مجمع عادی سالانه گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان در حالی برگزار شد که در پایان 5 تومان سود از 9.7 تومان سود سالانه محقق شده تقسیم شد.
این در حالی بود که در مجمع فوق العاده «پترول» اساسنامه شرکت به گونهای اصلاح شد که در صورت فروش هریک از سرمایهگذاریهای شرکت، سود آن به حساب اندوخته رفته و تنها 20 درصد آن قابل تقسیم در همان سال مالی باشد. در این میان حساب اندوخته نیز برای افزایش سرمایه شرکت مورد استفاده قرار میگیرد.
پتروشیمی ایلام
گزارش هیات مدیره روز گذشته «پترول» به زیرمجموعههای گروه اختصاص داشت. پتروشیمی ایلام که 59 درصد آن در سبد سرمایهگذاری غیربورسی پترول جا دارد، در سال 1392 برای تولید پلی اتیلن سنگین به بهرهبرداری رسید که به خاطر کمبود خوراک (اتیلن) هنوز به ظرفیت کامل نرسید. خوراک بخش پلی اتیلن از خط لوله اتیلن غرب دریافت میشود که درحال حاضر اتیلن به اندازه کافی در آن جریان ندارد.
بخش مهم دیگر پتروشیمی ایلام عبارت است از بخش الفین که قرار است گاز اتان (و چند ترکیب دیگر) را از پالایشگاه گاز ایلام دریافت و تبدیل به اتیلن (و برخی از محصولهای دیگر) بکند. این بخش از پتروشیمی ایلام حدود 75 درصد پیشرفت دارد که با اتمام آن اتیلن تولیدی آن علاوه بر تامین خوراک بخش پلی اتیلن سنگین، مازاد آن میتواند به خط لوله اتیلن غرب هم تزریق شود.
پیشبینی شرکت برای بهرهبرداری از طرح الفین پتروشیمی ایلام تا پایان 1396 است که البته مشروط به همکاری شرکت ملی نفت (مالک پالایشگاه گاز ایلام) است که مدیر عامل پترول از جلسه اخیر با وزیر نفت و قول مساعدت در این زمینه خبر داد.
در گزارش هیات مدیره ذکر عنوان شده پتروشیمی ایلام در ظرفیت کامل میتواند هزار میلیارد تومان سود خالص سالانه محقق کند. همچنین گفته شد که اقدامهای اولیه برای پذیرش پتروشیمی ایلام در بورس شروع شده است.
پتروشیمی گچساران
پتروشیمی گچساران نیز که 61 درصد از آن در سبد سرمایهگذاری غیربورسی پترول جا دارد (10 درصد مستقیم و بقیه از طریق زیرمجموعهها)، در ابتدای سال 1398 به بهره برداری خواهد رسید و خوراک اتان دریافتی از پالایشگاه بیدبلند 2 را به اتیلن تبدیل میکند و به خط لوله اتیلن دنا تزریق میکند.
این طرح در حال حاضر پیشرفت 36 درصدی دارد که البته بهره برداری از آن مستلزم تکمیل پالایشگاه گاز بیدبلند 2 است (مالکیت پروژه پالایشگاه بیدبلند 2 بیش از یکسال است که از دولت خریداری شده و به مالکیت صد در صدی سهامدار عمده پترول یعنی هلدینگ خلیج فارس درآمده است).
بهره برداری از پتروشیمی گچساران در ظرفیت کامل، سود خالص سالانهای معادل 1550 میلیارد تومان ایجاد خواهد کرد. در طرح اولیهای که در دولت نهم تدوین شد، قرار است پتروشیمی گچساران اتیلن تولیدی خود را به خط لوله دنا تزریق کرده و خوراک چهار پتروشیمی دهدشت، ممسنی، کازرون و بروجن را تامین کند.
اشکال آن طرح اولیه اقتصادی نبودن طرح ایجاد خط لوله دنا است که اینک خود وزارت نفت هم از ایجاد آن شانه خالی کرده است. با این وجود مدیریت پترول از بابت فروش محصول پتروشیمی گچساران نگرانی ندارد.
