تمهیدات هندی‌ها برای صادرات فروآلیاژ به ایران

همزمان با اعلام رسمی تداوم روابط تجاری هند با ایران و رد درخواست آمریکا مبنی بر افزایش فشارهای بیش‌تر به ایران در قالب همکاری با تحریم‌های ایالات متحده حالا برخی خبرها حکایت از این دارد که هند برای صادرات فروآلیاژها به ایران پیش‌گام شده است. البته هند آمریکا را مجاب کرده که بتواند نفت مورد نیاز خود را از ایران خریداری کند.

روزنامه صمت امروز در گزارشی مروری به کنفرانس فروآلیاژها در هند داشته است: کنفرانس جهانی فروآلیاژهای ۲۰۱۸ از چهارشنبه گذشته در هندوستان به مدت ۳ روز برگزار شد. کیوان جعفری طهرانی، کارشناس ارشد بین‌الملل معدن و صنایع معدنی، سخنران ایرانی این کنفرانس و تنها شرکت‌کننده از کشورهای عضو منطقه منا (خاورمیانه و شمال افریقا) بود.

وی سخنرانی خود را در چارچوب چند موضوع اساسی ارائه کرد. موضوع‌های مطرح شده از سوی این کارشناس شامل ظرفیت‌های مورد نیاز ایران برای دستیابی به چشم‌انداز ۱۴۰۴ خورشیدی (۲۰۲۵ میلادی)، تعادل زنجیره ارزش فولاد در ایران بر اساس چشم‌انداز ۱۴۰۴ (۲۰۲۵میلادی)، سناریوهای مختلف صادرات فولاد تا سال ۱۴۰۴ (۲۰۲۵میلادی)، اینفوگرافیک صادرات فولاد ایران در ۴ ماه نخست امسال از اول فروردین تا ۳۱ تیر (۲۱ مارس تا ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۸)، تاثیر تحریم‌های امریکا بر تولید و صادرات فولاد ایران، چشم‌انداز تقاضای کنسانتره و تولید گندله خاورمیانه، اینفوگرافیک بررسی تقاضای ایران برای فروآلیاژها درحال‌حاضر و در سال ۱۳۹۹ خورشیدی (۲۰۲۰ میلادی)، نقش هندوستان در بازار فروآلیاژ ایران و در نهایت اینفوگرافیک بررسی صادرات فروآلیاژهای هند به کشورهای منا شامل ایران، ترکیه، امارات و کویت از سال ۱۳۹۲ خورشیدی (۲۰۱۳ میلادی) تا کنون بود.

کیوان جعفری‌طهرانی در آغاز سخنرانی گفت: مطمئن هستم که هیچ یک از حاضران در این سالن از تحریم‌های غیر منصفانه اخیر علیه ایران و سری دوم آن در ۱۳ آبان (۴ نوامبر) خوشحال نیستند، چراکه نتیجه مستقیم این تحریم‌ها بر زندگی مردم ایران منفی بوده است.

وی تعادل در زنجیره ارزش فولاد ایران را منوط به تامین خوراک اولیه یعنی سنگ آهن دانست و گفت: زنجیره ارزش فولاد در افق ۱۴۰۴ خورشیدی (۲۰۲۵ میلادی) در هیچ یک از بخش‌ها کمبودی ندارد، به جز در بخش سنگ آهن که این کمبود چشمگیر و حدود ۳۲ میلیون تن است. این کمبود در نهایت به بخش کنسانتره منتقل خواهد شد که کسری این بخش ۶ میلیون تن برآورد می‌شود. در گندله، تنها یک میلیون تن و در آهن اسفنجی و چدن احتمال ۸ میلیون تن کمبود وجود خواهد داشت.

این کارشناس، سناریوهای محتمل در صادرات فولاد ایران را به شرط نبودن تحریم‌ها چنین تشریح کرد: بر اساس نسبت صادرات بر تولید ایران، در افق ۱۴۰۴ صادرات ۱۵.۶ میلیون تن محتمل است و بر اساس نسبت صادرات بر تولید جهانی، صادرات ۱۱.۲ میلیون تن برای ایران در این افق محتمل‌تر خواهد بود. همچنین بیشترین میزان صادرات به طور بالقوه ۱۰.۵ میلیون تن برآورد شده اما بر اساس چشم‌انداز برنامه‌ریزی شده و بر اساس طرح جامع فولاد، ایران باید در افق ۲۰۲۵، حدود ۲۰ میلیون تن صادرات فولاد داشته باشد تا شاهد مازاد عرضه در داخل نباشیم.

جعفری طهرانی به آمار صادرات فولاد ایران در ۴ ماه نخست سال ۹۷ اشاره کرد و گفت: بر اساس اطلاعات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، فولاد خوزستان همچنان بزرگترین صادرکننده فولاد ایران است که در مدت یادشده ۹۵۹ هزار و ۸ تن فولاد صادر کرد. فولاد مبارکه، دومین صادرکننده برتر ایران در آن دوره بود که ۴۵۹ هزار و ۶۱۳ تن فولاد صادر کرد. صادرات فولاد هرمزگان نیز به عنوان سومین صادرکننده برتر کشور به ۳۷۳ هزار و ۵۴۹ تن رسید. در ادامه، ذوب آهن اصفهان ۳۶۹ هزار و ۶۰۴ تن، فولاد کاوه جنوب کیش ۳۴۳ هزار تن، فولاد خراسان ۷۵ هزار و ۶۹۷ تن، فولاد آلیاژی ایران ۳۰ هزار و ۳۲۲ تن و فولاد اکسین ۱۲ هزار و ۸۶۸ تن صادرات داشتند. در نتیجه، مجموع صادرات شرکت‌های یاد شده در ۴ ماه نخست امسال خورشیدی، ۲ میلیون و ۶۲۳ هزار و ۶۶۱ تن بود.

این تحلیلگر بازارهای بین‌الملل فولاد و سنگ آهن، در ادامه سخنرانی خود در کنفرانس جهانی فروآلیاژهای ۲۰۱۸ به تاثیر تحریم‌های امریکا بر تولید و صادرات فولاد ایران پرداخت و در این باره توضیح داد: تحریم‌های جدید بر صادرات فولاد ایران تاثیرگذار خواهد بود اما شرکت‌های فولادی و تاجران با قیمت‌های رقابتی به دنبال بازارهای جدید هستند.

به گفته ایران برای تکمیل پروژه‌های زنجیره ارزش فولاد نیاز دارد تا دوباره از فناوری‌های اروپایی که در زمان برجام از آنها بهره می‌برد به فناوری‌های چینی بازگردد و از تاثیر تحریم‌ها بکاهد.

تفصیل گزارش مزبور را اینجا بخوانید.

Submitted by admin on