مرهم موقت روی زخم‌های « تپکو » و « فاذر »

پرداخت و واریز بخشی از حقوق و مطالبات کارگران دو شرکت هپکو و آذرآب در حالی مورد تایید مقام‌های بلندپایه قرار گرفته و تا حدی مرهمی موقت بر زخم‌های عمیق و چند ساله این دو مجموعه قدیمی است که  مشکلات اصلی ژرف‎تر از آن است که با کمک‌هایی از این دست برطرف شود. «دنیای بورس»‌ با بررسی ریشه اصلی مشکلات، ارائه راهکار اساسی برای خروج از بن بست کنونی را نیازمند تدقیق و نگاه ریزبین و کارشناسی می‌داند.

شرکت‌های هپکو و آذرآب جزو آن دسته از بنگاه‌های قدیمی هستند که پیش از اینکه در وضعیت نابه سامان کنونی به سر برند، برای خود نام و آوازه‌ای در اقتصاد ایران داشتند. در شرایط کنونی این دو شرکت که عمده مشکلات آن‌ها بیشتر به مالکیت شرکتی و ساختار آن بر می‌گردد در شرایط نامطلوبی به سر می‌برد. اختلال و بهم ریختن تعادل در تولید و عملیات این دو شرکت کار را به نارضایتی کارگران کارخانه و شکایت از وضع عمومی کشانده؛ به طوریکه همزمان با اعتراض کارگران نسبت به عدم پرداخت حقوق معوقه چندماهه و مطالبات خود درهفته گذشته، مقام‌های بلندپایه همچون وزیر کار، رفاه و تعاون اجتماعی از نزدیک از شرکت بازدید کردند و قول‌های مساعد را برای پیگیری مطالبات وعده دادند و حتی از واریز بخشی از معوقه‌های کارگران این دو شرکت قدیمی خبر دادند.

پرداخت بخشی از واریز

در این میان استاندار مرکزی از واریز بخشی از معوقه‌های کارگران شرکت‌های هپکو و آذرآب اراک به حساب این کارگران خبر داد. محمود زمانی قمی در این باره اظهار کرد: با پیگیری‌هایی که تا ساعت پایانی وقت اداری روز (پنجشنبه) به‌طول انجامید در نهایت عصر همان روز بخشی از معوقات کارگران شرکت‌های هپکو و آذرآب به حساب آن‌ها واریز شد. به گفته استاندارد مرکزی 7 میلیارد تومان وام برای پرداخت معوقه‌های کارگران هپکو و 20 میلیارد تومان برای پرداخت معوقه‌های کارگران آذرآب نهایی شد. در همین حال سیاوش درمنی عراقی؛ سرپرست شرکت صنایع آذرآب اراک تاکید کرد: تولید در کارگاه های این شرکت مادرتخصصی روز دوشنبه با بیش از 800 میلیارد تومان قراردادهای سنگین صنعتی از سرگرفته شد.

پیش از این هم علی ربیعی؛ وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی هم در همان روز پنج شنبه از قول مساعد برای پرداخت معوقه‌ها به کارگران آذراب و هپکو خبر داده بود. محمد شریعتمداری؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز البته درهمان زمان در خصوص آذرآب گفته بود:‌ بدهی آذرآب به تامین اجتماعی و امور مالیاتی تقسیط شود و در خصوص هپکو هم گفته بود:‌ سازمان خصوصی‌سازی بر تعهدات مالک هپکو نظارت کند.

جزئیات پرداخت مطالبات کارگران

محمدرضا حسين زاده؛ مديرعامل بانك‌ ملى ايران در خصوص جزئیات این پرداخت تاکید کرده بود: پيرو تاکید رییس جمهور و دستور ویژه كرباسيان؛ وزير اموراقتصادى و دارائى براى تامین منابع لازم به منظور رفع مشكلات كارگرى  شركت‌هاى آذرآب و هپكو، بانك ملى ايران مبلغ 20 میلیارد تومان براى آذرآب و بانك تجارت مبلغ 7 میلیارد تومان براى هپكو روز پنجشنبه ششم مهرماه اختصاص و پرداخت شد.

تصمیم درست

اگر چه در این راستا کمک‌ها و بسته‌های تشویقی دولت برای راضی نگه‌داشتن کارگران این دو مجتمع بزرگ اقتصادی در دستور کار است اما به نظر می‌رسد اگر بنگاهی با وجود پتانسیل نهفته‌ای که دارد، توان مولد و زایندگی نداشته باشد چه بسا در صورت کمک‌های دولتی از این دست باز هم نتواند به شرایط ایده‌آل خود برگردد و باز هم مشکلات در همان مراحل اولیه باقی می‌ماند. در این راستا کمک اصلی دولت باید در راستای حمایت از بنگاه برای افزایش توان و ضریب عملیات شرکت باشد تا با پایداری در تولید شرکت، مشکلات به صورت بنیادی و پایه‌ای رفع شود.

در همین رابطه بخوانید:

سرنوشت آذرآب پس از تحولات سهامداری

حاشیه‌های مجمع آذرآب (بخش یکم، بخش دوم)

آیا «تپکو» احیا می‌شود؟

سرنوشت «تپکو»‌با مدیریت جدید

مسیر مبهم بوران مشکلات در «تپکو»

تلاش دولت برای نجات «تپکو» 

گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوسیما درباره هپکو

Submitted by admin on