دنیای بورس | جو بایدن پس از کسب پیروزی در ایالت پنسیلوانیا وگرفتن رأی الکترال توانست به عدد 273 رای الکترال برسد و کلید کاخ سفید را در دست بگیرد. در انتخابات ریاست جمهوری امریکا، هر یک از نامزدها اگر به عدد 273 رای الکترال برسد، به عنان رئیس جمهور منتخب برگزیده میشود. البته برخی از خبرگزاری ها همچون آسوشیتدپرس و شبکه فاکس نیوز پیروزی جو بایدن در ایالت نوادا (6 رای الکترال) و ایالت آریزونا (11 رای الکترال) را به جو بایدن داده اند و بدین ترتیب عدد رای الکترال جو بایدن را به 290 رای الکترال رسانده اند. البته رقابت ها در ایالت جورجیا (16 رای الکترال) با شمارش 99 درصد آرا و اختلاف بیش از 7 هزار رای به نفع جو بایدن در جریان است که در صورت پیروزی عدد الکترال جو بایدن به 306 در برابر 214 دونالد ترامپ میرسد. البته آرای دو ایالت آلاسکا (3 رای الکترال) و کارولینای شمالی (15 رای الکترال) را به سبد دونالد ترامپ ریخت که فعلا با فاصله در این ایالت ها از جو بایدن جلو است اما به دلیل اینکه آرای ترامپ را به حد نصاب 270 نمیرسانند و جو بایدن زودترتوانسته از عدد 270 ریا الکترال بگذرد، اساسا نمیتوانند تعیین کننده باشد. کاملا هریس اولین معاون رئیس جمهور زن در آمریکا میشود. بایدن گفته است: من رئیس جمهور همه آمریکایی ها خواهم بود؛ چه به من رای داده باشید یا نه
البته اگر چه رسانههای بزرگ در امریکا و جهان جو بایدن را چهل و ششمین رئیس جمهور امریکا اعلام کرده اند ترامپ در تازه ترین توییت خود را پیروز انتخابات اعلام کرد و گفته هنوز برای نتیجه گیری در این باره زود است. ترامپ مدعی است در انتخابات امریکا تقلب صورت گرفته و اگر آرای قانونی (آرای حضوری) تنها شمرده شوند، او پیروزانتخابات است، این درحالی است که آرای غیرحضوری در ایالت متحده نزدیک 40 درصد کل آرا را به خود اختصاص میدهد و ایالت ها به دلیل شرایط اپیدمی کرونا این مجوز را برای شهروندان قایل شدند که آرای پستی خود را تا قبل از روز انتخابات به ستاد انتخابات مرکزی ایالت ها برسانند. باید در انتظار نشست که دونالد ترامپ چه واکنشی به این موضوع نشان میدهد و تا 20 ژانویه (مراسم تحلیف ریاست جمهوری در ایالات متحده امریکا) چه رویکردی را در پیش میگیرد و آیا باخت خود در انتخابات 2020 را میپذیرد یا همچنان که گفته از طریق دادگاه و مسایل حقوقی انتخابات 2020 را پیگیری میکند. در همین حال ترامپ گفته است: کمپین انتخاباتی من از دوشنبه شکایت در دادگاه عالی امریکا علیه نتیجه انتخابات را استارت میزند. دونالد ترامپ، از پذیرش پیروزی بایدن خودداری کرد و اظهار داشت که انتخابات هنوز با پایان خود فاصله دارد.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را به وی تبریک گفت. ایرنا نوشت: هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان با استقبال از مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا در توییتى نوشت: ما مشتاقانه منتظر همکاری با دولت بعدی ایالات متحده هستیم. ما می خواهیم در همکاری های خود برای آغاز مناسبات جدید دو سوی آتلانتیک و یک معامله جدید سرمایه گذاری کنیم.
بیل کلینتون گفته است: آمریکا حرفش را زد و دموکراسی برنده شد. حالا ما رییس جمهور و معاون رییس جمهوری داریم که به همهی کشور خدمت خواهند کرد و مردم را گرد هم خواهند آورد. تبریک به بایدن و هریس برای این لحظات پیروزی.
