به گزارش «دنیای بورس» به نقل از ایسنا، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام از آغاز تست انسانی واکسن کرونا در هفته نخست دیماه خبر داد. محمد مخبر با بیان اینکه تمامی امکانات و مقدمات لازم این واکسن فراهم شده است، اظهار کرد: تست انسانی این واکسن در سه فاز از هفته نخست دی ماه شروع خواهد شد. این واکسن از مسیری تولید شده است که کمترین تبعات را دارد و امتحان شده است. به گفته وی، «در تولید این واکسن از ویروس کشته شده و ضعیف شده استفاده شده است که در گذشته نیز از این روش در کشور استفاده شده بود.» مخبر گفت: با یاری خداوند ملت عزیزمان هیچ مشکلی در تهیه و تولید و تزریق واکسن نخواهند داشت.
آخرین خبر خرید واکسن کرونا از کوواکس
دنیایاقتصاد نوشت: همزمان با آغاز واکسیناسیون کرونا در انگلیس و آمریکا حالا چشمانداز روشنی از آینده برای جهانیان به وجود آمده است. در ایران نیز آنطور که مقامات وزارت کشور اعلام کردهاند درحال خرید واکسن کرونا از چین، روسیه و هند هستند. در همین راستا سعید نمکی، وزیر بهداشت اعلام کرد که دستورات لازم برای واردات و خرید واکسن از کشورهای دیگر و اتحادیه کوواکس، داده شده و پیگیریها در حال انجام است. وی افزود: مردم نگران نباشند، اگر قرار باشد واکسنی وارد شود، از مطمئنترین منابع که در بیرون از این سرزمین ریسک خود را طی کرده، انجام خواهد شد. از سوی دیگر سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اولویتبندیهای صورت گرفته برای واکسیناسیون کرونا در کشور گفت: البته هنوز واکسنهای در دسترس و قابل توزیع توسط سازوکار بینالمللی کوواکس اعلام نشده، اما همه تلاش وزارت بهداشت و مجموعه دولت این است که واکسنهای تایید شده وارد کشور شوند.
سیما ساداتلاری در گفتوگو با «ایسنا»، درباره آخرین وضعیت خرید واکسن کرونا برای کشور گفت: اقدامات هماهنگ در وزارت بهداشت و با پشتیبانی کامل دولت، رئیسجمهوری و معاون اول رئیسجمهوری و با مشارکت فعال وزارت امور خارجه، بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه، سایر نهادهای ذیربط و نیز وزارت راه برای انتقال واکسن کرونا در حال انجام است. وی افزود: البته هنوز واکسنهای در دسترس و قابل توزیع توسط سازوکار بینالمللی کوواکس اعلام نشده است. در عین حال سیاستهای اولویتگذاری گروههای مختلف در معرض خطر، برای تزریق واکسن کرونا تنظیم و پس از نهایی شدن توسط وزیر بهداشت ابلاغ خواهد شد.
احتمال آماده شدن واکسن ایرانی کرونا تا عید
از سوی دیگر مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به آغاز مرحله نخست کارآزمایی انسانی واکسن کرونا ایرانی از ابتدای دیماه گفت: امیدواریم تا پیش از سال جدید این واکسن آماده شود.
به گزارش خبرگزاری فارس، وی در برنامه «تهران کلینیک» رادیو تهران با اشاره به آغاز مرحله تست انسانی واکسن کرونا انسانی از ابتدای دیماه گفت: براساس اظهارات مسوولان ساخت این واکسن، مرحله تست انسانی از اول دی، روی ۵۶ تا ۶۰ نفر انجام میشود. این افراد در محدوده سنی ۱۸ تا ۵۰ سال بوده و پس از تزریق در قرنطینه میمانند تا مواجهه با ویروس نداشته باشند. به افراد داوطلب پاداش مختصری داده میشود. این واکسن عوارضی ندارد چون از ویروس ضعیف شده تهیه میشود.
