مجمع عادی عمومی صاحبان سهام شرکت ساینا برای تصویب صورتهای مالی و تقسیم سود نقدی، صبح امروز برگزار شد. این اولین باری بود که شرکت ساینا با هویت سهامی عام، مجمع سالانه برگزار میکرد و حالا پس از عرضه اولیه، برای اولین بار بین سهامداران خود سود تقسیم خواهد کرد.
ساینا را بهتر بشناسید
این شرکت که بخش عمده درآمدهای خود را از فروش مایع ظرفشویی با برند «گلی» به دست میآورد، شرکت جوانی از مجموعه توسعه صنایع بهشهر به حساب میآید و واحد تجاری نهایی آن، بانک ملی ایران و دولت ایران است. 81 درصد سهام این شرکت در اختیار شركت مديريت صنعت شوينده توسعه صنايع بهشهر، از زیرمجموعههای شرکت توسعه صنایع بهشهر است.
در حال حاضر 65 درصد فروش این شرکت به مایع ظرفشویی گلی اختصاص دارد. مدیران شرکت مدعی هستند که تکنولوژی این شرکت با استانداردهای روز دنیای مطابقت دارد و این شرکت به زودی میتواند محصولات بیشتری را روانه بازار کند. ضمنا این شرکت علاوه بر بازار داخلی، بازار کشورهای آسیای میانه را نیز به عنوان بازار هدف در برنامه دارد. در حال حاضر نیز صادرات به این کشورها انجام میشود، گرچه سهمی کمی از درآمدهای شرکت را تشکیل میدهد. از نکات جالب توجه این شرکت، بهرهوری بالای سرمایههای شرکت است. به گفته مدیر عامل شرکت، کارخانههای مشابه بیش از 350 نفر پرسنل درگیر با تولید دارند، در حالی که پرسنل این شرکت از 150 نفر تجاوز نمیکند. ساینا با این ظرفیتها برندهای مطرحی در بازار دارد که نامآشنا هستند. برندهای گلی (مایع ظرفشویی)، رخشا (پاککننده) و سپید (مایع لباسشویی) به این شرکت متعلق هستند.
جوان اما پرتجربه
مجمع امروز با ریاست احمد دودانگه (نایب رئیس هیأت مدیره) از شرکت توسعه صنایع بهشهر، داراب وکیلی از شرکت گلتاش، آقای شبیری از شرکت پاکسان و با نظارت نماینده سازمان بورس و حضور نماینده حسابرس قانونی و همچنین با حضور بیش از 82 درصد سهامداران شرکت رسمیت یافت.
در ابتدای مجمع امروز، علی صفوی نژاد، مدیرعامل شرکت به تشریح فعالیتهای هیأت مدیره در سال مالی گذشته پرداخت. وی با اشاره به جایگاه شرکت ساینا در بازار شویندهها گفت: «شرکت ساینا که مدتها به عنوان زیرمجموعهای از شرکت پاکسان در حال فعالیت بود از سال 1381 فعالیت مستقل خود را آغاز کرد و حالا به عنوان شرکتی جوان و رو به رشد، با اتکا به برند «گلی»، تقریبا 10 درصد از سهم بازار شویندههای مایع را در کشور در اختیار دارد.»
هزینه تبلیغات تحمیلی و رقبای سرسخت
یکی از نکات قابل توجه صورتهای مالی شرکت در سال مالی گذشته، افزایش تقریبا 40 درصدی هزینههای اداری، بازاریابی و فروش است. در حالی که شرکت تنها 16 میلیارد تومان سود ناخالص دارد، برای بازاریابی و فروش تقریبا 10 میلیارد تومان صرف کرده است. صفوینژاد در این باره گفت: «از سال گذشته شرکت هنکل، برترین برند شوینده در آلمان وارد بازار ایران شد. این شرکت با استفاده از تکنولوژی بالای خود و همچنین استفاده از مواد اولیه نسبتا ارزان ایرانی، رقیب سرسختی در بازار شویندههای ایران است و برای فروش محصولات خود از تبلیغات گسترده استفاده میکند. شرکت ساینا برای ماندن در بازار و حفظ سهم خود نه تنها مجبور است هزینههای قابل توجهی را برای تبلیغات صرف کند، بلکه مجبور است برای رقابت با رقبای داخلی، قیمت فروش خود را با ارائه تخفیفات محدود کند. بازار شویندهها در ایران، اگرچه بازار رو به رشدی است، اما از طرف دیگر به شدت رقابتی است. شرکت ساینا برای رقابت در این بازار، در سال مالی گذشته بیش از 14 میلیارد تومان حساب تخفیف و برگشت از فروش داشته است.»
