گزارش هفتگی پلتس

سایه جنگ تجاری بر بازار محصولات پتروشیمی

افزایش تنش‌های تجاری بین پکن و واشنگتن اقتصاد جهانی را متاثر کرده است. در همین راستا و با افزایش تعرفه‌ کالاهای وارداتی دو طرف مناقشه، چشم‌انداز قیمتی بسیاری از محصولات پتروشیمی مکدر شده است. استایرن مونومر که پیش از این در حال تجربه افزایش قیمت بود به یکباره نزولی شد، افت بهای «ABS» و «MEG» شدت گرفت، از سرعت رشد پلی‌اتیلن سبک کاسته شد و تنها پلی‌پروپیلن و پلی‌اتلین سنگین توانستند شرایط خود را بهبود ببخشند. در سایر محصولات نیز به دلیل روند نامشخص و پیش‌بینی ناپذیر معامله‌گران از ورود به خرید و فروش خودداری کرده و منتظر بازگشت ثبات به بازار هستند.

دنیای بورس: پلتس گزارش هفتگی خود از بازار محصولات پتروشیمی آسیا را منتشر کرده است. با توجه به سهم بالای پتروشیمی‌ها در اقتصاد کشور و همچنین بورس تهران رصد نوسانات قیمتی و ریشه‌یابی آن اهمیت بالایی دارد. 

استایرن مونومر: گارد صعودی استایرن مونومر طی معاملات هفته قبل از هم گسست و هر تن از این محصول با تجربه افت 56 دلاری به قیمت 1035 دلار در سی‌اف‌آر چین به فروش رسید. بهای هر تن از این محصول پتروشیمی در فوب کره‌جنوبی نیز با شدت کاهش یکسان به سطح 995 دلار رسید. با بالا گرفتن تنش‌های تجاری بین آمریکا و چین سطح تقاضا از سمت صنایع پایین‌دستی نامطلوب ارزیابی می‌شود. در بازار آسیایی قیمت هر تن محصول پایین‌دستی ABS 60 دلار کاهش داشته است. خوش‌بینی بازار بعد از اعمال تعرفه‌های دو کشور بر محصولاتی وارداتی رقیب رو افول گذاشته و افت بهای استایرن مونومر را رقم زده است. بهای هر تن پلی‌استایرن هم در بازار آسیایی 30 دلار کاهش داشته و افت قیمت محصولات استایرن مونومر فشار را بر بهای این محصول پتروشیمی افزایش داده است.

اتیلن: بهای اتیلن در هفته گذشته در سطح 890 دلار به ازای هر تن در سی‌اف‌آر جنوب‌شرق آسیا ثابت ماند. پس از تجربه رشد دو هفته پیش، این محصول پتروشیمی سوخت بیشتری برای صعود پیدا نکرد. با عرضه کافی  و ضعف سمت تقاضا حتی پیش‌بینی می‌شود که در روزهای آتی شاهد قیمت‌های پایین‌تر برای این محصول نیز باشیم. بر  اساس اطلاعات موجود از پتروشیمی‌های داخلی اتیلن به عنوان خوراک بین‌ مجتمعی در کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد. بر این اساس قیمت اتیلن برای برخی پتروشیمی‌های داخلی مانند جم و مارون که اتیلن مازاد خود را به شرکت‌های پایین‌دست به فروش می‌رسانند از اهمیت برخوردار است. در این میان نحوه قیمت‌گذاری اتیلن داخلی تا حدودی مبهم است با این حال به نظر می‌رسد قیمت اتیلن در مناطق مختلف به خصوص شرق آسیا در نحوه قیمت‌گذاری این محصول اهمیت دارد. از سوی دیگر اتیلن به عنوان خوراک واحدهای پایین‌دستی مانند پتروشیمی غدیر (تولید پی‌وی‌سی) استفاده می‌شود.

مونو‌اتیلن‌گلایکول (MEG): افت مونواتیلن‌گلایکول طی هفته قبل شدت گرفت و هر تن از این محصول در سی‌اف‌آر چین ضمن تجربه کاهش 43 دلاری به قیمت 526 دلار به فروش رفت. ضعف مفرط از دو سمت عرضه و تقاضا کماکان بر بازار «MEG» مستولی است. حدود 1.34 میلیون تن از این محصول در انبارهای چین وجود دارد که پاسخگویی نیاز یک ماه این بازار است. با توجه به تقاضای ضعیف، تولیدکنندگان محصول پایین‌دستی پلی‌استر مجبور به کاهش سطح تولید خود از 92 درصد به 88.5 درصد شده‌اند. با توجه به تعمیرات برخی واحدهای تولیدی مونواتیلن‌گلایکول سمت عرضه این محصول ضعیف بود، با این حال این ضعف با محموله‌های وارداتی جبران شد.

پروپیلن: هفته قبل پروپیلن در سی‌اف‌آر چین مانند هفته پیش‌تر 10 دلار کاهش یافت و به سطح 870 دلار رسید. قیمت این محصول در فوب کره‌جنوبی ثابت ماند.  افت تقاضا در محصول پایین‌دستی پلی‌پروپیلن از عمده دلایل کاهش مجدد قیمت این محصول پتروشیمی محسوب می‌شود. خریداران از سفارش محصولات وارداتی خودداری می‌کنند و منتظر عقد قرارداد در قیمت‌های پایین‌تر هستند. چشم‌انداز تاریک بازار در سایه افزایش تنش‌های تعرفه‌ای بین پکن و واشنگتن بر حس معامله‌گران تاثیر گذاشته است. از طرفی تعطیلی یک واحد هیدروژن‌زدایی پروپان در شمال چین تولید این محصول را محدود کرد و از افت بیشتر قیمت آن جلوگیری به عمل آورد.