کود شیمیایی لردگان
کود شیمیایی و اوره لردگان که حدود 80 درصد آن در مالکیت پترول است، با بهره برداری کامل قادر خواهد بود با استفاده از گاز خط لوله سراسری به عنوان خوراک، بیش از یک میلیون تن اوره و 670 هزارتن آمونیاک در سال تولید کند. پیشرفت این پروژه 69 درصد است و براساس پیش بینیها در بهار 1397 به بهره برداری خواهد رسید.
4 پتروشیمی خط دنا
پتروشیمی دهدشت، پتروشیمی ممسنی، پتروشیمی کازرون و پتروشیمی بروجن که به ترتیب 73 درصد و 59 درصد و 60 درصد و 85 درصد از آنها در مالکیت پترول است، به پروژههای خط دنا معروفند که به نظر میرسد با کیفیتی که در دولت نهم تصویب شد قابل اجرا نباشد. البته پترول اولویت را به اجرای پتروشیمی دهدشت داده و بقیه فعلا متوقف خواهند ماند.
نکته قابل توجه آنست که این چهار شرکت هرکدام حدود 20 درصد از سهام پتروشیمی گچساران را مالک هستند که درصورت بهره برداری از پتروشیمی گچساران در 3 سال آینده سود مناسبی عایدشان خواهد شد. این چهار شرکت در بازار پایه (توافقی سابق) فرابورس قابل معامله هستند.
شیمیایی صدف عسلویه
شیمیایی صدف عسلویه که 95 درصد از آن در سبد سرمایهگذاری غیربورسی پترول جا دارد، 25 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و قرار است لاستیک استایرین امولسیونی (ESBR) تولید کند که ماده اولیه صنایع پایین دستی مانند تولید تایر، قطعات لاستیکی خودرو و تولیدکفش (کفی کفش سازگار با محیط زیست) است. این پروژه در سال 1397 به بهره برداری خواهد رسید.
توسعه صنایع پایین دستی ایرانیان
توسعه صنایع پایین دستی پترو ایرانیان که 83 درصد از آن در سبد سرمایه گذاری غیر بورسی پترول وجود دارد (50 درصد مستقیم و بقیه از طریق زیرمجموعه ها) قرار است در مجاورت پتروشیمی ایلام قرار گرفته و محصول پروپیلن پتروشیمی ایلام را دریافت و تبدیل به محصول پایین دستی و دارای ارزش افزوده پلی پروپیلن کند.
دستگاههای تولیدی این شرکت بصورت دست دوم از استرالیا خریداری و در حال حمل است و تا سه ماه آینده تماما وارد کشور خواهد شد. با برنامهریزیهای انجام شده در بهار 1397 تولید این شرکت آغاز خواهد شد.
پتروشیمی ارومیه
پتروشیمی ارومیه که 83 درصد از آن در سبد سرمایهگذاری غیر بورسی پترول قرار دارد، به تولید محصولهای متنوعی مانند کریستال ملامین، سولفات آمونیوم و اسید سولفوریک میپردازد و اخیرا کلنگ احداث واحد سولفات پتاسیم نیز توسط رئیس جمهور در آن به زمین زده شده است.
همچنین در نظر است که در آینده بخشی از اتیلن تولیدی پتروشیمی ایلام از طریق ادامه خط لوله اتیلن غرب به این مجتمع منتقل شده و تبدیل به پلی اتیلن سنگین شود. این مجتمع پس از بیست سال از بهره برداری و چند سال پس از انتقال مالکیت به پترول با افزایش تولید و اصلاح ساختار، برای نخستین بار توانست در سال گذشته سود تقسیم کند.
سرمایهگذاری مدیران اقتصاد
سرمایهگذاری مدبران اقتصاد که تقریبا صد درصد آن در مالکیت پترول است عمدتا وظیفه خرید و فروش داراییهای مالی در راستای سیاستهای گروه پترول را دارد. بزرگترین دارایی بورسی مدبران اقتصاد 30 درصد از سهام پتروشیمی شیراز را در اختیار دارد. سرمایه شرکت مدبران اقتصاد صد میلیارد تومان است اما فقط پورتفوی بورسی آن بیش از هزار میلیارد تومان ارزش دارد.