پیام تبریک آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان به جو بایدن و کاملا هریس. مکرون هم به بایدن تبریک گفت: امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه با تبریک به جو بایدن و کمالا هریس اظهار داشت چالش های زیادی در انتظار ایالات متحده و فرانسه است. نخست وزیر بریتانیا ضمن تبریک پیروزی جو بایدن گفت که لندن آماده همکاری دوجانبه است.
ایرنا نوشت: اوباما پیروزی بایدن و هریس (معاون بایدن) را تبریک گفت. میت رامنی اولین سناتور جمهوری خواه به بایدن و هریس تبریک گفت. عبدالفتاح السیسی، رییس جمهوری مصر به عنوان نخستین رهبر عرب و در سایه سکوت رهبران دیگر کشورهای عربی، پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تبریک گفت. امیر قطر ضمن تبریک به بایدن و هریس، گفت: ما به دنبال همکاری و تحکیم بیشتر دوستی بین دو کشور هستیم.
ایسنا نوشت: مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است: فکر میکنم منصفانه باشد که بگویم با این خبر بخصوص یک آسودهخیالی بزرگ در بخش اعظم اروپا احساس خواهد شد.
تأثیر بایدن بر بازار جهانی
همفکران هم نوشت: فعلاً باید آقای بایدن را رئیسجمهوری بعدی آمریکا بدانیم؛ انتظار نوسان شدید کمتر است؛ چشمانداز بسته حمایتی تشدید شده، زیرا دمکراتها به افزایش کسری بودجه و خرج کردن مشهور هستند که به بالا رفتن تورم منجر خواهد شد و این موضوع هم برای بازار سهام و هم برای کامودیتیها خوب است. در هفته پیش هم، پس از قویتر شدن احتمال پیروزی آقای بایدن در کارزار انتخاباتی، بازار یک رشد خوب را در سهام، کامودیتی ها و طلا دید.
از منظر تجاری، آقای بایدن با اروپا راحتتر کنار خواهد آمد و ممکن است 7.5 میلیارد تعرفه موجود بین دو منطقه را به نشانه حسن نیت لغو کند، همچنین او دیدگاه مثبتتری به چین دارد که میتواند کمی از تبوتاب جنگ تجاری بکاهد.
جو بایدن به کاخ سفید رسید | پاسخ به 4 ابهام ریاست جمهوری بایدن
اکو ایران هم در مطلبی نوشت: «جو بایدن» چهل و ششمین رییس جمهور آمریکا شد. این نامزد حزب دموکرات در انتخابات ۲۰۲۰ با کسب اکثریت آراء کالج انتخاباتی بر «دونالد ترامپ» رقیب خود از حزب جمهوریخواه غلبه کرد.
این دوره از انتخابات آمریکا در بسیاری از کشورها توجه سیاستمداران و گروههای مختلف مردم را به خود جلب کرده بود، انتخاباتی که برخی کشورها بهبود آینده اقتصادی و سیاسی خود را تا حد زیادی به آن گره زده بودند. کرونا اولین موضوع بایدن پس از پیروزی است: آکسیوس به نقل از منابع مطلع گفته است: بایدن ابتدا تیم ۱۲ نفره برای مهار کرونا تشکیل میدهد.
اما در ایران هم وضعیت آراء دو نامزد به واسطه تاثيرات احتمالي انتخاب هر يك در فضای اقتصادی و سياسی کشور، رصد میشد. با این حال، با انتخاب هر یک از دو نامزد چندین سوال و ابهام در خصوص آینده روابط ایران و آمریکا وجود داشت. آینده برجام، آینده تحریمهای شدید اقتصادی، التهابات ارزی و تنش سیاسی دو کشور مهمترین ابهامات «ایران پسابایدن» است.
«اکوایران» در این گزارش (لینک) به بررسی و پاسخ به ابهامات آینده اقتصادی و سیاسی ایران و آمریکا در چهار سال ریاست جمهوری بایدن پرداخته است.
