معدنی املاح ایران که با حضور 87 درصد سهامداران برگزار شد در پایان از 221.7 تومان سود محقق شده به ازای هر سهم 180 تومان سود میان سهامداران تقسیم شد.
گزارش هیات مدیره
علی رستمی؛ مدیرعامل در گزارشی که هیات مدیره تدوین کرده بود، گفت: در سال مورد گزارش (منتهی به 29 اسفندماه سال 96) مجموعه توانست سهم 82 درصدی در بازار سولفات سدیم کشور و نیز رتبه اول تولید در ایران و منطقه را حفظ کند. سولفات سدیم عمدتا در تولید پودرهای شوینده کاربرد دارد و براساس مطالعات انجام شده مصرف پودر در کشور روبه رشد است. بنابراین تقاضای این ماده رو به رشد خواهد بود. مقدار تولید سولفات سدیم 186 هزار تن که 3 درصد بیشتر از پیشبینی اولیه بود. رشد تولید شرکت باوجود عدم تغییر در تعداد پرسنل نسبت به سال گذشته بود.
گزارش شرکت نشان میدهد: «شاملا» در محصول دوم یعنی نمک با تولید 65 هزار تن در جایگاه اول کشور است و 40 درصد از نمک خوراکی تولید شده و 65 درصد نمک هیدرومیل صادر شد. تلاش مجموعه این است میزان صادرات را بیشتر کند. فروش کل ریالی دو محصول شرکت 4 درصد بیشتر از پیشبینی و 15 درصد بیشتر از سال گذشته بود، یعنی فروش از 98 میلیارد تومان به 112 میلیارد تومان افزایش یافت.
صادرات شرکت در سال مورد گزارش 4.3 میلیارد تومان بود که عمدتا نمک بود و به خاطر نیاز داخل، امکان صادرات سولفات سدیم وجود ندارد. حتی بخشی از مصرف سولفات سدیم از طریق واردات از خارج تامین میشود.
مجموعه همچنین تاکید دارد: برای سالهای آتی طرح توسعه گرمسار با سه کارخانه سولفات پتانسیم به ظرفیت 40 هزار تن، طرح تولید 15 هزار تن کلرورکلسیم گرانوله و طرح تولید 30 هزار تن اسیدسولفوریک را اجرا میکند. همچنین طرح توسعه اراک برای تولید سولفات سدیم که بازار صادراتی مناسبی دارد و چند سالی است منتظر دریافت مجوز از سازمان محیط زیست است. سولفات پتاسیم به عنوان کود شیمیایی مصرف خواهد داشت که در حال حاضر عمدتا از خارج وارد میشود.
ریسک عمده شرکت کاهش حجم برداشت از معدن میقان به خاطر موانع مختلف است که با دپوی ماده معدنی تلاش دارد این مشکل را حل کند. همچنین برنامههایی برای بهینهسازی، افزایش کارآیی و بهرهوری در دو مجتمع گرمسار و اراک در جریان است که سبب شده بسیار بیشتر از ظرفیت اسمی تولید داشته باشد.
مدیرعامل از 9 برنامه «شاملا» در سال آتی خبر داد:
1) حفاری اکتشافی در معدن گرماب (گرمسار) که پس از برداشتهای چند ساله نیاز به آن احساس میشود. همچنین تلاش دارد موضوع اکتشاف به موضوعهای اصلی شرکت در اساسنامه اضافه شود.
2) پیگیری اخذ مجوز طرح توسعه سولفات سدیم در مجتمع اراک
3) افزایش سرمایه با توجه به طرحهای توسعه گرمسار و اراک. نظر هیات مدیره 300 درصد افزایش سرمایه در دو مرحله از محل مطالبات و آورده است و تلاش است در یکی دو ماه آینده مجمع مربوطه برگزار شود.
4) اخذ مجوز GMP برای تولید نمک دارویی که در حال حاضر تولید میشود اما با دریافت گواهینامه GMP (Good Manufacturing Practices) امکان فروش بیشتر و بهتر فراهم خواهد شد.
