توانایی تولید بنزین یورو ۵
مرتضی امامی در نشست خبری که در پالایش نفت ستاره خلیج فارس برگزار شد، با بیان اینکه از فعالیت این پالایشگاه ۱۱ سال میگذرد، میگوید: به دلیل کیفیت مطلوب میعانات گازی که از پارس جنوبی به پالایشگاه ستاره خلیج فارس منتقل میشود، محصولهای که در این پالایشگاه تولید میشود زودتر از پیشبینی به کیفیت مطلوب رسید.
در حال حاضر گازوییلی که در پالایشگاه تولید میشود از کیفیت بالایی برخوردار است و بنزینی که در این پالایشگاه تولید میشود یورو ۴ است.
میزان گوگرد بنزین یورو ۴ که در پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس تولید میشود ۱۰ppm است. در حال حاضر ستاره خلیج فارس توانایی تولید بنزین یورو ۵ را دارد، اما متقاضی بنزین که شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی است تقاضای بنزین یورو ۵ را از این پالایشی ندارد.
محصولی که در پالایشگاه ستاره خلیج فارس ساخته میشود از یورو ۵ نیز بهتر است. در حال حاضر بیشترین میزان اکتانی که در کشور مورد استفاده قرار میگیرد نزدیک به ۹۰ است. از سوی دیگر آروماتیک باید ۳۵ درصد باشد که محصولی که در پالایشگاه تولید میشود زیر ۳۵ درصد است. همچنین بنزن باید زیر یک درصد باشد که بنزن محصولها نیز از یک درصد کمتر است.
تولید روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین
مدیرعامل پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس البته از راهاندازی واحد ۱۸ پالایشگاه ستاره خلیج فارس خبر داد و اظهار کرد: قبل از راهاندازی این واحد میزان تولید بنزین حدود 8 میلیون لیتر در روز بود. با راه اندازی واحد ۱۸ میتوان روزی ۱۰ میلیون لیتر بنزین تولید کرد.
خوراک پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس باید از پارس جنوبی تامین شود. از سوی دیگر از آنجایی که محصولهای تولید شده از پارس جنوبی کیفیت بالایی دارد مشتری زیادی دارد و باعث میشود میزان خوراک مورد نظر تامین نشود. به همین دلیل در تولید بنزین نوسان وجود دارد. اما اگر یک فاز ۱۲۰ هزار بشکه در نظر گرفته شود، تولید ۹۵ هزار بشکه تثبیت شد.
راهاندازی پتروشیمی
در طراحی پالایشگاه در ظرفیت کامل که ۳۶۰ هزار بشکه است، حدود ۲۰ تن در ساعت هیدروژن تولید میشود. البته همچنان که مدیرعامل تاکید میکند: برنامهای مبنی بر راه اندازی کارخانه پتروشیمی در پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس وجود دارد.
به طور کلی در فرآیند واحد بنزینسازی مقدار زیادی هیدروژن تولید میشود که قسمت اعظم آن برای سوخت پالایشگاه مصرف میشود. از آنجایی که شرکت ملی گاز خط لوله خود را تمیز نکرده بود ریز آهن وارد خط لوله شد.
برنامه انتقال هیدروژن
مدیران پالایش نفت ستاره خلیج فارس برنامهای در دستور کار دارند که هیدروژن را به پالایشگاه بندرعباس منتقل کنند زیرا در آن پالایشگاه یک واحد هیدروژن پلن وجود دارد و هیدروژن تولید میکنند و از آنجایی که تولید هیدروژن پر هزینه است قرار است هیدروژن خود را به آنجا منتقل کنند.
در پالایش نفت ستاره خلیج فارس در حال حاضر حدود ۳۰۰ مترمکعب در ساعت تولید محصول اکتانایزر صورت میگیرد که ۸۰ درصد آن پلت فرمیت میشود؛ به عبارت دیگر در ساعت ۲۴۰ مترمکعب بنزین اکتان ۹۵ ساخته میشود.