کار «ترامپ» تمام شد
دنیایاقتصاد هم در گزارشی نوشت: رسانههای معتبر آمریکایی شب گذشته جو بایدن را پیروز قطعی ایالت پنسیلوانیا خواندند و با اضافه کردن ۲۰ رای الکترال این ایالت به مجموع آرای این نامزد دموکراتها، بایدن را با حداقل ۲۸۴ رای الکترال رئیسجمهور جدید ایالاتمتحده خواندند. ترامپ تا اوایل روز پنجشنبه و قبل از محاسبه آرای پستی با اختلاف زیادی پیشتاز این ایالت بود؛ ولی با اضافه شدن این آرا که اکثرا به سبد دموکراتها ریخته شده بود، نتیجه این ایالت بسیار مهم دیوار آبی تغییر کرد و در اواخر روز شنبه مشخص شد که بایدن پیروز نهایی و قطعی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا است.
تا روز چهارشنبه و با پیروزی ترامپ در ایالتهای کلیدی فلوریدا، آیوا و اوهایو تصور اغلب بر این بود که ترامپ رئیسجمهور آمریکا است، ولی آغاز شمارش آرای پستی بازی را کاملا در روزهای پس از آن به نفع بایدن دگرگون کرد. به این ترتیب ترامپ پس از کارتر و بوش به سومین رئیسجمهور تکدورهای آمریکا در طول ۴ دهه گذشته تبدیل شد.
روند شمارش آرا در چند ایالت باقیمانده در آمریکا بسیار فرسایشی شده است. علت این فرسایش به آرای پستی باز میگردد. برای همین بایدن در سخنرانیاش، بهرغم اینکه تلویحی خود را در مسیر پیروزی نشان داد اما از هواداران خود خواست صبوری پیشه کنند. پیش از این هم ترامپ بایدن را برای سخنرانیاش تهدید کرده بود که نباید پیروزی قطعیاش را اعلام کند و نامزد دموکراتها نیز آشکارا اعلام پیروزی نکرد.
این در حالی است که بایدن در ایالت پنسیلوانیا در حال افزایش فاصلهاش با دونالد ترامپ، رئیسجمهور مستقر است. پیروزی در این ایالت کار ترامپ را تمام میکند و دیگر برای باقی ایالتها نیازی به آرای الکترال ندارد و افزودن هر رای الکترال دیگر به معنی شکاف بیشتر در پیروزی بایدن محسوب میشود. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز در حال حاضر فاصله بایدن با ترامپ در ایالت پنسیلوانیا به ۲۸ هزار رای رسیده است.
در مراحل اولیه شمارش آرا که عمدتا اختصاص به آرای حضوری داشت، ترامپ با صدها هزار رای فاصله، بایدن را پشت سر گذاشته بود اما نوبت به آرای پستی که رسید، بایدن خود را آرام آرام بالا کشید. با اینکه بایدن در این ایالت در حال کاهش فاصلهاش با ترامپ است، در سخنرانی شب جمعه خود که انتظار میرفت، سخنرانیاش برای پیروزی باشد، از مردم خواست که آرام باشند و تا لحظه آخر شمارش آرا صبوری پیشه کنند.
با این حال در لحظات پایانی تنظیم این گزارش برخی رسانههای آمریکایی همچون سیانان و انبیسی نیوز، فاکسنیوز و همینطور خبرگزاری الجزیره با اضافه کردن ۲۰ رای الکترال پنسیلوانیا مجموع آرای الکترال بایدن را به رقم ۲۸۴ رای افزایش دادند و به این ترتیب به طور رسمی بایدن را رئیسجمهور آینده آمریکا خواندند اما پیش از این و در شب گذشته بایدن که در جورجیا، ایالت سابقا قرمز و چرخشی فعلی از ترامپ عقب بود، حالا با شمارش بیشتر آرا از رئیسجمهور مستقر در این ایالت پیشی گرفته است. او در سخنرانیاش گفت: «ما در مسیر پیروزی هستیم.»
