به گزارش «دنیای بورس» به نقل از دنیای اقتصاد، مردم بدانند سکه و دلار جای سرمایهگذاری نیست، اما بورس جای سرمایهگذاری است. دولت اطمینان میدهد که میتوانند مثل اسکناس به اوراق بورس اعتماد کنند. اینها صحبتهای حسن روحانی در ۲۲ مرداد ماه بود. حالا از آن روزها بیش از پنج ماه میگذرد و همه به دنبال پاسخگویی حسن روحانی به وعدههایی که در اوایل سال جاری داده بود، هستند.
یک روز میپرسند بورس محکم چه شد و روز دیگر میگویند مگر نمیگفتید همه چیز را به بورس بسپاریم، پس چه شد؟ این سوال پس چه شد و چرا اینطوری شد، دو سوال پرطرفدار در این روزها در شبکههای اجتماعی است. روزهایی که بورس آشفته حال است و سهامداران عصبانی.
اما در کنار همه این اعتراضها و سوالها و یادآوری وعدههای ماههای گذشته، دیروز محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور در حاشیه جلسه هیات دولت گفت از مجلس و کمیسیونهای مجلس میخواهیم در بورس دخالت نکنند.
او البته بدون اشاره به صحبتهای رئیس دولت و وعدههایی که درباره بورس مطرح کرده بود، بیان کرد دولت اجازه نخواهد داد مردمی که براساس نظر وزیر اقتصاد اعتماد کردند و وارد بورس شدند، ضرر کنند.
او همچنین در بخش دیگر صحبتهایش گفت کسانی که برای دولت آمدند و اعتماد کردند، ما باید دنبال کنیم که سلب اعتماد نشود، اگر نگاه ما به بورس همان نگاهی باشد که در همه دنیا است، درازمدت جواب خواهد داد و ما به آینده خوشبین هستیم. با این وجود اما دیروز، روز بحث و جدل مجازی دولت و نمایندههای مجلس بود.
در این میان سهامداران و فعالان حوزه بورس هم هر کدام تحلیل و پیشبینی خود را از صحبتها و نظرات مطرح شده در این رابطه در صفحههایشان مینوشتند. در همان روزی که رئیس دفتر رئیسجمهور از نمایندههای مجلس میخواهد که در بورس دخالت نکنند، اما اوضاع نه فقط در شبکههای اجتماعی بلکه در بهارستان هم متفاوت با این درخواست بود.
برای مثال یکی از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس اعلام کرد که مجلس عزم خود را برای جدا کردن بورس از وزارت اقتصاد و دولت جمع کرده است چرا که تا زمانی که بورس تحت نظر دولت باشد وضعیت بازار سرمایه هیچوقت اصلاح نخواهد شد.
سکانس دیگر ماجرای بورس بحث استعفا است. موضوعی که مردم معترض نسبت به آنچه در این بازار سرمایه در حال اتفاق افتادن است، در تجمعهای اعتراضی خود در مقابل ساختمان بورس آن را فریاد میزدند.
روز چهارشنبه در همین رابطه امیر حسین قاضیزاده، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود نوشت: «برای بازگشت ثبات به بازار سرمایه، مدیرانی که در این مدت ترک فعل کرده یا سیاستگذاری غلط داشتند یا روی تخلفات چشمپوشی کردهاند باید هرچه سریعتر استعفا کنند، در غیر این صورت عزل شده و تحت پیگرد قانونی قرار میگیرند.» او همچنین در ادامه توییت خود نوشت: «سوءمدیریت در بحران اخیر بورس کاملا مشهود است...»
اما قاضیزاده، تنها نمایندهای نبود که صحبت از استعفا کرد. در همان روزی که واعظی از نمایندههای مجلس درخواست کرده بود که در بورس دخالت نکنند، یکی دیگر از نمایندهها در صفحه شخصی خود درباره بورس نوشت و حتی صحبت از استعفا کرد. احمد نادری، در توییتر وزیر اقتصاد را بیکفایت خواند و اعلام کرد که استیضاح او شامل ۱۱ محور است.
او در ادامه نوشت:«استیضاح او با ۱۰۲ امضا به هیات رئیسه مجلس ارسال شده و افتضاح بورس در صدر همه محورها است. علاوه بر آن؛ آنها که در تلویزیون مردم را تشویق به سرمایهگذاری در بورس کردند، امروز باید پاسخگو باشند.»
از دیگر موضوعاتی که دیروز درباره آن در توییتر صحبت میشد ماجرای استعفای حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس بود که دیشب به شدت خبرساز شده بود.
موضوعی که شورای عالی بورس با آن موافقت کرد و فعالان حوزه بورس در نوشتههایشان که با یکدیگر به اشتراک میگذاشتند درباره این موضوع مینوشتند که حال باید دید چه کسی جایگزین قالیباف در مسند ریاست بازار سهام کشور میشود.
- مجید رضا حریری | رئیس اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین
بخش زیادی را به بازار سرمایه فرستادید، سرمایه خرد مردم را ذوب کردید، هر که هشدار داد را مورد هجوم همان مردم قرار دادید، حال با استفاده از بیچارگی همان مردم و بهانه همانها مشغول برنامهریزی برای سود بانکی که محل ارتزاق بخش دیگری از مردم است شدهاید. رفقا تورم را مهار کنید و مردم را رها.
- مسعود خوانساری | رئیس اتاق بازرگانی تهران
افزایش قیمت دلار فرصت تاریخی برای رشد صادرات و تقویت تولید بود. اما چرا با وجود افزایش بیش از چهار برابری قیمت ارز، نهتنها صادرات افزایش نیافت بلکه سیر نزولی پیدا کرد، چه کسی مقصر است؟ عدممشورت، لجاجتها، ندانمکاریها و تصمیمات عجولانهای که گرفته میشود، عامل اصلی این موضوع است.
- رضا بوستانی | صاحبنظر حوزه اقتصاد
حفظ شاخص بورس تصمیم شما است و انشاءالله موفق شوید. اما وقتی از نرخ سود بازار بینبانکی حرف میزنید یعنی میخواهید با تزریق پایه پولی در بازار بینبانکی تورم ایجاد کنید و هزینه این سیاست را به ۸۵ میلیون ایرانی تحمیل کنید.
- داود سوری | اقتصاددان
کاش زیاندیدگان بازار سرمایه صحبت از جبران خسارت نکنند و اجازه ندهند کسی نیز از جانب آنها چنین ادعایی کند. تنها باید متقاضی کارآیی و شفافیت بازار و محدود کردن دست دولت در امور بنگاهها باشند. بازار خود زیان حاصل از تصمیمهای غیر شخصی آنها را جبران میکند.