دنیای بورس: با ثبت رشد بیش از 13600 واحدی شاخص کل در روز گذشته، جهش این نماگر بورسی از ابتدای سال جاری و در 9 روز کاری به بیش از 70 هزار واحد (13.7 درصد) رسید. رشد امروز بازار سهام بیش از هرچیز مرهون برقراری آرامش در بازار کامودیتیها است. بازگشت قیمت منطقهای فولاد، سنگآهن، محصولات پتروشیمی و قیمت فلزات رنگی نظیر مس، روی و آلومینیوم به روند صعودی در حالی رقم میخورد که چین به عنوان بزرگترین مصرف کننده این مواد خام براساس اعلام رسانههای بینالمللی به شرایط عادی پساکرونایی برگشته است. این اتفاق در حالی رخ میدهد که روند شیوع بیماری کرونا در کشورهای اروپایی و آمریکا پس از قریب به یک ماه، روز گذشته روند نزولی را پشت سر گذاشت و اوضاع تا حدی امیدوارکننده شدهاست. در همین حال قیمت جهانی طلا تحت تاثیر افزایش انگیزههای احتیاطی در میان سرمایهگذاران از مرز 1700 دلار نیز عبور کردهاست.
رشد بازار سهام در حالی رقم میخورد که قرار است در روز آینده شاهد بزرگترین عرضه اولیه دو سال اخیر باشیم. عرضه صبا نیازمند تامین نقدینگی 1800 میلیارد تومانی در روز نخست است اما به نظر میرسد اهالی بازار این روزهای کاملا خود را برای تامین نقدینگی جدید آماده کردهاند و نیازی به فروش سهام خود برای تامین نقدینگی لازم جهت خرید عرضههای اولیه در جریان داد و ستدهای خرد روز جاری احساس نمیشود.
خالص تغییر مالکیت به 4 هزار میلیارد تومان رسید
معادلات بازار سهام پس از شکست عرضه در برابر تقاضا در روز گذشته و بهبود وضعیت بازارهای جهانی در روز جاری، رنگ و بوی دیگری به خود گرفت. در بورس تهران از 308 نماد فعال در معاملات امروز، 261 نماد قیمت پایانی مثبت و 44 نماد قیمت پایانی منفی را به ثبت رساندند. ارزش معاملات خرد در بورس تهران رقم 5448 میلیارد تومانی را نشان میدهد و این متغیر در روز جاری برای کل بازار سهام (اعم از بورس، فرابورس و بازار پایه) بار دیگر از مرز 8 هزار میلیارد تومان عبور کردهاست. اما نکته مهم تداوم خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی از ابتدای سال تاکنون است. با 504 میلیارد تومان سهامی که امروز از کدهای حقوقی به کدهای حقیقی تغییر مالکیت یافت، مجموع ارزش خالص تغییر مالکیت سهام از ابتدای سال تا امروز به بیش از 4 هزار میلیارد تومان رسیدهاست. ترکیب این عامل با رشد بیش از 13 درصدی شاخص کل بدون ورود نقدینگی پرقدرت امکانپذیر نیست.
بهترین روزهای بورس
خریداران سهام این روزها مجال هرگونه اصلاح قیمتی را از بین بردهاند. بورس در محبوبترین وضعیت تاریخی خود قرار دارد و فروشندگان در هر روز معاملاتی عمدتا در روزهای بعد پشیمان میشوند. ثبت ارزش معاملات خرد بیش از 5 هزار میلیارد تومان در بورس تهران به صورت روزانه تبدیل به یک امر عادی و معمولی شدهاست. ورود جریان نقدینگی به تالار شیشهای ادامه دارد و واکنش سرمایهگذاران به ریسکهای موجود یا محتمل به کمترین سطح ممکن رسیدهاست. از سوی دیگر اتفاقهای مثبت همواره با واکنش قدرشناسانه فعالان بازار سهام همراه میشود و خود را در تشکیل صفهای خرید پرحجم نمایان میسازد. سهم سهامداران حقوقی در معاملات روزانه و جریانهای صعودی و نزولی به حداقل رسیدهاست و سهامداران حقیقی کوچک و بزرگ عنان بازار سهام را به دست گرفتهاند. تحلیلهای بنیادی و اثر آن بر روند صعودی یا نزولی قیمت سهام شرکتهای مختلف در سایه قدرت پولهای بزرگ و معادلات تکنیکالی رنگ باخته و سودهای زیاد در مقاطع کوتاه زمانی به عنوان یک اصل همیشگی برای سرمایهگذاران مطرح است. نوسانهای مقطعی به عنوان فرصتهای خرید در نمدهای پرمخاطب عمل میکند و در این نمادها عرضههای زیاد به منظور کنترل قیمت سهام با ارتش پرشمار خریداران و ثبت ارزش بالای معاملات مواجه میشود.
بسیاری از سرمایهگذاران با توجه به جریان پرشتاب صعودی در بورس تهران به فکر افزایش داراییهای خود به شکل سهام هستند و از شارژ مجدد نقدینگی و استفاده از امکاناتی نظیر گرفتن اعتبار از طریق کارگزاریها برای تحقق این امر استفاده میکنند. به طور کلی میتوان گفت سطح خوشبینی و اعتماد به روند صعودی قیمتها در بازار سهام به طرز معناداری افزایش یافته است. از سوی دیگر کارگزاریها از قبل جابجایی پرحجم سهام و ثبت خرید و فروشهای پرتعداد روزانه به سودهای کارمزدی خوبی دست پیدا کردهاند و با افزایش نقدشوندگی در بورس تهران روزهای خوشی را پشت سر میگذارند.
نکتهای که در این خصوص نباید فراموش شود این است که در چنین شرایطی ارائه هدفهای رویایی برای شاخص کل و قیمت نمادهای مختلف رونق بسیار زیادی پیدا کردهاست. بخش بزرگی از این تارگتهای رویایی با توجه به قیمت روز، برای افراد بی اطلاع وسوسه کننده و جذاب است.
این اتفاق در حالی رخ میدهد که ارائه چنین اهداف بلندپروازانهای بدون درنظر گرفتن عوامل تاثیرگذار و صرفا با شارژ نقدینگی توسط سرمایهگذاران حقیقی کوچک و بزرگ، بخش قابل توجهی از سهام شرکتهای بورسی را در وضعیت حباب قیمتی قرار خواهد داد. در شرایط فعلی نیز تعداد قابل ملاحظهای از سهمها در بازار سهام با بهترین سناریوهای ممکن قیمتگذاری شدهاند و برخی از آنها پا را از این مرحله فراتر گذاشته و در سطوح کاملا حبابی معامله میشوند. در چنین وضعیتی بروز ریسک جدید یا آشکار شدن اثر مستقیم و غیرمستقیم ریسکهای گذشته میتواند تکانههای جدیدی را در ساختار شکلگرفته فعلی بوجود بیاورد و در این میان سهمهای بدون پشتوانه بزرگترین کانونهای سقوط به شمار میروند.