وی افزود: این واکسن در سازمان غذا و داروی سازمان بهداشت جهانی ثبت شده و مراحل آزمایشی آن هم بهصورت مکرر ثبت میشود. پس از موفقیتآمیز بودن مرحله اول تست انسانی، تعداد بیشتری از این واکسن در مرحله دوم استفاده خواهند کرد. اگر پس از تزریق مرحله دوم حدود ۲ تا ۳ هفته نتایج خوبی به دست بیاید بلافاصله تزریق برای عموم مردم قابل انجام خواهد بود. در تولید انبوه واکسن مشکلی نداریم.
محرز در واکنش به اظهارات دکتر قانعی، رئیس کمیته علمی ستاد کرونا مبنی بر انصراف از پذیرش واکسن بهدلیل نداشتن شرایط نگهداری واکسن گفت: واکسنهای کرونا فایزر و مدرنا به دمای ۷۰ و ۲۰ درجه زیر صفر نیاز دارند و ما امکانات نگهداری آن را نداریم؛ فقط کشورهایی مثل آمریکا، انگلیس و فرانسه و آلمان میتوانند از این واکسنها استفاده کنند. وی با اشاره به عوارض واکسن فایزر گفت: این واکسنها جدید است و عوارض آن در درازمدت نمایان میشود. دو نفر بهدلیل داشتن زمینه حساسیتی واکنش شدید آلرژیک نشان دادهاند ولی گزارشی مبنی بر فلج صورت ندیدهام. بسیاری از این واکسنها بهصورت اضطراری تایید شدهاند.
ساخت یخچالی با قابلیت دمای منفی ۸۰ درجه
در همین حال رضا اسدیفرد، رئیس شبکه آزمایشگاهی فناوری راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در گفتوگو با «ایلنا» از ساخت یخچالی با قابلیت نگهداری واکسن کرونا در دمای منفی ۸۰ درجه خبر داد.
داروی جدید درمان اعتیاد در ایران
ایسنا نوشت: سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری اعلام کرد که داروی جدید درمان اعتیاد طی یکی، دو ماه آینده تاییدیه لازم را از سازمان غذا و دارو دریافت میکند.
پیشخرید واکسن تایید شد
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه برای خرید واکسن کرونا توافقاتی با کوواکس صورت گرفته است، پیشخرید واکسن را تایید کرد و گفت: برای تکمیل این خرید باید بخشی از پول به حساب ذینفع در یک بانک اروپایی پرداخت شود. اما بانک مقصد در صورتی حاضر است پول را دریافت کند که مجوز اختصاصی و موردی توسط آمریکا صادر شود.
رئیسکل بانک مرکزی ترس بانکهای اروپایی از آمریکا را یک مانع برای خرید واکسن عنوان میکند. به گفته همتی، وزارت بهداشت ایران، برای خرید واکسن کرونا توافقاتی با کوواکس داشته است. مبلغ مشخصی هم باید از طرف ایران پرداخت شود که بخشی از آن بهعنوان پیش پرداخت باید به حساب ذینفع در یک بانک اروپایی پرداخت شود. اما بانک مقصد در صورتی حاضر است پول را دریافت کند که مجوز اختصاصی و موردی توسط آمریکا صادر شود و تمام مراحل انتقال پول به صراحت در آن ذکر شود.
او درباره آخرین مراحل استفاده از منابع مسدودی گفت: در حال حاضر، مجوزی که صادر شده است مربوط به تبدیل منابع وون کره در بانکهای کره جنوبی به دلار آمریکا از طریق یک بانک آمریکایی و سپس انتقال آن به بانک مقصد است. در این مجوز هم هیچ تضمینی برای رسیدن پول به مقصد وجود ندارد. آمریکاییها به صراحت قید کردهاند که هر لحظه و در هر مرحله میتوانند مجوزی که صادر کردهاند را لغو کنند.
