به گزارش «دنیای بورس»، پتروشیمی پردیس در شفافسازی که روی کدال قرار گرفت، اعلام کرد: به دلیل برودت هوا و افت شدید فشار گاز و بنا به دستور شرکت ملی گاز مبنی بر کاهش و قطع مصرف خوراک گاز طبیعی، ظرفیت واحد های تولیدی این شرکت از تاریخ 20 دی محدود و در پی تشدید شرایط و قطع خوراک گاز طبیعی، تمام واحد ها به ترتیب فاز یک روز جمعه 20 دی، فاز دو روز شنبه 21 دی و فاز سه روز یکشنبه 22 دی از مدار تولید خارج و تولید اوره و امونیاک هر سه فاز این شرکت به صورت صد درصد متوقف شد.
علاوه بر این پتروشیمی خراسان و پتروشیمی مبین نیز از قطعی گاز خوراک خود خبر دادهاند. قطع شدن گاز خوراک پتروشیمی مبین به طور مستقیم میتواند بر تولید شرکتهای وابسته به مبین نظیر «زاگرس» به طور خاص بیانجامد. از آنجایی که اورهسازان و متانولسازان کشورمان نقش مهمی در معادلاتت عرضه این محصولات در سطح بینالمللی دارند، سیگنالهای کاهش عرضه این شرکتها میتواند به افزایش قیمت جهانی متانول و اوره در روزهای آینده بیانجامد. عدم بررسی تمام قطعات پازلهای قطعی گاز شاید به اشتباه افزایش احتمالی قیمت جهانی اوره و متانول را به عنوان سیگنال مثبت مطرح کند که در این خصوص نباید عامل قطعی گاز و عدم تولید شرکتهای مربوط را حذف کرد.
از سوی دیگر اگرچه عامل برودت هوا به عنوان یک عامل موقت قطعی گاز مطرح است اما یک عامل اصلی پس پرده در زمینه کاهش تولید گاز کل کشور وجود دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم. موضوعی که راه حل برون رفت از آن برطرف شدن مشکلات تحریمی به نحوی از انحا است.
افت محسوس تولید گاز طبیعی در کشور؟
روزنامه دنیای اقتصاد در هفتههای گذشته در گزارشی به تحلیل جهش مصرف گازوئیل در کشور پرداخته بود. میانگین مصرف روزانه گازوئیل در کشور در آذرماه به 139 میلیون لیتر رسید، رشد 41 درصدی نسبت به ماه مشابه سال گذشته. در تحلیل این ماجرا، احتمال کاهش تولید گاز طبیعی را عاملی برای افزایش مصرف گازوئیل در صنایع به خصوص نیروگاهها عنوان کرده بود.
به این ترتیب سوخت گازی نیروگاهها و صنایع (مانند سیمان) قطع شده و از سوختهای مایع با محوریت گازوئیل و همچنین مازوت به عنوان جایگزین استفاده شده است. اخبار امروز نیز به قطع خوراک پتروشیمیها در جنوب کشور اشاره دارد. در حالیکه هاب گازی کشور در منطقه پارس جنوبی قرار دارد قطعی گاز خوراک در این منطقه میتواند سیگنالهای قابل توجهی را به همراه داشته باشد.
همانطور که در گزارش عنوان شده بود احتمال انباشت میعانات گازی و در نتیجه فشار بر کاهش تولید گاز طبیعی وجود دارد. گرچه کاهش فشار گاز طبیعی در لولههای انتقال به دنبال برودت هوا و افزایش محسوس مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی نیز میتواند از دلایل قطعی گاز خوراک پتروشیمیها است اما با توجه به انتظارات از میزان تولید این موارد به تنهایی نمیتواند توجیهکننده شرایط کنونی باشد.
در اخبار روزهای گذشته به اوجگیری مصرف گاز طبیعی تا سطح 570 میلیون مترمکعب در روز اشاره شده است. در حالیکه انتظار افزایش سطح تولید گاز طبیعی تا سطح یک میلیارد متر مکعب در روز وجود داشت (به دنبال راهاندازی فازهای پارس جنوبی) حتی کاهش فشار گاز در لولهها و همچنین افزایش مصرف خانگی نیز نمیتواند قطعی گاز خوراک در مجتمعهای پتروشیمی همجوار با هابهای اصلی گاز کشور و افزایش مصرف سوختهای مایع را در بخش صنعت توجیه کند.
این موارد در کنار یکدیگر سناریو انباشت میعانات گازی و کاهش تولید گاز طبیعی را تایید میکند. با توجه به مشکلاتی که این موضوع برای کشور ایجاد میکند باید منتظر ماند که راهکار برونرفت از این بحران چیست؟ وضعیت مشابه را در سالهای 91 و 92 نیز شاهد بودیم.
در گزارش «دنیای اقتصاد» با عنوان «متهم اصلی تنگی نفس شهرها» یکی از دلایل اصلی افزایش آلودگی در کشور رشد مصرف سوخت مایع مطرح بود که این گزارش را در این جا بخوانید.