دنیای بورس: به سختی میتوان گفت وضعیت قیمتها در بازار جهانی در تسلط آمار اقتصادی است. با این وجود واقعیات و آمار اقتصادی نشان میدهد که اقتصاد دنیا در مقطع فعلی تا چه میزان از نقطه شکنندگی فاصله دارد. جدول زیر مهمترین آمارهای اقتصادی این هفته را نشان میدهد.
تنشهای موجود بین اقتصادهای بزرگ دنیا و امیدواری به رفع این تنشها رقمزننده نوسانات اصلی بازار جهانیاند و پیشبینی رویه پیشرفت مذاکرات تجاری چندان آسان نیست.
تنها 13 روز تا میانه ماه دسامبر و موعد اعمال مازاد تعرفه ایالات متحده بر 300 میلیارد دلار کالای وارداتی از چین باقیمانده است و صرفنظر از این تعرفهها خواسته حداقلی چین برای پذیرش توافق «فاز اول» است.
هفته گذشته به نظر میرسید چین در تلاش برای برگرداندن وضعیت است. رویترز از قول مقامات چینی آورد: «این ترامپ است که امضای توافقها را میخواهد، نه ما. ما میتوانیم صبر کنیم». در عین حال رسانه گلوبال تایمز که رابطه نزدیکی با حزب کمونیست چین دارد از خوشبینیها نسبت به حصول یک توافق در فاصلهای نزدیک صحبت کرد.
اما بار دیگر به نظر میرسد اوضاع پیچیدهتر از انتظارات است. هفته گذشته کنگره آمریکا اسلحه جدیدی در اختیار دونالد ترامپ قرار داد و رئیسجمهور آمریکا نیز تصمیم گرفت از آن استفاده کند.
به گزارش دویچهوله کنگره آمریکا قانونی را در دفاع از جنبش دموکراسیخواهی هنگکنگ تصویب کرده که به موجب آن دولت آمریکا میتواند چین را به خاطر نقض موارد مرتبط با حقوق بشر در هنگکنگ مورد تحریم قرار دهد. به علاوه وزارت خارجه آمریکا موظف است دستکم یک بار در سال وضعیت خودمختاری هنگکنگ را بررسی کرده و ارزیابی کند که آیا هنگکنگ میتواند از موازین تجاری ویژه آمریکا بهره ببرد؟
به این ترتیب آمریکا تهدید بزرگی را بالای سر چین نگاه داشته است: حذف هنگکنگ از مراکز مهم تبادلات تجارت جهانی (یا دست کم فشار بر آن). در مقابل وزارت خارجه دولت چین امروز اعلام کرد: کشتیهای نظامی آمریکا از این پس امکان توقف موقت و پهلوگرفتن در بندر هنگکنگ را ندارند و همچنین اقدامات تحریمی علیه شماری از سازمانهای آمریکایی در دست بررسی و تصویب است.
به این ترتیب به نظر میرسد تنشهای بین ایالات متحده و چین همچنان در مسیر پیچاپیچ خود پیش میرود. با این وجود تا کمتر از 2 هفته دیگر این دو کشور باید سیگنال قطعیتری از عزم خود به دست دهند: عدم لغو تعرفههای مازاد آمریکا به احتمال زیاد یاس فعالان اقتصادی دنیا را در پی خواهد داشت و انصراف از آن نشانه خوبی از پیشرفت مذاکرات تجاری خواهد بود.