استراتژی افزایش تنوع محصولات
رشد سودآوری شرکت ساینا در سالهای اخیر قابل توجه بوده است و در صورت افزایش سهم بازار و کاهش تخفیفات میتواند رشد ادامهداری داشته باشد. اما رقیب قدرتمندی مانند هنکل آلمان با استفاده از برند پریل عرصه را بر شرکت تنگ کرده است. برای خروج از این وضعیت، شرکت برنامه دارد با ارائه محصولات جدید، بازارهای تازهای برای خود دست و پا کند. صفوینژاد در این باره گفت: «بازار شویندهها بازاری پویاست که سلیقه مصرفکنندگان در آن مدام در حال تغییر است. برند «گلی» اگرچه در سطوحی از جامعه مقبولیت دارد، اما در میان جوانان چندان محبوب نیست. برای حل این مشکل، در سال آینده شرکت محصول جدیدی را در سال آینده با نام «گلی جوان» روانه بازار خواهد کرد که فرمولاسیون جدید دارد و از اسانسهای بهروز با رایحههای جوانپسند بهره میبرد. این محصول با کیفیت میتواند جایگاه مایع ظرفشویی ایرانی را در بازار به طور قابل توجهی ارتقا دهد».
علاوه بر مایع ظرفشویی «گلی جوان»، شرکت محصولات جدید دیگری نیز دارد که در سال آینده عرضه خواهند شد. با تولید محصولات جدیدی مانند فوم اصلاح صورت، اسپری موبر، ژل مخصوص ماشین ظرفشویی عرصه جدیدی برای شرکت باز خواهد شد. به گفته صوفینژاد، این محصولات حاشیه سود بالاتری دارند و میتوانند سودآوری شرکت را در سال آینده افزایش دهند. مدیرعامل ساینا در این باره افزود: «محصول جدید ژل ماشین ظرفشویی، به صورت توأمان هم با کیفیت است و هم به طور قابل توجهی مزیت قیمتی دارد. علاوه براین محصول، شرکت در سال آینده 10 محصول جدید دیگر را نیز روانه بازار خواهد کرد. اما با وجود این مزیتها، تلاش کردهایم که پیشبینی سود شرکت را محتاطانه اعلام کنیم تا مانند سال مالی گذشته دچار تعدیل منفی نشویم».
چطور بهای تمام شده کاهش یافت؟
نکته قابل توجه دیگری که در صورتهای مالی شرکت به چشم میخورد، کاهش بهای تمام شده در سال مالی گذشته است. صفوینژاد دلیل این موضوع را سرمایهگذاری شرکت برای خرید دستگاههای بستهبندی جدید دانست و افزود: در سال گذشته موفق شدیم متوسط وزن ظروف محصولات را از 50 گرم به 40 گرم برسانیم. ضمنا در گذشته مجبور بودیم ظروف بستهبندی را از سایر کارخانهها خریداری کنیم، اما حالا با قیمت پایینتر تولید میکنیم. در نتیجه بهای تمام شده محصولات شرکت ساینا، در سال گذشته تقریبا هشت درصد کاهش یافت».
مهمترین چالش ساینا
همانطور که اشاره شد، مهمترین چالش شرکت، ورود رقبای قدرتمند خارجی به بازار شویندههای ایران است. این موضوع عرصه را برای شرکت در سالهای آینده تنگ خواهد کرد. شرکت در سال مالی گذشته بیش از 10 میلیارد تومان برای بازاریابی و فروش هزینه کرده است که بخش عمده آن به تبلیغات اختصاص داده شده است. به گفته مدیرعامل شرکت، هنکل آلمان برای کسب سهم از بازار، بیش از 30 میلیارد تومان در سال برای تبلیغات هزینه میکند. ضمنا به نظر میرسد موضوع تخفیفات نیز در سالهای آینده ادامه خواهد داشت. این مسائل باعث میشوند که P بر E 10 مرتبهای برای شرکت، حتی با وجود بالا بودن ظرفیت شرکت و جوانی شرکت، بالا به نظر برسد.
تصمیمات مجمع
در انتهای مجمع، صاحبان سهام تقسیم سود 23 تومانی را تصویب کردند. روزنامه اطلاعات به عنوان روزنامه کثیرالأنتشار انتخاب شد و حق حضور شرکت در جلسات هیأت مدیره شرکت نسبت به سال قبل بیتغییر باقی ماند. پاداش هیأت مدیره نیز به صورت ناخالص 69 میلیون تومان در نظر گرفته شد. سود سهامداران خرد از تاریخ 15 اردیبهشت به بعد به حساب سهامداران واریز خواهد شد.