در این جلسه که با حضور رحمان بابازاده، موسس و رئیس هیئت مدیره گروه مالی فارابی، علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران، محمدرضا بیکزاده، مدیر سرمایهگذاری سبدگردان فارابی برگزار شد خلاصه ای از نحوه معاملات و همچنین مزیتهای این صندوق برای حاضران تشریح شد.
تولد اولین صندوق انرژی ایران
رحمان بابازاده درباره سابقه فعالیت فارابی در سالهای اخیر گفت: ما با نام فارابی نزدیک به دو دهه پیش فعالیت در بازار سرمایه ایران را آغاز کرده و طبق عهد اولیه ما یعنی بهبود مستمر، افزایش خلاقیت، نوآوری و افزایش فعالیت بر بستر تکنولوژی حرکت کردیم. ما یک گروه متشکل از 12 شرکت در بخشهای مختلف هستیم که پنج میلیون مشتری در حوزههای مختلف بازار مالی داریم.
وی با تاکید بر اهمیت نوآوری در صندوق سینرژی، افزود: ما به استقبال نوآوری رفتهایم و تولد این پدیده جدید در بستر بورس انرژی برای اولین بار، نویدبخش اتفاقات خوبی در بازار انرژی کشور است.
توسعه ابزارهای سرمایهگذاری
در ادامه این نشست علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران با بیان اینکه مجموعه فارابی ریسک فعالیت در بورس انرژی را پذیرفت، گفت: بورس انرژی، بیشتر برای فعالان بخشهایی چون نفت، گاز و انرژی شناخته شده است تا فعالان بازارهای مالی؛ چراکه عمده فعالیتهای این تالار، مختص به حوزه نفت و فرآوردههای نفتی بوده است.
وی با اشاره به اینکه انرژی پیشران اقتصاد کشور است، افزود: تمام صنایع کشور، به نحوی با انرژی سرو کار دارند و اقتصاد کشور نیز مبتنی بر نفت توسعه یافته و فعالیتهای این بخش از اقتصاد نیز بسیار مهم است. ما از چند سال پیش برای فعالیت در بورس انرژی برنامهریزی کردهایم تا ابزارهای مورد نیاز را طراحی کنیم که خوشبختانه بخشی از آن امروز به نتیجه رسید که طبق مقررات بازار سرمایه با گواهی سپردهها کار خود را شروع کردیم، همچنین گام بعدی گواهی صرفهجویی است.
نقوی در مورد اهمیت گواهی صرفهجویی گفت: کشور در دوران ناترازی و کمبود انرژی قرار گرفته است و گواهی صرفهجویی هم از همین نظر اهمیت زیادی دارد. اکنون بالغ بر 260 میلیون متر مکعب گاز، معادل گواهی صرفهجویی صادر شده است. شرکت ملی گاز ایران هم از این موضوع استقبال کرده و برای استفاده بیشتر از این گواهیها برنامهریزی کرده است.
به گفته مدیرعامل بورس انرژی این فعالیتها به حوزه نفت و گاز محدود نشده و در حوزه برق هم یک بازار صدور گواهیهای صرفه جویی در حال اجراست و قرار است 20 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور احداث شود. قصد داریم مردم را به سرمایهگذاری در برق سبز ملحق کنیم که در گام بعدی گواهیهای آن هم منتشر میشود.
سود سینرژی برای کسبوکارها
محمدرضا بیکزاده، مدیر سرمایهگذاری سبدگردان فارابی و مدیر صندوق سینرژی نیز در ادامه این جلسه با اشاره به اینکه اخیراً به همت بورس انرژی گواهی سپرده نفت خام و گواهی صرفهجویی برق و گاز در بورس انرژی پذیرفته شده، اظهار داشت: با توجه به شرایط تنها اشخاص حقوقی میتوانند از این فرصت استفاده کنند و برای اشخاص حقیقی محدودیت وجود دارد. به همین دلیل این بازار به خوبی شکل نگرفته است و صندوق سینرژی به عنوان یک راهحل شروع به فعالیت کرده است تا تمام سرمایهگذاران دسترسی راحتی به گواهی سپردههای گاز، نفت و برق داشته باشند.
بیکزاده به دومین گواهی سپرده صندوق یعنی میعانات گازی نیز اشاره کرد و گفت: ما با دارندگان و فروشندگان مذاکره میکنیم و بخش دومی که این صندوق در آن سرمایهگذاری میکند، گواهی سپرده میعانات گازی است.
مدیر صندوق سینرژی در ادامه با اشاره به نقش گواهی صرفهجویی در حل مسئله سرمایهگذاری بخش برق گفت: امروز مسئله برق موضوع مهمی است؛ زیرا سیاستگذار آن را به عنوان یک کالا نمیشناسد و قیمتگذاری آن دستوری است. دخالت در قیمتگذاری برق، منجر شده سود فعالیت در این بخش بسیار کم باشد و سرمایهگذاران هم به همین دلیل از فعالیت در این صنعت اجتناب کنند؛ به همین دلیل نیز سرمایهگذاری در صنعت برق پرریسک محسوب میشد. حال آن که با گواهی صرفهجویی، برخی از پیمانکاران به وزارت نیرو یا وزارت نفت پیشنهاد میدهند پروژه صرفهجویی انجام دهند.
بهعنوان مثال، پیمانکاری پیشنهاد داد میزان مصرف برق در یکی از بیمارستانها را کاهش دهد؛ این پیمانکار، با عوض کردن لامپهای پرمصرف به مدل کممصرف، توانست این مهم را رقم بزند. روش کار به این شکل، چنین است که کمیته میزان صرفهجویی ایجاد شده را بررسی کرده و بعد گواهی صرفهجویی به پیمانکار ارائه میدهد. همین اتفاق در بخش گاز هم رخ میدهد و پیمانکار بدین روش، گواهی خود را در تابلو به فروش میرساند. صندوق سینرژی تبدیل به یک واسطه شده که هم بازارگردان است و هم افراد و بیزنسها را به هم وصل میکند.
بیکزاده در پایان گفت: با وجود اینکه تنها یک ماه از تولد صندوق میگذرد، اما ما توانستهایم بهترین بازدهی یک ماهه را کسب کنیم و31.2 درصد رشد داشته باشیم که دلیل این رشد نیز دلار توافقی و قیمت مناسب گواهیها بوده است.