دنیای بورس: در هفتههای اخیر اشاره شده بود که تلنگری برای سقوط سهام کافی است و در شرایط کنونی نیز مشاهده میشود با وجود همه حمایتها اما سهام میل به ریزش دارد. البته به صورت مشخص هراس از اوجگیری تنشها در خاورمیانه مشاهده میشود که باعث شده که معاملهگران مسیر خروج از سهام را در پیش بگیرند. نمیتوان اظهارنظر دقیقی در خصوص وضعیت آتی معاملات سهام یا سایر بازارها داشت و باید منتظر ماند که تنشهای موجود به کدام سمت سوق داده میشود. بعضا اخباری از احتمال خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق شنیده میشود که این موضوع میتواند در کاهش التهاب سیاسی بازارها اثرگذار باشد.
در چنین شرایطی خریدهای پرشتاب حقوقیها شاید در نگاه نخست منطقی به نظر آید زیرا در همه بازارهای سهام اگر بازار دچار وحشت شود و موج ریزشی قوی به دنبال شوکهای اقتصادی و غیراقتصادی مشاهده شود بازارگردانها به دنبال کاهش التهاب بازار با حمایت از سهام برمیآیند. اما به صورت مشخص در دیگر بازارها محدودیتی به نام دامنه محدود نوسان قیمتی وجود ندارد که به دنبال صف تشکیل شود. در بورس تهران است که فقط ناظر یک قانون خودساخته را با دلایل غیرمعتبر از هر منظر سالهای سال بنا کرده و حاضر نیست از تصمیم اشتباه خود عقب بنشیند. تشکیل صف چه خرید باشد چه فروش، تنها موجب میشود که هیجان در معاملات بالا رود. احتمالا تا قبل از این که نقدینگی قابل توجهی به سمت سهام آمده بود و شاخص سهام رشد میکرد مقام ناظر به عملکرد درخشان خود افتخار میکرد و این در حالی بود که صفنشینی عاملی برای تشدید هیجان و یکی از دلایل اصلی رشدهای افسارگسیخته بسیاری از نمادها بود.
حال نیز باید به مقام ناظر گفت که پس از هیجان شدید در مسیر صعودی هیجان فروش اینچنینی کاملا محتمل بود. این هیجان با تلنگر کوچکی نیز ممکن بود رخ دهد حال که فرمانده سپاه قدس به شهادت رسیده است و تنشها اوج گرفته است چنین رفتاری طبیعی بود.
بارها نسبت به هیجان به معاملهگران هشدار داده شد و در شرایط کنونی نیز نمیتوان فروشندگان سهام را شماتت کرد و تنها باید مقام ناظر و سیاستهای اشتباه که تنها حکم دخالت در مکانیزم بازار و برهم زدن ساختار بازار را به دنبال دارد به باد انتقاد گرفت. هیچکس انتظار رخدادی اینچنینی را نداشت اما بار دیگر تاکید میشود حتی با تلنگری به مراتب کوچکتر نیز چنین هیجان فروشی کاملا محتمل بود. حال باید معاملهگران حقیقی شاکر این موضوع باشند که شوک ناشی از حماقت آمریکاییها سازمان بورس و حقوقیها را به شور حمایت واداشت.
ادامه مسیر قیمتی مشخص نیست و پس از شوکهای متوالی همچنان شاید انتظار برای بازگشت آرامش به سهام چندان منطقی نباشد. با این حال در شرایط کنونی همه چیز به عوامل سیاسی معطوف شده است و در حالیکه شاید سیگنالهای بنیادی همچنان از برخی از نمادها حمایت کنند اما موج استرس از زیان بیشتر معاملهگران را به سمت فروش سوق داده است.
در جریان معاملات امروز از بین 321 نماد مورد معامله بورسی 299 نماد با افت قیمت پایانی مواجه شدند و 21 نماد نیز با رشد قیمت به کار خود پایان دادند. ناگفته پیداست که اوضاع معاملات انتهایی سختتر از معاملات نخستین بود. به عبارتی آخرین معاملات 311 نماد در محدوده منفی انجام شد.
268 نماد بورسی صف فروش را تجربه کردند و ارزش سهام این صفوف به 1435 میلیارد تومان میرسید. تنها 3 نماد شاهد صف خرید بودند و تقاضای این نمادها ارزشی در حدود 12 میلیارد تومان داشت.
آینده بورس چه خواهد بود؟
چند کلام صریح باید در خصوص وضعیت کنونی سهام گفت و تعارفات سیاسی را کنار گذاشت. اگر انتقام از آمریکا یک انتقام راهبردی در عین حال شیرین باشد که ضربهای شدید را به آمریکا و ترامپ وارد میکند میتواند سیگنال مثبتی برای سهام باشد و میتواند تقاضا را برای سهام افزایش دهد. خروج آمریکا از غرب آسیا و عراق میتواند یک اتفاق بزرگ باشد که نشان از پیروزی ایران دارد. در چنین شرایطی طبیعی به نظر میرسد اگر بازار سرمایهگذاران بورس تهران و خریداران سهام نیز به خرید مشتاق شوند و رشد دوباره قیمتها البته سهام ارزنده را شاهد باشیم.
اما اگر سناریو درگیری مستقیم را در شرایط کنونی متصور هستید احتمالا نهتنها بورس تهران و بلکه کل بازار جهانی به این موضوع واکنش نشان دهد. خبرهای پیشین «دنیای بورس» در این خصوص دنبال کنید. جنگ به هیچوجه به نفع فعالان اقتصادی نیست و تقریبا همه این موضوع را میدانند اما در شرایط کنونی انتقام سردار سپهبد سلیمانی حتمی است و انتظار برای واکنش ایران و محور مقاومت در این خصوص وجود دارد.
فعلا تا مشخص شدن این شرایط شاید نتوان هیچ تحلیل دقیقی از وضعیت کنونی سهام داشت. با این حال وضعیت کلی بازار جهانی که در مطلب گذشته با عنوان (رصد تبسنیجهای تنش خاورمیانه) آورده شد رنگ و بوی جنگ و درگیری مستقیم را ندارد و همه منتظر یک انتقام سنگینتر از شلیک چند موشک از آمریکا هستند.