شمارش کند آرا در سه ایالت، موجب افزایش نقدها شده است. برخی میگویند مقامات جمهوریخواه در پنسیلوانیا اجازه دادهاند تا دریافت آرای پستی یک روز پس از انتخابات نیز به دست ستاد انتخاباتی در این ایالت میسر باشد. این برخلاف رویه جمهوریخواهان است که میگویند دریافت آرا فقط تا روز انتخابات مقبول است. به همین دلیل برخی با نظریه بدبینانه به این اقدام جمهوریخواهان پنسیلوانیا، مدعیاند که این کار آنها فرصت را برای شکایت ترامپ به دیوان عالی و در نهایت ابطال آرا فراهم میسازد.
در صورتی که فقط آرای حضوری و آرایی که تا پیش از روز انتخابات دریافت شده باشد، احتمال پیروزی ترامپ در این ایالت وجود دارد. ترامپ مدعی است که آرای قانونی فقط آرایی است که تا روز انتخابات داده شده است.
میچ مککانل، رهبر اکثریت سنا نیز گفته است که از نظر وی فقط آرای قانونی باید شمرده شود. منظور رئیسجمهوریخواه سنا این است که آرای پست شده در روز انتخابات قانونی نیست و باید از فرآیند شمارش آرا جدا نگه داشته و خوانده نشود. با این حال وی گفت: بهرغم اینکه مطلوب او این است که ترامپ بر سر کار باقی بماند اما در صورت شکست رئیسجمهوری در انتخاب مجدد، انتقال قدرت به شکل صلحآمیزی صورت خواهد گرفت.
در جورجیا، ایالت سابقا قرمز نیز ترامپ قافیه را به بایدن واگذار کرده است اما فاصله این دو زیاد نیست و برای همین احتمالا آرا در این ایالت مجددا مورد شمارش قرار گیرد. افزون بر این نیز روند شمارش آرا در نوادا نیز ادامه دارد و فاصله بایدن و ترامپ در ایالت آریزونا به سود ترامپ کاهش یافته است. آریزونا را آسوشیتدپرس و فاکسنیوز در زمره ایالتهای فتح شده توسط بایدن قرار دادهاند اما سیانان و رویترز آرای الکترال این ایالت را به حساب نامزد دموکراتها واریز نکردهاند.
سخنرانی شامگاهی بایدن
جو بایدن، نامزد حزب دموکرات، شامگاه جمعه در سخنانی خطاب به مردم آمریکا در شهر ولمینگتون در ایالت دلهور بار دیگر تاکید کرد که نتیجه شمارش آرا او را پیروز انتخابات اعلام خواهد کرد. بهرغم اینکه نامزد حزب دموکرات از پیروزی خود ابراز اطمینان کرد، ولی او از اعلام پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری خودداری کرد.
جو بایدن با اشاره به اینکه در ایالتهای جورجیا و پنسیلوانیا طی ۲۴ ساعت گذشته توانسته پیشتاز شود، گفت که او «دیوار آبی» را دوباره بازسازی کرده است. اشاره نامزد حزب دموکرات به سه ایالت پنسیلوانیا، میشیگان و ویسکانسین است که در انتخابات ۲۰۱۶ دونالد ترامپ در آنها به پیروزی رسید، اما در این انتخابات جو بایدن آرا بیشتری در آنها کسب کرد.
جو بایدن تصریح کرد که اکنون در مسیر کسب ۳۰۰ رای الکترال انتخاباتی است. هر نامزد انتخابات که بتوانند ۲۷۰ رای الکترال انتخاباتی را کسب کنند پیروز در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا خواهد بود. نامزد حزب دموکرات در ادامه اظهار کرد که تا کنون بیش از ۷۴ میلیون رای به او داده شده است که در تاریخ انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بیسابقه است.