تحریمهای آمریکا حد و مرز ندارد
رئیسکل بانک مرکزی در گفتوگو با پایگاه خبری این نهاد، با بیان این موضوع که اساسا خرید کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی به هیچ عنوان نباید مشمول تحریم باشند و نباید نیازمند دریافت هیچ مجوزی باشند، توضیح داد: البته تمام تحریمهای آمریکا علیه ایران از نظر ما نامشروع و خلاف حقوق بینالملل است و هیچ مبنای قابل قبولی برای آنها وجود ندارد؛ اما دولت ترامپ در راستای سیاست فشار حداکثری یا به عبارت بهتر زورگویی و یکجانبه گرایی حداکثری، تمام قواعد حقوق بینالملل را زیرپا گذاشته که یکی از آنها تحریم کل نظام مالی ایران و تمام بانکهای ایرانی است.
همین که آمریکا، بانک مرکزی و تمام بانکهای ایرانی را تحریم میکند و صادرات نفت، محصولات پتروشیمی و سایر اقلام صادراتی ایران را تحریم میکند، نشاندهنده این است که هیچ حد و مرزی در اعمال فشار علیه مردم ایران قائل نیست.
به گفته همتی، دروغگویی آمریکا در این ادعا که واردات دارو و غذا و اقلام بشردوستانه برای ایران تحریم نیست، با کمی تأمل روشن میشود. فرض کنیم آمریکاییها در اعمال سیاست فشار حداکثری موفق میشدند و میتوانستند صادرات نفت و سایر اقلام را به صفر برسانند (البته مشخص شد که موفق نشدند و هیچ وقت موفق نخواهند شد)، اما اگر این اتفاق میافتاد، واردات دارو و غذا با چه منابعی باید انجام میشد؟ کشور برای اینکه بتواند واردات انجام دهد نیاز به صادرات دارد.
بدون صادرات چگونه میتوان واردات انجام داد؟ آمریکاییها از سوی دیگر اعلام کردهاند که تمام بانکها و موسسات مالی ایران تحریم هستند. واردات اقلام بشردوستانه نیاز به بانک دارد. بدون بانک چگونه میتوان واردات انجام داد؟ البته همانطور که گفتم، تمام سیاستهای تحریمی دولت ترامپ تاکنون شکست خورده است و اگرچه مشکلاتی برای مردم عزیز کشورمان ایجاد شده اما اهدافی که از این سیاست دنبال میکردند هیچکدام محقق نشده است.
ترس بانکهای خارجی
رئیسکل بانک مرکزی در ادامه توضیح داد که وضعیت پرداخت پول برای خرید واکسن به چه شکل است: وزارت بهداشت ایران، برای خرید واکسن کرونا توافقاتی با کوواکس داشته است. مبلغ مشخصی هم باید از طرف ایران پرداخت شود که بخشی از آن بهعنوان پیش پرداخت باید به حساب ذینفع در یک بانک اروپایی پرداخت شود. علی الاصول، همین که این پرداخت برای واکسن کروناست و فرستنده و ذینفع پول هم مشخص است باید کفایت کند و نباید هیچ دلیل و سند دیگری برای این موضوع نیاز باشد.
مورد مصرف واکسن کرونا مشخص است و هیچ کارکرد دیگری ندارد. اما به دلیل فشارهایی که آمریکاییها بر بانکهای مختلف اروپایی آوردهاند و آنها را از کار با ایران ترساندهاند و جریمههای بسیار سنگینی را علیه آنها تحمیل کردهاند، بانک مقصد در صورتی حاضر است پول را دریافت کند که مجوز اختصاصی و موردی توسط آمریکا صادر شود و تمام مراحل انتقال پول به صراحت در آن ذکر شود. در حال حاضر، مجوزی که صادر شده است مربوط به تبدیل منابع وون کره در بانکهای کره جنوبی به دلار آمریکا از طریق یک بانک آمریکایی و سپس انتقال آن به بانک مقصد است. در این مجوز هم هیچ تضمینی برای رسیدن پول به مقصد وجود ندارد. آمریکاییها به صراحت قید کردهاند که هر لحظه و در هر مرحله میتوانند مجوزی که صادر کردهاند را لغو کنند.