5) 55 هکتار بوتهکاری سالانه در اراضی کویری میقان اراک که در چند سال اخیر 105 هکتار انجام شد.
6) مطالعات امکانسنجی احداث نیروگاههای خورشیدی در سمنان و اراک برای رفع نیاز کارخانه و فروش مازاد برق به وزارت نیرو. دو واحد ده مگاواتی یکی در گرمسار و دیگری در اراک مد نظر است.
7) اجرای پروژههای تحقیقاتی و پژوهشی در مورد استخراج معدن میقان اراک با همکاری دانشگاه اراک
8) با هماهنگی سازمان محیط زیست و در راستای الزامات آن سازمان قرار است مواد باطله در میقان اراک به تالاب برگشت داده شود.
9) تکمیل انبار محصول برای واحد نمک هیدرومیل که پیشبینی میشود تا دو سه ماه آینده تمام شود.
گزارش حسابرس
گزارش حسابرس «شاملا» مقبول بدون بند شرط اعلام شد. بر مبنای بند 8 (بند بازرسی) تکلیف مجمع سال گذشته درباره رفع موانع اجرای پروژه سولفات سدیم میقان اراک به نتیجه نهایی رسید. در این میان به گفته رییس جلسه پیگیریهای لازم برای رفع موانع اجرای پروژه سولفات سدیم میقان اراک به صورت مرتب انجام و گزارش به سهامدار عمده ارائه شد. در همین رابطه دو هفته پیش جلسهای در استان مرکزی انجام شد و تصمیمهای خوبی جهت رفع این موانع گرفته شد.
پرسش و پاسخ
افزایش نرخ: در بخش پرسش و پاسخ، قائممقام مدیرعامل در جواب این پرسش که تصمیم مدیریت در خصوص افزایش نرخ چیست؟ گفت: قیمت سولفات سدیم وارداتی چین به شدت کاهش یافت که رقابت را اندکی مشکل کرد. برای این موضوع دو راهکار اندیشیده شد؛ اول اینکه انجمن صنفی توانست ارز مبادلهای را برای واردات این محصول حذف کند.
اقدام دیگر اجباری کردن استاندارد این محصول است که در حال حاضر دارای استاندارد اختیاری است. در صورتیکه این اقدام به نتیجه برسد از ورود سولفات سدیم چینی با خلوص کم و قیمت پایین از چین جلوگیری شده و رقابت عادلانه خواهد شد. البته برخی از کارخانههای شوینده در مقابل صادرات محصولهایشان و واردات سولفات سدیم از معافیت تعرفهای استفاده میکنند که بهای تمام شده را برایشان پایین میآورد.
با طرح مجدد این سوال توسط یکی از سهامداران حقوقی، رییس مجمع تکلیف کرد: هیات مدیره درباره افزایش نرخ محصول بررسی مجددی انجام دهد.
طرح سولفات پتاسیم: هیات مدیره در خصوص پرسشی درباره مخالفت برخی سهامداران با طرح سولفات پتاسیم با این دو استدلال که اولا متکی به ماده اولیهای است که از خارج وارد میشود و ثانیا دو طرح پتروشیمی برای تولید این محصول در آستانه راهاندازی است که میتواند جوابگوی مصرف سالانه 90 هزار تن سولفات پتاسیم کشور باشد، میگوید: در زمان مطالعات ما پتروشیمی ارومیه شروع نشده بود و هم اینک هم از اجرا شدن قطعی آن طرح اطمینان نداریم (پرسشکننده در پاسخ گفت: پتروشیمی ارومیه 70 درصد پیشرفت داشت).
در صورت عدم نیاز به سولفات پتاسیم تولید شده در این طرح میتوان با استفاده از آن به تولید سولفات سدیم شیمیایی مبادرت کرد که آنهم بازار خود را خواهد داشت. نهایتا با اصرار سوال کننده درباره تجدید نظر در این طرح، رییس جلسه عنوان کرد: حتما پیش از تصویب افزایش سرمایه به قابل توجیه بودن طرح توجه خواهد شد. در این مورد یکی از مدیران شرکت گفت با توجه به تلاشهای انجام شده و نیز نیاز کشور به کشاورزی صنعتی، میزان استفاده از کود شیمیایی و سولفات پتاسیم در کشور دوبرابر خواهد شد.
