دنیای بورس- محمد نجفی
اتیلن: بسیاری از فعالان بازار این هفته دور از معاملات بودند چرا که به عقیده آنها هنوز جهتگیری اصلی بازار اتیلن مشخص نشده است. در عین حال بر تعداد محمولههای ارسالی اتیلن از جنوب شرق آسیا به شمال شرق این قاره افزوده شد و همین امر بازار شمال شرق را زیر فشار قرار داد. به گفته یکی از فعالان بازار، هم اکنون صادرات اتیلن در جنوب شرق آسیا از تولید و فروش پلیاتیلن به صرفه تر است و همین امر واحدهای یکپارچه را به سوی صادرات این محصول ترغیب کرده است.
پروپیلن: عرضه پروپیلن به ویژه در پایان هفته محدود شد و همین امر از رشد قیمت در بازارهای آسیایی حمایت کرد. به علت تعطیلی تعدادی از واحدهای تولیدی در کرهجنوبی به منظور اجرا فرآیند تعمیر نگهداری در ماه جاری و برنامه تعطیلی تعداد دیگری از واحدها در ماه نوامبر، چشمانداز عرضه پروپیلن به بازارهای آسیایی محدود شده است.
پیویسی: این هفته عرضه پیویسی در بازارهای آسیایی در سطوح بالایی بود و در عین حال تقاضای قوی برای این محصول وجود نداشت. بسیاری از خریدران انتظار دارند در هفتههای آتی قیمت پیویسی روندی نزولی را تجربه کند. همین امر نیز سطح خرید در بازارهای آسیایی را به میزان ملموسی پایین آورده است. به گفته برخی از فعالان بازار هم اکنون محمولههای پیویسی در قرارداد فوب آمریکا در سطح 770 دلار قرار داشته و این در حالی است که قمیت در قاررداد فوب آسیا در سطح 930 دلار است. این اختلاف ملموس چشم انداز قیمت پیویسی در آسیا را تیره کرده است.
پلیاتیلن: صنایع پایین دستی پلیاتیلن سبک چین در هفتههای اخیر با نرخهای بالایی در حال تولید نیستند و همین امر تقاضا برای این محصول را تضعیف کرده است. با توجه به محدودیت صادرات به بازار بزرگی همچون آمریکا، تولیدکنندگان پایین دستی پلیاتیلن تمایلی ندارند با نزدیک شدن به پایان سال میلادی بر حجم محصول خود بیافزایند. در عین حال تضعیف قیمت پلیاتیلن سبک خطی در بورس کالای دالیان در ایجاد جو منفی در بازار نقدی این محصول تاثیرگذار بود. همچنین بازرسیهای زیست محیطی دولت چین در صنایع پایین دستی پتروشیمی منجر به کاهش تولید در صنایع مصرفکننده پلیاتیلن سنگین شده است.
پلیپروپیلن: پروپیلن این هفته روندی مبهم را تجربه کرد. تضعیف واحد پول برخی از کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند اندونزی، تقاضا برای پلیپروپیلن را در این منطقه کاهش داد و همین امر به افت قمیت منجر شد. در این میان بازبودن پنجره آربیتراژی میان آسیا و آمریکای لاتین، برخی از معاملهگران چینی را به سوی صادرات این پلیپروپیلن به آمریکای لاتین سوق داد امری که عرضه را در بازار چین پایین آورد و به رشد قیمت این محصول دامن زد.
بوتادین: تقاضا برای بوتادین این هفته پایین آمد و همین امر قیمت این محصول را زیر فشار قرار داد. بسیاری از مصرفکنندگان بوتادین موجودی انبار مورد نیاز خود را برای تولید ماه اکتبر تکمیل کرد اند و همین امر سطح خرید را در بازار وارداتی پایین آورده است.
استایرن مونومر: با وجود رشد قیمت در وز جمعه، استایرن در نهایت معاملات هفتگی را در محدوده منفی به پایان برد. این هفته فاصله قیمت استایرن در بازار داخلی و وارداتی چین کاهش یافت اما پایینتر بودن قیتهای داخلی، باز هم بازار وارداتی را زیر فشار قرارداد. قیمت استایرن در بازار داخلی بر مبنای برابری با قیمتهای وارداتی در پایان هفته به 1415 دلار در هر تن رسید. در بازار هند به علت تضعیف روپیه، تقاضا برای محصولات واردلاتی همچون استایرن در وضعیت مناسبی نیست.
مونواتیلن گلایکول: با وجود محدود بودن عرضه MEG در هفته اخیر، افت تقاضا برای این محصول از سوی بخش تولید پلیاستر قیمت را بار دیگر زیر فشا قرار داد. این هفته سطح ذخایر MEG باز هم در بنادر شرقی چین پایین آمد اما این روند نتوانست از افت قیمت این محصول جلوگیری کند. ذخایر مذکور با کاهشی 45 هزار تنی به 550 هزار تن در روز جمعه رسید.