دنیای بورس: هفته گذشته آمارهای مهم و پرتعدادی از اقتصادهای بزرگ دنیا مخابره شد. با این وجود تناقض این دادهها با یکدیگر سبب شد تا بازار جهانی سمت و سوی خاصی نگیرد. حتی نرخ برابری ارزهای مطرح و سنتی جهان نیز در این مسیر بلاتکلیف ماند.
آمریکا؛ آمار ناهمسوی تولید و اشتغال
در آخرین روز کاری هفته گذشته آمار اشتغال بخش غیرکشاورزی آمریکا کاملا بهتر از انتظارات بازار منتشر شد و برای مدت کوتاهی توانست تقویت دلار را در پی داشته باشد. با این حال این وضعیت بلافاصله با انتشار شاخص مدیران خرید بخش تولیدی از دست رفت. تولید در ایالات متحده برای سومین ماه متوالی در مسیر افت قرار دارد و به علاوه کاهش سطح تولید در ماه اکتبر بیش از انتظارات بود. به این ترتیب بار دیگر انگیزههای صعود شاخص دلار تضعیف شد.
همچنین هفته گذشته فدرال رزرو با کاهش نرخ بهره این کشور برای سومین بار در سال 2019 موافقت کرد. شاخص دلار در مجموع طی هفته گذشته شاهد عقبگرد 0.75 درصدی بود.
چین؛ وضعیت متفاوت بنگاههای بزرگ و کوچک
در رابطه با سطح تولیدات چین نیز دو شاخص PMI در هفته گذشته منتشر شد. شاخص مدیران خرید برای بنگاههای بزرگ و دولتی بار دیگر پایینتر از 50 (ادامه روند نزولی تولید) و کمتر از انتظارات گزارش شد. با این حال شاخص تولیدی PMI Caixin که بر شرکتهای متوسط و کوچکتر متمرکز است از رشد نسبی تولیدات خبر داد. انتشار بهتر از انتظار این گزارش توانست تا حدودی وضع بازارها را بهتر کند. با این وجود معاملهگران همچنان در انتظار اخبار بیشتری از روند مذاکرات تجاری ماندند و این نشانهها در روز جمعه به دست آمد: مکالمه مقامات آمریکایی و چینی در آخرین روز کاری هفته عموما سازنده توصیف شد و این مساله آخرین معاملات هفته را با سبزپوشی کامودیتیها همراه کرد. در جدول زیر تغییرات قیمت کامودیتیها و همینطور شاخص دلار در هفته گذشته قابل مشادهده است.
در رابطه با دیگر آمارهای منتشر شده در هفته گذشته اینجا را بخوانید.
مسیرسازان این هفته بازار جهانی
در جدول زیر فهرست مهمترین آمارها و نشستهای برنامهریزی شده برای این هفته ملاحظه میشود. بعد از کاهش نرخ بهره توسط فدرالرزرو و نشست این کمیته در هفته گذشته انتظارات برای کاهش نرخ بهره در نشست بعدی فروکش کرده است. با این حال همچنان دادههای مهم اقتصادی از قبیل PMI خدمات و دادههای مربوط به اشتغال میتوانند انتظارات بازار را دچار تغییر کنند.
در این هفته بانک مرکزی انگلیس نیز در رابطه با تغییر نرخ بهره تصمیم خواهد گرفت؛ البته انتظارات بر عدم تغییر این نرخ قرار دارد. ضمنا دادههای مربوط به تولید و خدمات در انگلستان اولا در تقویت و یا تضعیف پوند و متعاقبا در جهتگیری شاخص دلار موثر است. با این حال باید تاکید کرد که فروکش ریسک برگزیت سخت در انگلیس مهمترین عاملی است که فضای مرتبط با این کشور را در بر میگیرد.
نشست این هفته بانک مرکزی اروپا نیز به دلیل تغییر ریاست این کمیته مهم خواهد بود. خانم لاگارد در این هفته سیاستهای پیش روی بانک مرکزی اروپا را تبیین خواهد کرد.
در این هفته همچنین شاخص PMI Caixin مربوط به بخش خدمات چین نیز منتشر خواهد شد که به اندازه شاخص تولیدی حائز اهمیت نیست.
همچنین و به نقل از دویچهوله، این هفته نشست بانکوک با موضوع مذاکره بر سر بزرگترین توافق تجارت آزاد جهان برگزار میشود. مهمترین کشورهای حاضر در این نشست چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا، نیوزیلند، کانادا و شیلی هستند. ۱۶ کشوری که قرار است توافق را امضاء کنند بیش از سه میلیارد جمعیت دارند و حجم اقتصاد آنها به ۱۷ هزار میلیارد دلار میرسد. این میزان حدود ۴۰ درصد کل تجارت جهانی است و از این منظر این نشست میتواند حائز اهمیت باشد.
در نهایت سرمایهگذاران در انتظار خواهند ماند تا ببینند به جای شیلی میزبان دیگری برای امضای توافق اولیه چین و امریکا معرفی خواهد شد یا خیر.