جو بایدن در ادامه گفت که اقدامات خود برای بررسی چالشهایی مانند شیوع کرونا و پیامدهای اقتصادی آن را آغاز کرده است تا در نخستین روز آغاز کارش آماده باشد. او در این زمینه تاکید کرد با برخی کارشناسان نشستهایی برگزار کرده است. برخی میگویند بایدن پایگاه انتقال قدرت خود را نیز راه انداخته است. بایدن همچنین تصریح کرد در صورت پیروزی، ترامپ باید کاخ سفید را ترک کند. شائبه عدم ترک کاخ سفید در رسانهها و شبکههای اجتماعی در ایالاتمتحده دستمایه طنز شده و بایدن نیز گفته که ترامپ مجبور است کاخ سفید را ترک کند.
با این حال دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، شامگاه جمعه در توییتی تاکید کرده است که جو بایدن، نامزد حزب دموکرات، نباید «به ناحق» مدعی شود که رئیسجمهوری منتخب ایالاتمتحده است. دونالد ترامپ با اشاره به اینکه او نیز میتواند چنین ادعایی را مطرح بکند، گفته است، مراحل قانونی تازه شروع شده است. منظور او از مراحل قانونی، شکایتهایی است که کرده است. در این راستا پیشتر جو بایدن خواستار شمارش تمامی آرا شده و گفته بود که صلاحیت تعیین برنده تنها با رایدهندگان است.
در حالی که انتخابات ریاستجمهوری آمریکا روز سهشنبه به پایان رسید و شمارش در چهار ایالت سرنوشتساز پنسیلوانیا، جورجیا، آریزونا و نوادا همچنان ادامه دارد. رقابت در این چهار ایالت بسیار نزدیک است، ولی جو بایدن در این چهار ایالت با اختلاف اندک از دونالد ترامپ جلو است. دونالد ترامپ شکایتهایی درخصوص نحوه برگزاری انتخابات در ایالتهای پنسیلوانیا، جورجیا و آریزونا مطرح کرده است. مضاف بر اینکه ترامپ مدعی است در ایالت جورجیا آرای نظامیان دریافت نشده است.
یکی از مقامات انتخاباتی گفته است که آرای نظامیان به تعداد ۱۸۰۰ است و شمارش آنها نیز به زودی آغاز میشود. پیروزی بایدن در این ایالت برای جمهوریخواهان بسیار شوکآمیز بوده و به همین دلیل قصد دارند تا درخواست شمارش مجدد آرا را بدهند. چون فاصله دو نامزد در این ایالت بسیار کم است، به فردی که عقبتر است قانون این اجازه را داده است که درخواست شمارش مجدد داشته باشد.
ابهام در برخی از آرای پنسیلوانیا
ساموئل آلیتو، قاضی دیوان عالی پنسیلوانیا شامگاه جمعه به حوزههای انتخاباتی در شهرستانهای ایالت پنسیلوانیا دستور داد از مقررات ایالتی برای جدا کردن آرا پستی که بعد از ساعت هشت شب روز انتخابات به این مراکز رسیدهاند، پیروی کنند. به گزارش رویترز، این دستور قاضی آلیتو در پاسخ به شکایت برای لغو حکم دادگاه ایالتی درخصوص شمارش آرای پستی است که روز انتخابات (سهشنبه گذشته) وارد اداره پست شده و تا روز جمعه به حوزه انتخابیه آرا برسند.
با این حال، قاضی آلیتو با درخواست جمهوریخواهان برای جداسازی این آرا موافقت کرده است. انبیسینیوز میگوید که پیش از این مقامهای ایالتی پنسیلوانیا اعلام کرده بودند که آرایی را که با تاخیر برسند، جداگانه خواهند شمرد. حزب جمهوریخواه در پنسیلوانیا در شکایت خود گفته که مشخص نیست آیا همه ۶۷ حوزه انتخابیه این ایالت آرایی را که با تاخیر رسیدهاند، جدا نگهداری میکنند.
این در حالی است که معاون فرماندار پنسیلوانیا روز جمعه اعلام کرد که آرایی که با تاخیر رسیدهاند، زیاد نیست. در این راستا «برد رافنسپرگر»، وزیر ایالتی جورجیا میگوید به دلیل اختلاف اندک آرای نامزدهای انتخاباتی، آرای این ایالت احتمالا دوباره شمارش خواهد شد.