عیار ماده معدنی: رییس کارخانه اراک درباره اینکه عیار ماده معدنی استخراج شده و عیار باطله برگشتی چقدر است؟ تصریح کرد: ماده معدنی اراک ترکیبی با عیار متوسط 25 درصد و باطله خارجی حداکثر 2 تا 3 درصد سولفات سدیم است.
حاشیه کارخانه شیشهسازی: در همین حال رییس کارخانه اراک درباره کارخانه شیشهسازی که میگویند سولفات سدیم شما حاوی نمک است که سبب صدمه به کورههای آنها میشود، میگوید: در اراک ترکیب ماده معدنی به گونهای است که نمک آن کم است و نمیتواند این مشکل در آن وجود داشته باشد. محصول نهایی سولفات سدیم شرکت 99.98 درصد خلوص دارد و تاکنون هیچ یک از مشتریان اعتراضی بابت این موضوع نداشتند.
تاثیر مایع شوینده: هیات مدیره درباره دامنه تاثیر انتقال مصرف از پودر شوینده به سمت مایع روی محصولها تاکید دارد: به نظر می رسد استقبال چندانی از مایع نسبت به پودر صورت نگیرد، کما اینکه تاکنون اینگونه بوده است.
طرح توسعه گرمسار: هیات رییسه درباره مبلغ سرمایه گذاری در طرح توسعه گرمسار نیز عنوان میکند: سرمایهگذاری مزبور مجموعا 105 میلیارد تومان است که بخشی از آن به میزان 10 میلیون یورو ارزی خواهد بود.
افت عیار معدن گرمسار: هیات رییسه درباره افت عیار معادن گرمسار تاکید دارد: در گرمسار افت عیار نداشتیم بلکه ذخیره معدن رو به اتمام است و عمده ماده معدنی را از اراک به محل کارخانه گرمسار حمل میکنیم. بنابراین با داشتن معدن اراک، افت تولید محصول در سالهای آینده نخواهیم داشت، اما باید به عملیات اکتشافی روی بیاوریم.
نرخ محصول: یکی از سهامداران این پرسش را مطرح کرد که چرا شویندهها افزایش نرخ 15 درصدی گرفتهاند اما مجموعه فقط 6 درصد نرخ اعمال کرد؟ هیات رییسه در این پاسخ عنوان کرد: افزایش نرخ محصول ما یکی از دلایل تولیدکنندههای شویندهها برای تقاضای افزایش نرخ است که میتواند سبب فشار دولت بر ما شود. هیات مدیره میگوید: همین الان هم مسوولان دولتی معترضند با وجود حاشیه سود بالای شرکت چرا دنبال افزایش نرخ هستید!
پیش دریافت: سهامداران میگویند مجموعه پارسال 10 میلیارد تومان پیش دریافت داشت، اما امسال به کمتر از یک میلیارد تومان رسید و از آن سو تسهیلات مالی زیاد شد. هیات مدیره در این خصوص توضیح میدهد: موضوع پیش دریافت و تسهیلات ربط مستقیمی به یکدیگر ندارند. در پایان سال 1395 شرکت فارکوشیمی از «شاملا» خرید 50 میلیارد تومانی داشت که با تحویل آن موضوع قرارداد در حال حاضر تمام شده اما در تاریخ ترازنامه بخشی از این مبلغ در صورتهای مالی درج شده است. تسهیلات بانکی «شاملا» از بانک صنعت معدن بوده و بخش عمده آن 16 درصد است.
