پیامهای متناقض
براساس آخرین پیگیریها اگر چه محسن خدابخش؛ مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس اوراق بهادار از عرضه سهم به پرداخت در ساعات پایانی امروز خبر میداد. پیگیریهای «دنیای بورس» براساس گفته محمد علیزاده؛ مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورسها گواه این بود که عرضه امروز به پرداخت به مثابه دیگر عرضههای اولیه احتمال دارد لغو شود اما در ساعات پایانی دادوستدها ناظر بازار در اطلاعیهی اعلام کرد: زمان عرضه اوليه سهام به پرداخت ملت (پرداخت) تا ساعت 13 امروز 27 تیرماه به اطلاع خواهد رسید. پس از این بود که پیام ناظر در پیغام دوم اعلام کرد عرضه اولیه امروز انجام میشود. ارسال پیامهای متناقض و ناهماهنگ از سوی نهاد اجرا و ناظر بازار نشان میدهد برنامهریزیها و ناهماهنگیها بلای جان بازار شده است.
دلیل تاخیر
به گفته مطلعان بازار دلیل اصلی تاخیر در عرضه، ابهامهایی است که برای سازمان بورس پیش آمده و شنیدهها حاکیست که سازمان از شرکت به پرداخت اطلاعاتی را خواسته است که این شرکت تا این لحظه ارائه نداده است، اما به نظر میرسد این موضوع دلیل قانع کنندهای برای تاخیر عرضه امروز نباشد. به پرداخت البته پیشبینی درآمد هر سهم منتهی به 29 اسفندماه سال جاری را براساس عملکرد واقعی ۳ ماهه (حسابرسی نشده) در همان ساعات پایانی بازار ارائه کرد؛ براین اساس به پرداخت در گزارش سه ماهه خود سود خود را از 2672 ریال به 2689 ریال تغییر داد . به عبارتی «به پرداخت» یک درصد تعدیل مثبت در یک قدمی ورود به بازار داده است . پیگیریها از سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت بورس تهران نشان میدهد هر یک از این دو نهاد، دیگری را علت تاخیر در عرضه امروز مقصر میدانند. پیش از این سازمان بورس و اوراق بهادار تمام تلاش خود را کرده بود که در صورت رفع ابهام، امروز عرضه اولیه صورت گیرد و در نهایت این تلاشها در ساعات پایانی به نتیجه رسید.
پرسش اصلی
پرسش اصلی که پیشروی سرمایهگذاران قرار میگیرد، این است که چگونه سهمی که هنوز ابهامهای آن برطرف نشده است و حتی مسئولان در جلسه روز قبل (معارفه پرداخت) از تکمیل بودن مدارک خبر میدهند، آگهی عرضهاش منتشر میشود؟. چه بسا همان آگهی میتواند تاثیر بسزایی بر وضعیت بورس داشته باشد چرا که ممکن است تعدادی از افراد برای خرید عرضه سهم خود را نقد کنند. کارشناسان معتقدند: بورس باید همانند ساعت تمامی حرکاتش دقیق و حساب شده و با برنامه باشد زیرا تکرار و تداوم چنین تصمیمهایی تنها به اعتماد عمومی سرمایه گذاران به بازار ضربه زده و این شائبه را ایجاد میکند که منطق برنامهریزی کمرنگ شده است.