 بوتادین: هفته قبل بهای بوتادین نوسان خاصی را تجربه نکرده و هر تن از این محصول در روز پایانی بدون تغییر به بهای 1000 دلار در سی‌اف‌آر چین به فروش رفت. افزایش جرقه‌های جنگ تجاری به بازار بوتادین هم رسید. چین مقادیر قابل توجهی تایرهای اتومبیل لاستیکی به آمریکا صادر می‌کند که با توجه به رشد تعرفه‌ها به 25 درصد، به نظر می‌رسد سمت تقاضا با ضعف عمده روبرو شود. با توجه به شرایط پیچیده فعلی و احتمال تداوم انقباض تقاضا، معامله‌گران فعلا اقدام به خرید نمی‌کنند و منتظر قیمت‌های پایین‌تر برای این محصول طی روزهای بعدی هستند.

پی‌وی‌سی: هر تن PVC هفته گذشته 10 دلار افزایش یافت و قیمت آن در سی‌اف‌آر چین به 850 دلار رسید. قیمت‌های پیشنهادی این محصول در ماه ژوئن نسبت به ماه می 10 تا 30 دلار افزایش یافته است. با این حال سطح افزایش کنونی بیشتر ناشی از کاهش قیمت 30 تا 40 دلاری ماه می نسبت به آوریل است. بازار داخلی PVC چین در هفته قبل قدرتمند بوده و سطح تقاضا مطلوب بود. در این بازار قیمت هر تن PVC بر پایه اتیلن 100 یوآن افزایش یافته و به اوج 4 ماهه 7300 یوآنی رسیده است. از سمت دیگر PVC بر پایه کاربید نیز رشد 50 یوآن را تجربه کرده و هر تن از این محصول در اوج 8 ماهه 6950 یوآنی قرار دارد. قیمت داخلی PVC در بازار داخلی چین حدودا 900 دلار است. در هندوستان افزایش 5 درصدی مالیات محصولات وارداتی، احتمالا حجم صادرات PVC این کشور را کاهش دهد. ماه می گذشته واردات PVC کره‌جنوبی نسبت به آوریل 12.9 درصد افزایش یافته و همزمان واردات PVC کره 4.7 درصد افت کرده است.

پلی‌اتیلن‌: بهای انواع پلی‌اتیلن در معاملات هفته گذشته عمدتا ثابت بود و تغییر خاصی را تجربه نکرد. بهای پلی‌اتیلن سنگین در فوب خاورمیانه تنها 3 دلار زیاد شد و به سطح 1055 دلار رسید. سرعت رشد پلی‌اتیلن سبک کاهش یافت و هر تن از این محصول با افزایش 10 دلاری به قیمت 1057 دلار به فروش رفت. پلی‌اتیلن سبک‌خطی هم بدون تغییر در سطح 1007 دلار باقی ماند. افت یوآن در مقابل دلار از قدرت تقاضا کاسته و حجم سفارش‌ها را کم کرده است. رشد همزمان شاخص دلار و کاهش ارزش یوآن قدرت خرید معامله‌گران و تجار چینی را محدود کرده است. یک واحد پتروشیمی تولید پلی‌اتیلن سبک در چین به ظرفیت 200 هزار تن در طی 20 روز آینده به دلیل تعمیرات فصلی تعطیل خواهد بود. تاثیر ماه رمضان بر بازار پلی‌اتیلن سنگین هم مشهود بوده و تقاضای کافی برای آن وجود ندارد.

پلی‌پروپیلن: پلی‌پروپیلن در بازارهای آسیایی همچون سایر محصولات پتروشیمی اوضاع مناسبی ندارد و تجار آسیایی فعلا مشغول رصد بازار بوده و از ورود به معاملات سر باز می‌زنند. با این حال تعطیلی واحد هیدروژن‌زدایی پروپان در چین به مدت 20 روز از قدرت عرضه کاسته و رشد اندک این محصول را رقم زده است. این واحد تولیدی اگر با بازده 100 درصدی کار کند، سالانه 500 هزار تن پلی‌پروپیلن تولید و 600 هزار تن پروپان  مصرف می‌کند. هر تن پلی‌پروپیلن رافیا در فوب خاورمیانه 10 دلار گران شده و به قیمت 1117 دلار به فروش می‌رسد.

 ای‌بی‌اس: افت اکریلونیترایل بوتادین استایرن «ABS» طی معاملات هفته گذشته شدت گرفت و هر تن از این محصول 60 دلار کاهش قیمت را تجربه کرد. کاهش امید به دستیابی به توافق تجاری بین دو غول اقتصادی دنیا بازار این محصول پتروشیمی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. معامله‌گران آسیایی با وجود کاهش قراردادها هنوز هم از اقدام برای خرید خودداری می‌کنند و منتظر مشخص شدن شرایط مبهم بازار هستند. افت یوآن در مقابل ارزهای دیگر باعث شده است تا خریداران داخلی این کشور متمایل به خرید محصول داخلی باشند و پیدا کردن مشتری برای «ABS» وارداتی به این کشور دشوار شده است. رشد قیمت خوراک ورودی اکریلونیترایل و بوتادین در کنار افت استایرن شرایط بازار این محصول پتروشیمی را بیش از پیش دچار ابهام کرده است. صادرات «ABS»  کره‌جنوبی نیز طی ماه قبل 16.1 درصد افزایش یافته و به سطح 124 هزار و 613 تن رسیده است.

 

Submitted by admin on