تازهترین تصمیمها
بر مبنای گزارش هیات مدیره و صحبتهای مدیرعامل با توجه به لزوم اجرای پروژهها براساس زمانبندی مربوطه شرکت از تمام راه حلهای تامین منابع مالی از جمله استفاده از فاینانس، تسهیلات صندوق توسعه ملی، انتشار اوراق بهادار استفاده خواهد کرد و در این راستا موافقت صندوق توسعه ملی برای پتروشیمی دهدشت را اخذ کرده و برای پتروشیمی ایلام صد میلیارد تومان اوراق سلف و برای پتروشیمی گچساران دویست میلیارد تومان اوراق مشارکت منتشر کرده است.
این در حالی است که در آینده نیز شرکت قصد دارد از طریق انتشار اوراق برای پروژهها تامین مالی کند و قصد افزایش سرمایه ندارد.
بند 4 حسابرسی
در ادامه جلسه گزارش حسابرس و بازرس قانونی قرائت شد. هیات رئیس مجمع در پاسخ به بند (4) گزارش حسابرسی که مربوط به عدم وصول برخی از تاییدیهها از شرکتهای دیگر و نیز برخی مغایرتها است: برخی از این موارد به خاطر ماهیت پروژه محور بودن شرکت است که به مرور با پیشرفت پروژهها برطرف خواهد شد.
بند 5 حسابرسی
همچنین هیات رئیسه مجمع در پاسخ به بند(5) گزارش حسابرسی که در خصوص عدم محاسبه سرقفلی و نیز ارزش ویژه برخی از شرکتهای فرعی در هنگام تهیه صورتهای تلفیقی شرکتهای گروه است، اعلام کرد: محاسبه سرقفلی به صرفه و صلاح شرکت نیست و در موضوع محاسبه ارزش ویژه (در مورد پتروشیمی شیراز) در سال بعد اعمال خواهد شد. البته نماینده بورس از شرکت خواست شکل ارائه اطلاعات مالی بهتر شود.
بند 7 حسابرسی
هیات رئیسه مجمع همچنین درباره بند 7 (بند تاکید بر مطلب خاص) که مربوط به عدم انتقال سهام شرکتهای پتروشیمی ارومیه و ایلام به نام شرکت با وجود پیش پرداخت است، عنوان کرد: مشکلی از این بابت وجود نداشته و روال اداری در حال انجام است. از سوی دیگر برای صرفه جویی مالیاتی قصد بر این است این انتقال از طریق بازار سوم فرابورس صورت گیرد.
بند 8 حسابرسی
در بند 8 (تاکید بر مطلب خاص) اصل مطالبات به همراه کارمزد و جرایم شرکت ملی صنایع پتروشیمی (NPC) از شرکتهای زیرمجموعه را سهامدار عمده (صنایع پتروشیمی خلیج فارس) به عهده گرفته است اما روش تسویه این بدهی با سهامدار عمده مشخص نیست.
نگرانی حسابرس احتمالا از این بابت بوده است که سهامدار عمده پس از تسویه این بدهیها با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، خود بابت این ارقام طلب کارمزد یا جریمه از شرکت پترول کند. رئیس مجمع در این باره میگوید: با توجه به اینکه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس سهامدار عمده پترول است احتمال نمیدهم به جز آنچه به NPC میپردازد وجه دیگری مطالبه کند.
تدبیر برای خط دنا
هیات رئیسه مجمع در بخش پاسخ به سوال سهامداران درباره اینکه اگر وزارت نفت خط لوله مورد نیاز (دنا) را ایجاد نکند، «پترول» چه خواهد کرد؟ تاکید کردند: از چهار طرح مزبور موافقت ارگانهای دولتی مربوطه با اولویت قرار گرفتن پتروشیمی دهدشت کسب شده و مراحل مربوط به تامین مالی آن به سرعت درحال انجام است.
امیدواری «پترول» به آنست که اتیلن تولیدی پتروشیمی گچساران خوراک پتروشیمی دهدشت را که به گچساران نزدیک است تامین کند و بقیه اتیلن به خط لوله اتیلن باختر تزریق و یا سوآپ شود که در هر صورت مشتریان خوبی خواهد داشت. به بیان دیگر پترول نگرانی بابت فروش محصولهای پتروشیمی گچساران نخواهد داشت.
علت توقف پتروشیمی نوین
هیات رئیسه در خصوص علت توقف پتروشیمی نوین نیز عنوان کرند:: علت توقف پتروشیمی نوین تحریم ها بود که امکان پیادهسازی دانش فنی را گرفت.