این میتواند شامل مرحلهای باشد که پول بهصورت دلار آمریکا نزد یک بانک آمریکایی است. نکته دیگر اینجاست که آمریکاییها یک مجوز عمومی برای اقلام بشردوستانه صادر کردهاند که بانکهای خارجی حاضر به پذیرش آن نیستند. البته بانکهای خارجی با ایران دشمنی ندارند و علاقهمند هستند که اینگونه نقل و انتقالات را انجام دهند، اما ترس آنها از عملکرد آمریکا و سابقه بد آمریکاست که در بسیاری از موارد، بانکها را به دلایل واهی و به خاطر انجام تراکنشهای مالی، میلیاردها دلار جریمه کردهاند.
استفاده از منابع جایگزین
او در پاسخ به این موضوع که چرا به جای استفاده از منابع کره، از منابع دیگری استفاده نمیشود که راحتتر بتوان به حساب مقصد منتقل کرد؟ گفت: به نکته مهمی اشاره کردید. اساسا چرا باید مجوز صادر شده ایران را محدود به استفاده از منابع مشخصی کند؟ ایران در کشورهای مختلف منابع دارد و بنا به تشخیص و تصمیم خود باید بتواند از هر منبعی که در اختیار دارد برای خرید واکسن استفاده کند. بانک مرکزی مشکلی با استفاده از کانالهای مختلف برای پرداخت ندارد و میتواند این کار را انجام دهد. آمریکا تلاش کرده است مجوز را به نحوی صادر کند که از غیر عملیاتیترین کانال باشد و در نهایت، خرید واکسن محقق نشود اما در ظاهر بتواند بگوید که مشکل و مانعی ایجاد نکرده است.
تفاوت خرید دارو با واکسن؟
سوال آخر از همتی در این خصوص مطرح شد که اگر آمریکا برای واردات دارو و اقلام پزشکی مانع ایجاد میکند؛ چطور سایر داروها به کشور وارد میشوند و موجود هستند؟
رئیسکل بانک مرکزی در این خصوص پاسخ داد: سایر اقلام دارویی، تولیدکنندگان و عرضهکنندگان متعددی دارند و بهرغم تحریمها، تلاش میشود تا از کانالهای مختلف پرداختهای آنها انجام شود و آن اقلام وارد کشور شوند. البته آمریکاییها اگر بفهمند که وجه مربوط به سایر اقلام دارویی چگونه پرداخت خواهد شد و بدانند که میتوانند با کمبود آن اقلام، برای بخش قابل توجهی از مردم مشکل ایجاد کنند، قطعا مانع از انتقال آن داروها نیز خواهند شد.
خوشبختانه، با راهکارهایی که اتخاذ شده است، پرداختهای مربوط به آنها از کانالهایی که برای آمریکا قابل رصد و تحریم نیست انجام میشود. دولت ترامپ به گمان خود فرصتی به دست آورده که میتواند با مانع تراشی و ممانعت از انجام پرداخت، بخش قابل توجهی از مردم را دچار مشکل و سیاست شکستخورده فشار حداکثری را اجرایی کند.
با این حال، همانطور که قبلا هم گفتم این سیاست، نتیجهای ندارد و تنها سابقه آنها نزد مردم ایران خراب تر خواهد شد.از سوی دیگر این اطمینان را به مردم میدهیم که خرید واکسن از دیگر کشورها که مورد تایید وزارت بهداشت باشد در دستور کار خواهد بود و امیدواریم بهزودی خبرهای خوشی در این زمینه اعلام کنیم.