در پالایشگاه نفت گاز و نفت سفید تولید میشود. حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ مترمکعب در ساعت نفت گاز تولید میشود و حدود ۵۰ مترمکعب در ساعت نفت سفید تولید میشود.
تولید سوخت جت و هواپیمای نظامی
مدیرعامل پالایش نفت ستاره خلیج فارس همچنین از تولید سوخت جت و هواپیمای نظامی در این پالایشی خبر داد و گفت: با تصفیه نفت گاز و نفت سفید میتوان سوخت جت و هواپیمای نظامی تولید کرد و احتمالا این موضوع در سال آینده به نتیجه برسد.
در حال حاضر طبق مدیریت هزینهای که صورت گرفته تمرکز در فاز ۲ روی تولید بنزین خواهد بود تا تولید بنزین به ۲۰ میلیون تن در روز برسد.
به گفته امامی پالایش نفت ستاره خلیج فارس قصد دارد ال.پی.جی را انبار کند و از طریق کامیون به فروش برساند و حتی در صدد صادرات این محصول است. این محصول احتمالا به بندر شهید رجایی ارسال شود و به دو طریق ال.پی.جی سرد و ال.پی.جی گرم به فروش برسد.
راهکارهای تامین سرمایه
امامی در مورد تامین هزینه تکمیل پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس تاکید میکند: با توجه به هزینههای انجام شده و حجم باقیمانده و بازپرداخت وامهایی که در طول مدت پروژه تاکنون گرفته شده است، تا انتهای کار حدود یک میلیارد دلار نیاز باشد که مدیران این پالایشی برای تامین آن راهکارهای مختلف از جمله صندوق توسعه، افزایش سرمایه سهامداران، استقراض و قرارداد آف تیک را در دست بررسی دارند.
مدیرعامل پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس از ابراز علاقه سرمایهگذاران خارجی برای سرمایهگذاری در این پروژه خبر داد که در این راستا با سه یا چهار گروه در مورد تامین مالی پروژه مذاکره صورت گرفت.
برای تامین مالی پروژه ستاره نفت خلیج فارس به دو صورت فاینانس و آف تیک مذاکره شد؛ این مذاکره هم با کشورهای اروپایی از جمله آلمان و فرانسه بوده و هم با کشورهای اطراف و آسیای شرقی اعم از چین و کره.
دلیل به نتیجه نرسیدن مذاکره
مهمترین علت به نتیجه نرسیده مذاکرات به گفته مدیرعامل پالایش نفت ستاره خلیج فارس این است که سرمایهگذار برای سرمایهگذاری تضمین میخواهد در حالی که ستاره خلیج فارس خصوصی حساب شده و نمیتواند تضمین دولتی بدهد. ضامن ما سهامداران هستند و ضمانت سهامدار نیز در کشور سخت است. تاکنون چند MOU امضا شده که محصولها را بگیرند که عملیاتی شدن آن منتظر موافقت سهامداران است.
زمان تکمیل فازها
دو ماه گذشته اعلام شد فاز یک پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا آخر پاییز تکمیل شود اما این زمان به شرطی بود که منابع مالی مورد نیاز پالایشگاه تامین شود. در حال حاضر دو ماه گذشته و هیچ پولی به این پالایشی داده نشده است. با این حال سرعت عملیات اجرایی بدون تزریق هیچ پولی پنج برابر شد.
مدیرعامل پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس در مورد زمان تکمیل فازهای ستاره خلیج فارس میگوید: طبق پیشبینیهای صورت گرفته فاز نخست تا پایان دی ماه، فاز دوم تا پایان سال ۹۷ و فاز سوم شش ماه پس از تکمیل فاز دو تکمیل خواهد شد و به طور کلی در اولین فصل سال ۹۸ به شرطی که جریان نقدینگی مسائل حل شود، پالایشگاه روی ظرفیت خواهد بود.
در همین رابطه بخوانید: گفتوگوی جدید مدیرعامل پالایش نفت ستاره خلیج فارس