بازار سکه و ارز| دو راه پیش‌ روی دلار

بازار ارز در روز میانی هفته به مسیر افزایشی ادامه دارد. خارج از مساله دلایل این روند افزایشی که علاوه بر خیز تقاضا به سایر مولفه‌های بیرونی بازار مرتبط است، دو راه در روزهای آینده پیش روی خود می بیند. این دو راه چیست؟

به گزارش «دنیای بورس» به نقل از «دنیای اقتصاد» در سومین روز هفته، دومین افزایش متوالی سکه و دلار به ثبت رسید؛ افزایشی که دلار را به ۵ قدمی مرز مقاومتی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی برد و سکه را از کانال ۴ میلیون تومانی عبور داد. در ساعات انتهایی دیروز، به ازای یک دلار در بازار آزاد نیاز به ۱۱ هزار و ۴۹۵ تومان بود، موضوعی که از افزایش ۵۵ تومانی این ارز طی یک روز خبر می‌داد.

فلز گرانبهای داخلی نیز در واکنش به رشد قیمت دلار، ۲۵ هزار تومان بالا رفت و به بهای ۴ میلیون و ۱۰ هزار تومان رسید.  به گفته فعالان، دلیل رشد دلار بیشتر ناشی از عوامل فصلی است و سکه نیز از افزایش این ارز تبعیت می‌کند. با این حال، دیروز طلای جهانی نیز کاهشی نبود و به بالای محدوده هزار و ۴۶۰ دلار برگشت تا از این سو نیز قیمت سکه در معرض تقویت قرار بگیرد. 

اکنون بازار ارز با افزایش روز دوشنبه و قرار گرفتن در آستانه مرز مقاومتی دو راه پیش رو دارد: یا از این مرز با قدرت عبور و انتظارات افزایشی را تقویت کند یا در زندان چند ماه اخیر باقی بماند و انتظارات افزایشی را تعدیل کند. دلار در چند ماه اخیر توان عبور از سطح ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی را نداشته و هر بار هم کمی از آن بالاتر رفته است، به سرعت از آن عقب نشسته است. از آن سو، پایین رفتن از مرز ۱۱ هزار تومانی نیز برای این ارز مقدور نشده است؛ در نتیجه دامنه زندان دلار ۵۰۰ تومانی بوده است یعنی بین ۱۱ هزار تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان. 

افزایشی‌های بازار که بیشتر می‌توان آنها را در دو دسته معامله‌گران سنتی و تحلیلگران فنی جای داد، معتقدند که قیمت به زودی از سطح ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی عبور خواهد کرد و قدم‌های خود را به سوی محدوده ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومانی برخواهد داشت.  معامله‌گران سنتی مسلما بیشتر به عوامل فصلی برای افزایش قیمت دلار تکیه می‌کنند. آنها عنوان می‌کنند، ثبت سفارش تجار در آذر افزایش پیدا می‌کند، چرا که قصد دارند فرآیند واردات کالاهایی که برای شب عید تقاضا دارد را صورت دهند. از آن سو، شرکت‌های تجاری که در پایان سال میلادی نیاز به تسویه‌های دلاری دارند، این دسته از معامله‌گران سنتی را به افزایش قیمت دلار خوش‌بین‌تر می‌کنند.

 البته این دسته از انتظارات معامله‌گران سنتی در حالی عنوان می‌شود که در سال ۹۷ روندی کاملا برخلاف انتظار آنها اتقاق افتاد. دلار در پاییز ۹۷ به یکباره از سطوح ۱۵ هزار تومانی عقب نشست و حتی در انتهای آذرماه به زیر مرز ۱۰ هزار تومانی رفت. معامله‌گران سنتی عنوان می‌کنند در آن مقطع زمانی (سال۹۷) قیمت دلار در نیمسال اول افزایش بسیار شدیدی را تجربه کرده بود و بسیاری از تجار بیش از اندازه اقدام به خرید ارز کرده بودند، در نتیجه دیگر جایی برای تقاضای سنتی در پاییز وجود نداشت.   با این حال، در سال ۹۸ روند دلار نزولی بوده و بازار حرکتی غیرعادی نداشته است.

در نتیجه می‌توان انتظار داشت که مطابق روند پاییزهای پیش از سال ۹۷ انتظار افزایش قیمت دلار را داشته باشیم.  معامله‌گران فنی نیز که بیشتر بر افزایش قیمت دلار تاکید می‌کنند، بیشتر به حمایت چند باره دلار در مرز ۱۱هزار تومانی اشاره دارند. از سوی دیگر نزدیک شدن به مرز روانی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی دیگر متغیری است که بازیگران فنی را به افزایش قیمت دلار امیدوار می‌کند. 

برخلاف افزایشی‌های بازار، معامله‌گران کاهشی اعتقاد دارند در روزهای اخیر رشد قیمت دلار بیشتر ناشی از جوسازی‌های خبری بوده است و بازار پس از مدتی روند عادی خود که از نظر آنها کاهش آرام و توام با احتیاط است را طی خواهد کرد. مهم‌ترین عاملی که از نگاه این دسته مانع از افزایش قیمت دلار می‌شود، خریدهای بیش از اندازه‌ای است که در سال‌های اخیر صورت گرفته است. از نظر آنها ریالی در دست معامله‌گران بزرگ به آن صورت نیست که اقدام به خرید دلار کنند.

Submitted by admin on