تاکنون جو بایدن نماینده حزب دموکرات از دونالد ترامپ جمهوریخواه با ۱۵۸۴ رای پیشی گرفته است. ایالات جورجیا ۱۶ رای الکترال دارد و برای کسب پیروزی هر کدام از رقبا بسیار مهم است. رافنسپرگر روز جمعه به خبرنگاران گفت روند بازشماری آرای این ایالت برای ناظران انتخاباتی شفاف خواهد بود. بازشماری در مواردی انجام میشود که اختلاف رای نامزدها نیم درصد باشد که در مورد جورجیا این موضوع صادق است.
گابریل استرلینگ رئیس امور انتخاباتی این ایالت نیز گفته است تنها ۴۱۶۹ رای شمارش نشده در این ایالت باقی مانده است که روند شمارش بهصورت شفاف ادامه خواهد یافت. وی همچنین وجود هرگونه تقلب انتخاباتی در این ایالت را رد کرد. قبلا کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ چنین ادعایی کرده بود و توسط دادگاه جورجیا رد شده بود.
نیمچه پیروزی قانونی ترامپ
جمهوریخواهان با چمدانی از شکایت در ایالتهایی که عقب هستند، دوره افتادهاند تا روند پیروزی بایدن در انتخابات را با توسل به دستگاه قضایی معکوس کنند. در حال حاضر جمهوریخواهان در ایالتهایی مانند جورجیا، پنسیلوانیا و میشیگان از روند شمارش آرا و خود انتخابات شکایت داشتهاند. آنها سعی دارند با توسل به قانون مانع شمارش بیشتر آرا شوند و بخشی از آرای بایدن را پاک کنند.
در پنسیلوانیا اما جنگ قانونی وسیعتر و بزرگتر است و موافقت دستگاه قضایی برای تعلیق آرایی که روز سهشنبه سوم نوامبر پست شده است، یک پیروزی خفیف بوده اما تکلیف آنها هنوز مشخص نیست؛ چراکه دستور داده نشده است که این آرا باطل هستند یا نه؟ این در حالی است که در ماه سپتامبر دستگاه قضایی این اجازه را به مقامات انتخاباتی این ایالت داده بود تا آرایی که روز انتخابات پست میشود، دریافت کنند. دیوان عالی این کشور از مداخله بیشتر در این موضوع حذر کرده اما مسیر پایانی را مشخص نکرده و پایان بازی در انتظار این نوع آرا است.
حالا رای ساموئل آلیتو یک پیروزی خفیف از مسیر دادگاه به حساب میآید. قاضی آلیتو، بهعنوان یک قاضی محافظهکار دستور تعلیق شمارش این آرا را داده است و به همین دلیل مسیر پیروزی در این ایالت برای بایدن فعلا با سنگلاخ قانونی مواجه شده است. اما مقامات پنسیلوانیا میگویند این آرای شمارش نشده، تاثیر چندانی بر سرنوشت فرد پیروز در این ایالت نخواهد گذاشت. نیویورکتایمز مینویسد که بایدن بدون آن آرا، پیشتازیاش در این ایالت را بهدست آورده است و شاید این فقط تا حدی درد و التیام جمهوریخواهان را برای شکست در این ایالت التیام ببخشد.
سوای شکایت جمهوریخواهان در پنسیلوانیا، شکایتهای مشابهی هم در میشیگان و نوادا صورت گرفته است اما در نوادا قاضی این ایالت بهدلیل فقدان ادله، اعتراض آنها را نپذیرفته است. در آریزونا اما شکایت دیگری در راه است. جمهوریخواهان مدعیاند در این ایالت خودکارهایی به رایدهندگان داده شده است که دستگاههای شمارش آرا در آمریکا قادر به خواندن آنها نیست.
هنوز در این زمینه مدرکی ارائه نشده است و بهنظر میرسد ادعایی با در نظر گرفتن نظریه توطئه که ترامپ به شدت طرفدار آن است، صورت گرفته باشد. مقامهای برگزاری انتخابات در آریزونا تایید کردند که از خودکارهای شارپی برای رای دادن استفاده شده است؛ اما آنها تاکید کردند که این موضوع باعث ابطال آرا نمیشود و اگر هم مشکلی پیش بیاید، فرآیندی وجود دارد که از باطل شدن این آرا جلوگیری میکند.
