دنیای بورس: رشد قیمتها در بازار سهام همواره مهمترین عامل محرک جذب نقدینگی بیشتر و تداوم مسیر صعودی در ماههای گذشته بودهاست. در معاملات امروز بورس تهران نیز با برتری محسوس خریداران نسبت به فروشندگان در اکثر قریب به اتفاق نمادها شاهد رشد 13711 واحدی (معادل 2.35 درصدی) شاخص کل بودیم. تا این دماسنج بورسی پس از تجربه اصلاح پرشتاب ناشی از شیوع ویروس کرونا در نیمه دوم اسفندماه، بیش از 100 هزار واحد در عرض 13 روز کاری رشد کند. حفظ قدرت خریداران با تزریق نقدینگی غیر بورسی به بدنه بازار سهام این روزها حرف اول را در معادلات کلان ایفا میکند.
ارتش دو میلیون نفره برای عرضه اولیه
رشد سریع قیمتها در حالی رخ میدهد که امروز شاهد یک عرضه اولیه بزرگ در فرابورس بودیم که نیازمند تامین نقدینگی 1800 میلیارد تومانی بود. اما اثر این رویداد بر جریان رو به رشد قیمتها چندان احساس نشد و نشان میدهد بورس تهران پتانسیل جذب عرضههای اولیه بیشتری را در شرایط فعلی داراست. در جریان عرضه اولیه شرکت سرمایهگذاری صبا تامین بیش از یک میلیون و 930 هزار خریدار حضور داشتند و رکورد جدیدی از حیث مشارکت در عرضههای اولیه شکسته شد. در نهایت نیز به هر کد حقیقی 812 سهم (معادل 979 هزار تومان) از سقف 1200 سهمی اختصاص یافت.
شاخص امیدواری در اوج
بسیاری از فعالان بازار بر این باورند که با نزولی شدن روند شیوع بیماری کرونا در اقتصادهای مطرح دنیا امید بازگشت به روند عادی در آینده نزدیک بیش از پیش تقویت شده است و از همین رو با توجه به کاهش نرخهای بهره و به تبع آن کم شدن هزینه استقراض پول برای فعالیتهای اقتصادی، چشمانداز قیمتهای جهانی صعودی خواهد بود. در فضای داخلی کشور نیز رئیس اتاق اصناف تهران امروز از تعطیلی همه صنوف استان تهران در هفته آینده خبر داد و افزود: جلسه تعیین مشاغل پرخطر و کمخطر استان تهران هفته آینده با سازمان صنعت، معدن و تجارت (صمت) استان تهران برگزار میشود. اما شرکتهای بورسی خبری از تعطیلی یا کاهش فعالیتهای تولیدی و خدماتی خود به بیرون منتشر نکردهاند و همین عامل خوشبینی سرمایهگذاران را بالا بردهاست. از سوی دیگر روز گذشته به طور رسمی خبر موافقت با استعفای دکتر شاپور محمدی، رئیس سایق سازمان بورس اوراق بهادرا تهران تایید شد. خداحافظی شاپور محمدی در روزهایی صورت گرفت که بازار سرگرم خرید و فروش سهام است و بقیه مسائل در اولویتهای بعدی قرار میگیرند.
تاثیر چنین چشماندازی باعث تشکیل موج خریداران را در نمادهای مطرح صنایع بزرگی چون فلزات اساسی، کانه فلزی، فرآوردههای نفتی و شیمیایی و جهش شاخص این گروهها در معاملات امروز بود. از دیگر صنایع پراقبال بازار سهام میتوان به صنایع سیمان، لاستیک، حمل و نقل، محصولات فلزی، هلدینگها، کاشی و سرامیک، سرمایهگذاریها، انبوهسازی و زراعت اشاره کرد. این اتفاق در حالی رخ میداد که جدال عرضه و تقاضا در گروههای پررونق هفتههای گذشته نظیر بانکی و دارویی تعادل نسبی شاخص صنایع یاد شده را به وجود آورد و در ساعات پایانی با غلبه فروشندگان و منفی شدن آخرین قیمتهای معاملاتی همراه شد.
در جریان داد و ستدهای روز جاری، از 300 نماد فعال بورسی 246 نماد قیمت پایانی مثبت و 52 نماد قیمت پایانی منفی داشتند. ماندگاری صفهای خرید در 133 نماد بورسی به ارزش 1472 میلیارد تومان در پایان ساعات مجاز خرید و فروش در برابر صف فروش تک نماد «کالا» به ارزش 7.6 میلیارد تومان از زاویهای دیگر برتری خریداران به فروشندگان در دو سر طیف را نمایان میکند. در فرابورس نیز از 116 نماد فعال 102 نماد قیمت ایانی مثبت و 14 نماد قیمت پایانی منفی داشتند. 479 میلیارد تومان از تقاضا برای خرید در 59 نماد فرابورسی به صورت صف خرید در پایان معاملات روزانه با عرضهای همراه نشد و در نقطه مقابل 729 میلیون تومان صف فروش در نماد «وگستر» تقاضایی نداشت. ارزش صفهای خرید در 78 نماد بازار پایه نیز به 438 میلیارد تومان در ساعت 12:30 رسید تا مجموع صفهای خرید در آخرین ثانیههای مجاز خرید و فروش روز چهارشنبه در کل بازار سهام به رقم 2389 میلیارد تومان در مقابل 41 میلیارد تومان صف فروش برسد.
عبور ارزش معاملات روزانه از مرز 10 هزار میلیارد تومان
ارزش معاملات خرد در بورس تهران امروز نیز رکوردشکنی کرد تا شاهد سومین رکودشکنی این متغیر بسیار مهم از ابتدای سال جاری تاکنون باشیم. ثبت رقم 5826 میلیارد تومانی ارزش خرید و فروش سهام در بورس تهران (با حذف معاملات بلوکی و اوراق با درآمد ثابت) و رشد همزمان قیمتها از یک سو نشان دهنده حضور پررنگ خریداران است و از سوی دیگر افزایش میل به فروش سهام در سطوح فعلی را گوشزد میکند. معادلات عرضه و تقاضا نشاندهنده انبوه خریداران خرد در مقابل فروشندگان دانه درشت است. یادآور میشود نبض اصلی داد و ستدهای روزانه نیز کماکان در دست سهامداران حقیقی است. علاوه بر این 2832 میلیارد تومان سهام در فرابورس (اهم از بازار اول، دوم و پایه) مورد داد و ستد قرار گرفت و با احتساب عرضه اولیه 1800 میلیارد تومانی «صبا» ارزش معاملات خرد بازار سهام در روز جاری به رقم خیرکننده 10 هزار و 458 میلیارد تومان رسید. خالص تغییر مالکیت 633 میلیارد تومانی از سبد سهامداران حقوقی به حقیقی نیز از نشانههای جذب پولهای سرگردان در بورس است.