جنگ ترامپ با فولاد چینی

متال بولتن: موضع‌گیری‌های رئیس جمهور جدید ایالات متحده پیرامون نقش مخرب واردات کالاهای چینی به آمریکا و انتقاد شدیدی از پایین نگه داشتن مصنوعی ارزش یوان در برابر دلار، چشم انداز یک جنگ تجاری تمام عیار را میان این دو اقتصاد بزرگ جهان ایجاد کرده است. در این میان یکی از مسائل مهم مد نظر فعالان بازار محصولات فولادی این است که در صورت اتخاذ رویکردی حمایتی از سوی ترامپ از صنعت فولاد این کشور طبق وعده‌هایی که وی در این ماه‌ها در زمینه حمایت از تولید داخلی مطرح کرده، سرنوشت بازار فولاد به کجا خواهد انجامید؟

در حال حاضر قوانین ضد دامپینگ آمریکا شامل حال 19 دسته از محصولات فولادی وارداتی از سوی چین می‌شود و عوارض وارداتی قابل ملاحظه‌ای برای بسیاری از محصولات فولادی وضع شده است. برای مثال واردات نورد سرد فولادی در حال حاضر با تعرفه وارداتی 266 درصدی مواجه است. این محدودیت‌ها باعث کاهش قابل ملاحظه صادرات فولاد از سوی چین به بازارهای آمریکا شده است.

صادرات فولاد چین به آمریکا از ابتدای سال تا پایان اکتبر 2016 تنها به بیش از 977 هزار تن رسید و این در حالی است که رقم صادرات در مدت مشابه سال پیش از آن در سطح 2/1 میلیون تن بود. با این وجود ایالات متحده به عنوان مشتری اصلی فولاد چین به حساب نمی‌آید. با در نظر گرفتن رقم صادرات 92/7 میلیون تنی فولاد چین در ده ماه ابتدایی سال 2016، به راحتی می‌توان فهمید که ایالات متحده تنها یک درصد از صادرات فولاد چین را جذب بازار خود می‌کند. بدین تریب می‌توان حدس زد که هرگونه افزایش محدودیت از سوی دولت ترامپ در زمینه واردات فولاد ، تاثیرگذاری اندکی را بر بازار صادراتی فولاد چین خواهد داشت. بنا براین باید قبول کرد که فرایند کاهش ظرفیت مازاد تولید فولاد چین در سال 2017 اصلی‌ترین عامل تاثیرگذار بر قیمت محصولات فولادی خواهد بود و سیاست‌های اقتصادی ترامپ نمی‌تواند تاثیر شایانی را بر قیمت‌ این محصولات داشته باشد.

در عین حال نباید فراموش کرد که مقامات چینی به راحتی زیر بار محدودیت‌های دولت‌های مختلف در زمینه تجارت با این کشور نخواهند رفت. برای مثال اوباما در شروع به کار دولتش با آتش نسبتا تندی نسبت به وضعیت تجارت برخی از محصولات با چین وارد کاخ سفید شد و به سرعت نیز تعرفه قابل ملاحظه‌ای را برای واردات تایر خودرو از چین وضع کرد. در مقابل شاهد بودیم که دولت چین برای مقابله به مثل، اقدام به وضع تعرفه بر گوشت مرغ و  برخی قطعات خودرو آمریکایی کرد که این امر منجر به عقب نشینی کامل اوباما از موضوع تعرفه واردات تایر خودرو شد. بنابراین باید گفت اگر ترامپ رویکردی تهاجمی را در قبال چینی‌ها اتخاذ کند، آنها نیز ممکن است با وضع محدودیت‌های تجاری از جمله تعرفه واردات خودرو و قطعات و همچنین برخی از محصولات الکترونیکی مانند گوشی های تلفن همراه اپل پاسخ حجومی‌تری را به دولت آمریکا بدهند.

 

Submitted by admin on