اداره انتخابات شهر ماریکوپا در آریزونا روز انتخابات در توییتی گفتند که مراکز رایدهی از خودکارهای شارپی استفاده میکنند تا هنگام شمارش آرا جوهر پخش نشود. با این حال ویدئویی یک روز پس از انتخابات آمریکا منتشر شد که بیش از ۸۲۱ هزار بار دیده شده و در آن زنی را نشان میدهد که میپرسد چطور در چهار حوزه مختلف رایگیری از شارپی استفاده میشود و در این هنگام مردی به او پاسخ میدهد: «این آرا شمارش نخواهند شد» و «غیرمعتبر» هستند. این مرد اضافه میکند: «آنها آرا را باطل میکنند.» این ویدئو چنان بازتابی داشت که باعث شد کتی هابز، وزیر ایالتی آریزونا به آن واکنش نشان دهد و بگوید که آرا بدون توجه به نوع قلمی که استفاده شده است حتی شارپی، شمارش میشوند.
با این حال به این شایعه چنان دامن زده شد که برخی از رایدهندگان در اعتراض به این موضوع تجمعی را راه انداختند. وزیر ایالتی آریزونا در این باره گفت که هدف این معترضان را نمیفهمد. وی افزود: «مطمئنا میخواهیم همه آرا را بشماریم. از نظر قانونی موظف به چنین کاری هستیم.» ماجرا به اینجا ختم نشد و حتی دو رایدهنده بهدلیل استفاده از ماژیکهای شارپی برای پر کردن برگههای رای علیه آدرین فونتس از مقامهای برگزاری انتخابات در شهرستان ماریکوپا و هیات نظارت ماریکوپا، پرجمعیتترین شهرستان در ایالت آریزونا شکایت کردند. با این حال شب پنجشنبه مارک برنوویچ، دادستان کل آریزونا در توییتی نوشت که شواهدی مبنیبر اینکه پرکردن برگههای رای با خودکارهای شارپی مشکلی را ایجاد کند، پیدا نکرده است.
یادداشت مرتبط | خاستگاه ترامپیسم
- موسی غنینژاد | اقتصاددان
چهار سال پیش که دونالد ترامپ به ریاستجمهوری آمریکا رسید، بسیاری از روشنفکران و مخالفان اقتصاد آزاد در توضیح روی کار آمدن وی... و اهداف سیاسی و اقتصادیاش دچار سردرگمی و تناقضگویی شدند.
عدهای این میلیاردر جنجالی را نماد «سرمایهداری وحشی و لجامگسیخته» تلقی کردند که با شعار کاهش مالیات بر دارایی و درآمد ثروتمندان و با انتقاد از برنامههای رفاه اجتماعی دولت پیشین (باراک اوباما) بر سر کار آمده است و قصد دارد «دستاوردهای» اجتماعی سندیکاها و سازمانهای مردم نهاد را از میان بردارد. اما واقعیت این است که شعار انتخاباتی اصلی او «بازگرداندن عظمت از دست رفته آمریکا» بود که گویا سیاستهای همگام با جهانیسازی دولتهای پیشین موجب آن شده بود.
بخش مهمی از پایگاه تودهای آرای ترامپ که در دوره قبل موجب پیروزی او در انتخابات ریاستجمهوری شد، زیاندیدگان از جهانی شدن اقتصاد بودند که درنتیجه رقابتیتر شدن اقتصاد در سطح جهانی و گسترش بیش از پیش برونسپاری بهدلیل هزینههای پایین نیروی کار در دیگر کشورهای دنیا بهویژه در آسیا (چین و هند)، موجب بیکاری یا کاهش دستمزدهای واقعی آنها در آمریکا شده بود.