قیمت تمام شده: هیات رییسه درباره اینکه قیمت تمامشده واردات محصول نسبت به تولیدات شرکت چگونه است؟ گفت: قیمتهای «شاملا» همیشه نسبت به واردات از چین و تحویل در بنادر جنوبی کشور بالاتر بود و تنها کرایه حمل از بندر به کارخانههایی که عمدتا در بخش شمالی کشور قرار گرفتند سبب ترجیح خرید محصول از «شاملا» میشود. البته حمل فله محصول مجموعه به این کارخانهها و کاهش هزینه بستهبندی هم در این زمینه موثر است.
تسعیر نرخ ارز: هیات مدیره درباره چرایی اینکه «شاملا» در پایان سال تسعیر نرخ ارز داشت که از نرخ مبادلهای بانک مرکزی هم پایینتر بود، گفت: بخشی از ارز که در صندوق شرکت موجود بوده به نرخ آزاد تسعیر شد. اما برای ارز حاصل از صادرات با توجه به نرخ اعلامی بانک مرکزی تسعیر صورت گرفت. مدیرعامل همچنین تصریح کرد: در تمام شرکتهای وابسته به تامین اجتماعی براساس نرخ واحدی، تسعیر ارز صورت میگیرد. از سوی دیگر صادرات عمدتا به صورت ریال معادل ارز انجام میشود و اسکناس ارز دریافت نمیشود.
حاشیههای مجمع
- وقتی مدیرعامل گفت از بانک تجارت آمده است و با توجه به سابقهاش میداند هیچ بانکی طرحی را برای تسهیلات قبول نمیکند مگر 20 درصد آورده سهامداران باشد، نماینده یکی از کارگزاریها به وضعیت سهام بانک تجارت در بورس طعنه زد که مدیرعامل یادآور شد ارتباط این دو موضوع بی ربط است.
- برای نخستینبار فردی از سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) در مجمع و خارج از ترکیب هیات رییسه حضور یافته بود.
- یکی از مدیران شرکت به جای پاسخ درباره طرح توجیهی سولفات پتاسیم به تاخیر در اجرای طرح اشاره کرد که رییس جلسه در این مورد تذکر داد.
- حضور نمایندگان برخی از کارگزاریها و حقوقیهای سهامدار درصدی در مجمع و بیان نظرهایشان چشمگیر بود.
- نماینده بورس درباره عدم امضای گزارش هیات مدیره توسط یکی از اعضا پرسید که گفته شد مشکل خاصی نبوده و به خاطر عدم حضور ایشان بوده است.
- رییس جلسه چند بار به نماینده یکی از کارگزاریها در مورد ورود به صحبتهای مدیران شرکت تذکر داد.
- مدیر عامل پاسخگویی به بیشتر سوالهای سهامداران را به مدیر مربوطه ارجاع میداد.
- مدیرعامل اصرار به تقسیم 10 تا 30 درصد از سود تحقق یافته را داشت که رییس جلسه 70 درصد را پیشنهاد داد و نهایتا با تقاضای نمایندگان سهامداران حقوقی حدود 80 درصد سود تقسیم شد.
- نماینده یکی از حقوقیهای درصدی گفت: با وجود تاخیر در پرداخت سود شرکتهای حقوقی، چرا شرکت اقدام به سپردهگذاری در بانکها میکند؟
تاریخ تاسیس: معدنی املاک ایران (شاملا) در سال 1363 تاسیس و در سال 1375 وارد بورس اوراق بهادار شد. شرکت به تولید دو محصول سولفات سدیم (دارای کاربرد در صنایع تولید پودر شستشو، شیشه، نساجی و کاغذسازی) و نمک مشغول است. سهامدار عمده «شاملا » سرمایهگذاری صدر تامین وابسته به سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) است.
دستورکارهای پایانی: مجمع عادي ساليانه و فوق العاده معدنی املاح ایران، شنبه هفته جاری؛ 15 اردیبهشتماه برگزار شد. بر مبنای نظر صاحبان سهام سود تقسیمی هر سهم در مجمع عادی سالیانه «شاملا» برابر با 180 تومان به تصویب رسید. میزان پاداش هیات مدیره 3.6 میلیون تومان و حق حضور اعضای غیر موظف (هر جلسه) نیز 900 هزار تومان تعیین شد.