کار می‌کنیم تا این واکسن را تولید کنیم و به‌صورت گسترده در دسترس قرار دهیم. بنابراین، این اتفاق باید برای کشورهای فقیر آفریقا، آسیا و آمریکای جنوبی نیز رخ دهد؛ چرا که این تنها راهی است که می‌توانیم این بیماری همه گیر را از بین ببریم.