ترامپ علنا از روند جهانی شدن، برونسپاریها و مهاجرانی که موجب فشار روی دستمزدهای داخلی آمریکا میشود، انتقاد میکند و خواستار حمایت از تولید و نیروی کار داخلی با برقراری موانع تعرفهای و غیرتعرفهای بر واردات است. ترامپ ایالاتمتحده آمریکا را از معاهده بینالمللی پاریس درخصوص کاهش گازهای گلخانهای و مبارزه با گرمایش زمین، بیرون آورد. او از لحاظ سیاسی و اقتصادی علنا از شعار «اول آمریکا» حمایت میکند و تاکید دارد که با هر پیمان بینالمللی که به منافع آمریکا اولویت ندهد، مخالف است.
سازمان تجارت جهانی در دوره زمامداری او به شدت تضعیف شد؛ چون او به منطق تجارت آزاد چندان اعتقادی ندارد؛ گویی همسویی منافع مشارکتکنندگان در تجارت آزاد با تفکر ترامپی سازگار نیست. از همان آغاز ریاستجمهوری ترامپ، نویسنده این سطور در همین روزنامه هشدار داد که دنیا با پدیده خطرناکی روبهرو شده است که میتواند دستاوردهای بزرگ فرآیند جهانی شدن که شکلگیری سازمانها و عهدنامههای بینالمللی را پس از جنگ جهانی دوم امکانپذیر ساخته است، به مخاطره اندازد.
تجربه دو جنگ جهانی در قرن بیستم حکایت از آن داشت که سیاستهای حمایتی دولتها و فقدان نهادهای بینالمللی حامی تجارت آزاد به تنشها و مخاصمات بین کشورها دامن میزند.
هدف اصلی سازمان ملل متحد که بعد از جنگ جهانی دوم تشکیل شد، برقراری روابط صلحآمیز از طریق تشویق تجارت آزاد و بهطور کلی ایجاد نهادهای ناظر بر تضمین روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آزاد و داوطلبانه میان ملتها بود. سیاست کلی دونالد ترامپ عملا هدفی جز بیاعتبار کردن نهادهای بینالمللی برآمده از پایان جنگ جهانی دوم نداشت.
دونالد ترامپ همانند همه سیاستمداران پوپولیست مدعی است که او یک تنه در مقابل همه دشمنان داخلی و خارجی عظمت آمریکا به پا خاسته و به جز تودههای حامی وی، جملگی سیاستمداران، سازمانهای سیاسی مستقر و حتی رسانههای همگانی در حال توطئه علیه او هستند.
او در مدت چهار سال زمامداریاش، سیاستی خطرناک و مخرب هم برای منافع عمومی مردم آمریکا و هم برای صلح جهانی دنبال میکرد. ادامه زمامداری وی میتوانست دستاوردهای جهانی در جهت گسترش تجارت آزاد و روابط صلحآمیز ناشی از آن را به جد دچار مخاطره کند. طرفه آنکه برخی از پوپولیستهای وطنی، آشکار و پنهان و کم و بیش، با ابرپوپولیست آمریکایی همدلی نشان میدهند و او را بهتر از سیاستمداران متعارف برای روابط بینالمللی بهطور کلی و برای ایران بهخصوص معرفی میکنند.
خیالپردازی و نفی شواهد و قرائن واقعی از ویژگیهای هر نوع از پوپولیسم است؛ چراکه پوپولیستها به جای عقل مردم، احساسات آنها را مخاطب قرار میدهند. در هر صورت، بهنظر میرسد مردم آمریکا با رای خود در انتخابات اخیر از پوپولیسم حاکم عبور خواهند کرد؛ اما نباید تصور کرد که با بسته شدن کارنامه دولت دونالد ترامپ، خطر پوپولیسم یک بار برای همیشه از میان رفته است.
واقعیت این است که اقتصاد آزاد و جهانی شدن گرچه در درازمدت در جهت منافع عمومی عمل میکند، اما در کوتاهمدت و در سطح داخلی و بینالمللی بازندگانی دارد که اگر مصائب آنها نادیده گرفته شود، ممکن است درنهایت بستری مساعد برای رشد و پیروزی سیاستمداران پوپولیست دیگر فراهم آورد.