پیشبینی تحلیلگران از میزان کاهش صادرات نفت ایران
بانک UBS: جیوانی استانوا، تحلیلگر ارشد بانک UBS پیشبینی میکند که تا ماه نوامبر سال جاری میلادی، صادرات نفتایران به میزان 200 تا 500 هزار بشکه در روز کاهش یابد.
پلاتس: به عقیده پل شلدون، صادرات نفت ایران به تبع آغاز اجرای تحریمهای خزانهدرای آمریکا تا فصل چهارم سال جاری میلادی افتی به میزان 200 هزار بشکه در روز را تجربه خواهد کرد. شلدون به عنوان مشاور ارشد مسائل ژئوپولیتیکی با موسسه پلاتس همکاری میکند.
SVB Energy: سارا وخشوری، رئیس شرکت مشاورهای SVB معتقد است در صورت عدم دستیابی به توافقی جدید میان ایران و غربیها و به اجرا درآمدن تحریمهای آمریکا بر ضد این کشور، 200 تا 500 هزار بشکه از تولید نفت ایران تا فصل ابتدایی سال 2019 از بازار جهانی خارج خواهد شد. به عقیده این تحلیلگر بازار انرژی، رقم کاهش صادرات تا میانه سال آینده میلادی به 900 هزار بشکه خواهد رسید.
ClearView Energy: برآورد کوین بوک، مدیر عامل شرکت فروش نهادههای انرژی ClearView از کاهش صادرات نفت ایران تا پایان سال 2018 میلادی در سطح 450 هزار بشکه در روز است.
Hedgeye Risk Management: جو مک مانیگل، تحلیلگر بازار انرژی موسسه مشار سرمایهگذاری Hedgeye Risk Management بر این عقیده است که تا پایان سال جاری میلادی، کاهش صادرات نفت ایران در سطح 500 تا 800 هزار بشکه در روز خواهد بود.
Rapidan Energy: رئیس شرکت پرداز اطلاعات Rapidan Energy پیشبینی میکند که 100 تا 200 هزار بشکه در روز از میزان صادرات نفت خام ایران تا پایان سال 2018 کاسته خواهد شد. باب مک نلی که سمت مشاور جورج بورش، رئیس جمهور سابق آمریکا را نیز در کارنامه دارد، میزان افت صادرات نفت ایران تا میانه سال 2019 را در سطح 500 هزار بشکه برآورد میکند.
پیش بینی تحلیلگران از تحولات پیشرو:
بسیاری از تحلیلگران شرکت کننده در نظرسنجی پلاتس معتقدند که دولت ترامپ در مقایسه با دولت اوباما راههای گریز کمتری را در مواجهه با بحث تحریم پیش روی کشورها قرار خواهد داد. بااین وجود انتظار میرود در صورت جهش قیمت نفت، آمریکا مجبور شود از شدت اقدامات خود بر ضد ایران بکاهد.
همچنین پیشبینی می شود که کره جنوبی و ژاپن بیش از سایر کشورها از حجم خرید نفت از ایران بکاهند. در این میان پایبندی کشورهایی مانند چین، هند و ترکیه به تحریمهای آمریکا در هالهای از ابهام قرار دارد. همچنین برخی از سران کشورهای اروپایی ممکن است قوانینی را برای بلوکه کردن تحریمهای آمریکا در کشورهای خود به اجرادرآورند. با این وجود انتظار میرود که شرکت هایی با درجه ریسکپذیری پایین ترجیح دهند با تحریمهای آمریکا علیه ایران همراه شوند تا بدین ترتیب از دسترسی به سیسم بانکی آمریکا محروم نمانند.
ذکر این نکته ضروری است که براساس اعلام وزارت خزانه درای آمریکا، کشورها 180 روز فرصت دارند تا مبادلات تجاری خود را با ایران در صنایع نفت، پتروشیمی، سرمایه گذاری بالادستی صنعت نفت، بنادر، کشتیرانی و گشتی سازی و همچنین بانک مرکزی این کشور قطع کنند. بر طبق تصمیم این نهاد، به کشورهایی که در دوره های 180 روزه میزان خرید نفت از ایران را به میزان ملموسی کاهش داده باشند معافیتهایی اعطا خواهد شد. در مورد عبارت "کاهش ملموس" هنوز معیاری در نظر نگرفته شده اما در دوران اوباما این عبارت به معنای کاهشی در سطح 20 درصد بود.