دنیای بورس- محمد نجفی: تقاضای متانول چین در سالهای اخیر به ویژه با رشد ملموس تعداد واحدهای متانول به الفین (MTO) و زغال سنگ به الفین (CTO) افزایش چشمگیری داشته است. در حال حاضر تقاضا برای متانول از سوی این واحدها تقریبا به 50 درصد از کل تقاضای چین برای این محصول میرسد. پیشتر بازار متانول چین در وضعیت مازاد عرضه قرار داشت اما در حال حاضر به علت تاخیر در آغاز به کار پروژههای جدید تولید متانول در داخل و خارج از چین، بازار به وضعیت تعادل رسیده و همین امر نیز از رشد قیمت متانول حمایت کرده است.
در این میان افزایش قیمت متانول تولیدکنندگان پاییندستی را زیر فشار قرار داده است. از میانه سال 2017 میلادی، هزینه واحدهای MTO افزایش ملموسی را تجربه کرد و همین امر نیز حاشیه سود این واحدها را از میان برد. این وضعیت در مورد واحدهایی که برای تولید نیاز به خرید متانول دارند وخیمتر از واحدهای منسجم بود.
فصل تعمیر و نگهداری واحدهای تولید متانول در چین از ماه مارس آغاز شد و در خارج از چین نیز تعداد زیادی از واحدهای تولیدکننده این محصول به علت انجام عملیات تعمیر و نگهداری از مدار خارج شدند. علاوه بر این موضع، ورود تعدادی از واحدهای جدید تولید متانول به مدار تولید نیز به تاخیر افتاد. پس از سپری شدن زمان کوتاهی از ابتدای ماه مارس، رفته رفته واحدهای MTO با افزایش هزینه روبرو شدند. برای مثال یکی از این واحدها در شرق چین در بازه آوریل تا می با حاشیه زیانی برابر با هزار یوان در هر تن مواجه شد. به علت وضعیت ضعیف اقتصادی، بسیاری از واحدهای MTO متکی به خرید متانول، وارد فاز تعمیر و نگهداری شدند تا از زیان عملیاتی خود جلوگیری کنند. از جملهای واحدها میتوان به Yangmei Hengtong، Zhongyuan Ethylene، Ningbo Fund، Nanjing Wison و Zhejiang Xingxing اشاره کرد. در نتیجه خروج این واحدها، قیمت متانول کاهش یافت و همین امر نیز افت هزینهتولید واحدهای MTO را به همراه داشت. بدین ترتیب Yangmei Hengtong و Nanjing Wison بار دیگر فعالیت خود را از سرگرفتند اما بازگشایی دیگر واحدها مانند Zhongyuan Ethylene و Ningbo Fund باز هم به تاخیر افتاد.
با وجود بازگشت تعداد زیادی از واحدهای تولید متانول در چین به مدار ، سطح تولید و ذخایر متانول در چین پس از بازگشایی این واحدها بازهم محدود مانده است. همچنین ورود مجدد واحدهای متانول در خاورمیانه و جنوب شرق آسیا به مدار و افزایش عرضه متانول از سوی این واحدها به بازار وارداتی چین کمبو عرضه را جبران نکره چرا که به علت تعطیلی تعداد قابل ملاحظهای از واحدهای اروپایی، میزان عرضه محمولههای متانول به بازار وارداتی کماکان با محدودیت روبروست. در عین حال هزینه حمل و نقل متانول در داخل چین به مناطق ساحلی بالاست و به همین دلیل جابجایی این محصول میان بازارهای داخلی مقرون به صرف نیست.
در عین حال بسیاری از واحدهای جدید تولید متانول چین که قرار است در آینده نزدیک وارد مدار تولید شوند، به واحدهای MTO مجهز هستند و بدین ترتیب این واحدها مصرفکننده متانول تولیدی خود خواهند بود. به همین علت محدودیت عرضه متانول در بازار داخلی چین باز هم میتواند پابرجا بماند. بدین ترتیب کمبود عرضه باید از طریق واردات تامین شود. با در نظر گرفتن شرایط ذکر شده، در صورت تاخیر در ورود واحدهای جدید متانول در خارج از چین به مدار تولید، به نظر نمیآید که قیمت متانول در داخل این کشور زیر فشار شدیدی قرار گیرد.
منبع: ccfgroup