دلیل کاهش قیمت سهم
مدیران «پترول» در پاسخ به این سوال سهامداران که علت کاهش شدید قیمت سهم پترول در پایان سال گذشته چه بود؟ عنوان کردند: کاهش قیمت سهم به خاطر فروش سهم وثیقه یکی از سهامداران توسط وثیقه گیرنده بود که تعداد بالای سهام را به صورت نقد و به سرعت روی میز فروش میگذاشت.
به خاطر حجم بالای فروش سهم و محدودیت منابع در آن مقطع امکان خرید بیشتر توسط زیرمجموعهها فراهم نشد، اما با برگشت وضعیت به حالت عادی (تمام شدن فروش وثیقه گیرنده) قیمت سهم هم دوباره به قیمت قبلی برگشت.
مدیران «پترول» در خصوص نوسان سود در پتروشیمی ایلام نیز میگویند: با توجه به ظرفیت پتروشیمی ایلام و میزان سوددهی آن پس از رسیدن به ظرفیت کامل این نوسانها را چندان مهم نمیدانند. ایلام شرکتی برای 50-40 میلیارد سود نبوده و ظرفیت تولیدش معادل 40 درصد پتروشیمی مارون است.
پتروشیمی شیراز
هیات رئیسه در خصوص وام ارزی پتروشیمی شیراز که چرا برای رفع موانع تولید بهره گرفته نشده است، میگوید: مدیریت پتروشیمی شیراز با شرکت نفت و گاز پارسیان (پارسان) است، گرچه اقدامهایی انجام شده اما بانک موافقت نکرده است.
تحلیل «پترول» از بازار پتروشیمیهای اوره و آمونیاک این است که براساس مطالعات متخصصان در سالهای آینده محصولهای اتیلن و پلیاتیلن کماکان سود دهی خوبی خواهند داشت و پس از آن اوره و سپس متانول گرچه پیشرفتهای قابل توجهی نخواهند داشت، اما سوددهی خود را حفظ خواهند کرد. در کل هم برای صنعت پتروشیمی در دراز مدت چشم انداز خیلی خوبی متصور نیستند.
دلیل فروش پتروشیمی جم
مدیران «پترول» درخصوص اینکه چرا سهامهای سودده مانند پتروشیمی جم را می فروشید تا در پروژهای مانند پتروشیمی ایلام هزینه کنید که نرخ بازده 13 درصد و NPV منفی دارد؟ تنها به این نکته بسنده کردند که پتروشیمی ایلام قبل از تاسیس پترول در حال اجرا بوده است.
«پترول» از دریچه اعداد
1. هزینه مالی به ازای هر سهم؛ 0.9 تومان (شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگها امکان استفاده از تسهیلات بانکی ندارند).
2. سود سهام محقق شده (EPS) به ازای هر سهم؛ 9.7 تومان.
3. سود توزیع شده (DPS) به ازای هر سهم؛ 5 تومان.
4. سود انباشته به ازای هر سهم؛ 24.4 تومان در پایان سال 1395 (در مجمع امروز 5 تومان آن به سهامداران داده شد).
5. ارزش خالص دارائیها (NAV) در شهریور 1396؛ 140.6 تومان.
6. نسبت قیمت به ارزش خالص دارائیها (Price/NAV) ؛ 101 درصد.
حاشیههای مجمع
* رای و نظر چند نفر از فعالان و تحلیلگران بازار سرمایه که در مجمع بودند بر این بود که برگ برنده پترول، پتروشیمی ایلام است اما دبیر مجمع تاکید دارد: این عنوان برازنده پتروشیمی گچساران است.
** سود پیشنهادی هیات مدیره 6 تومان بود که به جهت نیاز شرکت به نقدینگی ابتدا به 4 تومان تبدیل و نهایتا 5 تومان تصویب شد.
*** یکی از سهامداران بر مالکیت 20 درصدی پتروشیمی گچساران توسط هر کدام از چهار پتروشیمی دهدشت، ممسنی، کازرون و بروجن و سود فوقالعاده برای این چهار شرکت تاکید میکرد که دبیر مجمع یادآور شد: اگر همه چیز به خوبی پیش برود، این سود در سال 1399 در حسابها خواهد نشست اما هنوز زود است این چهار شرکت از این بابت افزایش قیمت قابل توجهی به خود ببینند.